In Moldova procedura inregistrarii intreprinderilor va fi simplificata si pentru cele straine

in Moldova, in timpul apropiat, ar putea fi simplificata procedura inregistrarii intreprinderilor si pentru investitorii straini. Acest fapt va fi posibil dupa aderarea republicii la Registrul Comercial European.

Dupa cum i-a comunicat agentiei "NOVOSTI-MOLDOVA" presedintele Camerei inregistrarii de Stat a RM Alexandr Ghiduleanov, "este creat cadrul juridic si tehic pentru acest pas, care va deschide noi perspective pentru businessul moldovenesc".

"Von elibera potentialii investitori straini de obligatiunea de a aduna acte ce ar confirma siguranta lor. Toata informatia necesara ne va fi prezentata in regim deschis din baza de date a Registrului European unic, la care sunt conectate toate tarile Uniunii Europene si majoritatea candidatilor la integrare", – a spus interlocutorul. Acelasi fapt, potrivit lui, va permite businessmenilor locali sa obtina operativ informatia necesara cu privire la potentialii parteneri de peste hotare.

La rindul sau, investitorilor, dupa cum a precizat seful Camerei, li s-ar putea prezenta la distanta, prin Registrul moldovenesc, toate datele referitoare la intreprinderea ce-i intereseaza din Moldova.

Potrivit informatiei sefului Directiei organizatorice si de analiza a Camerei de inregistrari Vitalie Paliga, cetatenii straini cu drept de cofondatori ar putea sa-si inregistreze in Moldova intreprinderea, practic, in orice forma de organizare, in afara de cea individuala. Acesti agenti economici prefera cel mai popular gen de organizare a businessului – societatea cu responsabilitate redusa (SRL). Pretul pentru ea este acelasi, casi pentru oamenii de afacere din Moldova, – in mediu 672 lei (55 de dolari SUA).

"Pentru persoanele fizice din strainatate si astazi nu exista obstacole pentru inregistrarea firmelor in Moldova. Este necesar de a prezenta buletinul de identitate si denumirea intreprinderii (de dorit citeva variante). Persoanele juridice trebuie sa prezinte, in afara de cele enumarate, inca citeva acte: certificat de la banca, unde ei se deservesc, care ar confirma contribuabilitatea lor; copiile actelor de instituire – certificatul de inregistrare si extrasul din registrul tarii lor. Dupa aderarea Moldovei la Registrul Comercial European, cind s-ar putea obtine pe loc confirmarea cu privire la siguranta agentului economic strain, majoritatea acestor certificate va fi inutila. Acest fapt va economisi intreprinzatorilor straini timpul si banii", – a explicat Paliga.

El a mentionat ca negocierile cu privire la aderare deja se sustin cu camerele de inregistrari ale UE, a fost expediata o scrisoare la Ministerul Dezvoltarii Informationale al RM pentru a initia procedura introducerii Moldovei in Registrul European unic. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.