Expert: Cum va „reacționa” leul la instabilitatea politică din Moldova

PE SCURT

În ultima perioadă, observăm anumite fluctuații ale leului. Mulți au fost cei care au legat această depreciere a monedei naționale fie de sărbătorile de Paști, fie de instabilitatea politică din Republica Moldova. Moldova.org a discutat cu Adrian Lupușor, directorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, despre această depreciere și dacă trebuie să ne așteptăm la un nou val de devalorizare a monedei naționale, cum am avut în anul 2015?

PE LUNG

Expertul economic spune că aceste mici fluctuații nu ar trebui să ne îngrijoreze „cel puțin în acest moment. Eu nu aș dramatiza în acest sens. Banca Națională a Moldovei (BNM) cum funcționa așa și va funcționa indiferent de situația politică, pentru că BNM este o autoritate independentă și cumva izolată de ciclurile electorale”, opinează expertul. Totodată, el susține că BNM dispune de un volum suficient de rezervă valutară pentru a preveni valul de depreciere majoră a leului. „Eu cred că ceea ce vedem sunt fluctuații de natură temporară și nu cred că trebuie să ne așteptăm la careva evoluții dramatice în viitorul apropiat”, completează Lupușor.

Aceleași asigurări ne dau și reprezentanții BNM, care susțin că pe piața valutară din țară nu sunt „premise pentru situații de criză. Există unele decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”.

Cu toate acestea, directorul Centrului Expert-Grup este de părere că situația s-ar putea schimba în cazul în care instabilitatea politică va continua. „Incertitudinile politice ne fac mai puțin atractivi pentru investitorii străini, respectiv fluxurile de valută străină vor fi mai mici. Aceasta va pune anumite presiuni asupra monedei naționale”, a subliniat Lupușor.

Amintim că anul 2015 s-a remarcat în istoria leului. Atunci, moneda națională s-a depreciat și a ajuns ca un euro să coste mai mult de 30 de lei. Această depreciere a leului a provocat scumpirea medicamentelor, produselor alimentare, energiei electrice și a gazului, fapt care a stârnit acțiuni de protest împotriva conducerii Băncii Naţionale. Atunci, oamenii au cerut demisia lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.