#FărăMită: cum afectează corupția societatea noastră și ce putem face pentru a o combate

Peste 100 de persoane refugiate din Ucraina în Republica Moldova au participat la un eveniment comunitar, la care au cunoscut mai multe informații despre drepturile fundamentale pe care le au în țara noastră și care nu trebuie să fie compromise niciodată de mită. Acțiunea face parte din campania „Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită”, implementată de GIZ Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu scopul de a contracara și preveni actele de corupție în Moldova. În cadrul întrunirii, participanții au avut posibilitatea să adrese întrebări, să participe la discuții și să cunoască instituțiile unde se pot adresa dacă se confruntă cu acte de corupție.

La deschiderea evenimentului a participat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a reiterat necesitatea conștientizării efectelor negative ale corupției atât în rândul localnicilor, cât și a refugiaților, dar și importanța comunicării și informării constante despre drepturile legale pe care le au persoanele refugiate în țara noastră.

Adrian Efros, ministru al Afacerilor Interne: „La preluarea mandatului meu în funcție, prioritatea numărul unul a fost și este lupta cu corupția și am menționat tuturor colegilor mei că am toleranță zero asupra corupției. Sunt realist și înțeleg că aceste rezultate nu apar peste noapte și nu sunt imediate, dar vedem semnale că lucrurile merg spre bine. Scopul nostru comun este de a combate acest flagel și de a acorda cât mai multă atenție atât cetățenilor RM, cât și refugiaților din Ucraina. Un cetățean cinstit nu are motive de a oferi mită unui angajat al statului, atunci atribuțiile în acest flagel vin pe măsură egală celor care primesc și celor care oferă această mită.”

Janine Baudach, manager de proiect „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, GIZ Moldova: „Corupția este o problemă sistemică, ea trece prin toate straturile societății și îi împiedică pe oameni să aibă acces la drepturi și servicii de bază. Ea frânează creșterea economică și descurajează investițiile străine. De asemenea, denaturează încrederea cetățenilor în autorități. Pentru grupurile vulnerabile, efectele corupției pot merge până la nivelul de a pune viața în pericol. Guvernul Republicii Moldova este foarte angajat, împreună cu instituțiile anticorupție, să sporească transparența și să lupte împotriva acestui fenomen pentru a stabili o toleranță zero față de corupție. Dar pentru a lupta împotriva corupției trebuie să știi ce este corupția. Și unde corupția este un fenomen al tradițiilor și unde este de fapt o provocare sistemică. Prin urmare, am lansat această campanie pentru a contribui la conștientizarea publică a corupției, cum să o prevenim și cum să nu ne implicăm în ea.”

Invitații au abordat principalele probleme cu care se confruntă refugiații, cu accent pe cele legate de corupția în domenii precum: educație, siguranță și medicină, cazurile raportate și măsurile întreprinse, dar și despre acțiunile de informare pentru a-și cunoaște drepturile din moment ce au au obținut statutul de protecție temporară sau sunt în proces de a-l obține.

Ion Pruteanu, șef, Direcția Educație Anticorupție, CNA: „Prevenirea corupției nu înseamnă doar contracararea acelor mici situații de oferire și luare a mitei, dar înseamnă mult mai mult – trebuie să gestionăm corect fondurile alocate pentru refugiați, iar aceste programe să fie și să ajungă la punctul final. Referindu-mă la actele de corupție, chiar recent am discutat cu colegii de la linia anticorupție care ne-au informat că au fost câteva apeluri cu caracter de informare, dar nu au fost sesizări în baza cărora să fie pornite cauze penale.”

Natalia Rahmistriuc, Moldova Pentru Pace: „În cadrul acestui eveniment, ne-am adunat nu doar ca să discutăm și să analizăm, dar și să acționăm. Fiecare dintre noi are un rol semnificativ pentru a trăi în siguranță, atunci când suntem responsabili pentru acțiunile noastre, contribuim să avem o societate sănătoase, iar împreună ne ajutăm reciproc și ne susținem pentru a trăi într-o lume mai bună, fără mită.”

Pe de altă parte, persoanele refugiate din Ucraina spun că astfel de evenimente le oferă posibilitatea de a a-și cunoaște pe deplin drepturile și de a riposta sau denunța în cazul în care se confruntă cu acte de corupție. De asemenea, informațiile acumulate le vor transmite și semenilor lor, astfel încât să crească numărul celor informați, iar în caz de necesitate, să semnaleze situațiile în care se confruntă sau sunt martorii unei cereri/oferte de mită.

Marina Cernețcaia, refugiată din Ucraina: „Am venit în Republica Moldova imediat după declanșarea războiului din Ucraina, iar de atunci sunt voluntară și particip la activitățile, evenimentele și toate acțiunile dezvoltate pentru semenii noștri ucraineni. Cred în puterea comunicării, de aceea, toate noutățile care ne vizează, le transmit tuturor, am grijă să cunoască absolut toate schimbările care au loc, dar și să contribui cu ajutor acolo unde este nevoie, atât cât pot.”

Victor, refugiat din Ucraina: „De când am venit în Republica Moldova, m-am implicat în multe activități, iar una dintre ele este studierea limbii române. Deja pot să comunic în limba română atunci când merg la farmacie, la magazin sau în alte locații pe care le frecventez mai des. Acest eveniment contribuie esențial la susținerea persoanelor refugiate ca mine, pentru că reprezintă surse de informare directă cu drepturile noastre. Noi avem dreptul la asistență medicală, avem dreptul de a fi apărați, de a studia – lucruri care ne ajută să ne integrăm în comunitate și să avem un trai decent.”

În cadrul campaniei, toți cei care se confruntă cu acte de corupție, sunt îndemnați să semnaleze prin:

  • apelarea Liniei Naționale Anticorupție a CNA: 080055555; 
  • depunerea direct la CNA a unei plângeri pe faptele de corupție care li s-au întâmplat. 

Despre campanie

„Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!” este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Proiectul este finanțat de către Guvernul Germaniei, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.