Experti internationali si nationali au lansat un studiu privind politicile de crestere economica

La Chisinau a fost lansat, marti, raportul “Republica Moldova: Politici de crestere economica, creare a locurilor de munca si reducere a saraciei”, care reprezinta un studiu independent realizat de experti nationali si internationali.

Conducatorul echipei de consultanti, John Weeks, profesor la Universitatea din Londra, a mentionat ca “Moldova are o economie predominant agricola, insa o strategie de crestere econimica, bazata doar pe agricultura nu este calea ce va conduce spre reducerea durabila a saraciei. O strategie viabila si durabila pe termen lung trebuie sa se bazeze pe crearea unui sector industrial competitiv pe plan international”.

Potrivit lui Weeks, “cresterea productivitatii in agricultura si industrie va necesita un program de investitii publice, bine directionat, care sa atraga investitiile private interne si externe, precum si lansarea unor proiecte care sa reduca direct saracia”.

Expertul international a mai opinat ca cresterea economica in Republica Moldova nu este durabila. “Adevarat ca, in ultimii 4-5 ani, in Moldova au fost rezolvate multe probleme economice, dar, in prezent, cresterea economica se bazeaza pe transferurile de bani din exterior, ceea ce nu este o procedura durabila. Anume aceasta cauza descurajeaza exporturile si investitiile, or transferurile banesti conduc la un curs valutar supraevaluat si la o rata inalta a dobanzii”, a precizat Weeks.

Raportul lansat astazi constata ca RM are nevoie de un program consolidat si coordonat de investitii publice mai ambitios, orientat spre efectuarea investitiilor in favoarea cresterii economice si axat puternic pe reducerea saraciei. In infrastructura de transport, comunicatii si resurse energetice nu se fac investitii publice, ca urmare este erodata baza pentru o crestere durabila pe termen lung.

Directorul executiv lADEPT, analistul economic, Igor Botan, a declarat ca raportul reprezinta un produs final al unui proiect derulat timp de 18 luni, conceput pentru a stimula un dialog national asupra optiunilor de politici privind cresterea economica si reducere a saraciei. El are opt capitole ce prezinta subiecte cardinale pentru economia Republicii Moldova – cheltuieli publice, investitiile si impozitele, reducerea saraciei si inegalitatii, migratia si transferurile de valuta, politicile sociale pentru dezvoltarea umana si forta de munca, probleme de gender.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.