Gherman explică ce se va întâmpla dacă administrația de la Tiraspol va spune nu Acordului Economic cu UE

Șefa diplomației Republicii Moldova, Natalia Gherman, explică în cadrul unui interviu oferit pentru postul de radio Europa Liberă ce se va întâmpla dacă administrația de la Tiraspol va continua să spună nu categoric aplicării prevederilor Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber.

„Atunci prevederile Zonei de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu vor cuprinde regiunea de est a ţării şi toate aceste exporturi din regiunea transnistreană în Uniunea Europeană nu se vor bucura de condiţii de acces pe piaţă fără taxe vamale. 30% din comerţul agenţilor economici din stânga Nistrului este deja efectuat cu partenerii din Uniunea Europeană, iar 38% cu restul Republicii Moldova. Deci, dacă privim strategic, 68% din volumul comerţului regiunii transnistrene este cu teritoriul la vest de Tiraspol. Este, în primul şi în primul rând, în interesul părţii transnistrene să aplice acelaşi regim comercial pe care îl are Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană, este foarte avantajos”, a explicat aceasta.

Natalia Gherman a mai menționat că Republica Moldova a acceptat extinderea perioadei de aplicare a preferinţelor comerciale autonome pentru agenţii economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova până la 1 ianuarie 2016. “Evident, în această perioadă de timp urmează să găsim soluţii comune pentru a pregăti atât sectorul agricol, cât şi industrial din regiunea transnistreană a ţării pentru aplicarea prevederilor, mai ales ale Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, adaugă oficialul.

foto: evz.ro

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare