Esențial: Ce fac moldovenii dacă ne atacă Rusia, cum AI ne dă mai mult de lucru și profesorul afgan care dă cărți femeilor

Înainte de weekend, venim cu o doză nouă de știri relevante și povești faine din întreaga lume. Și da, balonul chinez e acolo.  

🇪🇺 Mai avem de muncit pentru aderarea la UE, spune cea de-a doua opinie a Comisiei Europene. La cele mai multe domenii avem un nivel „începător” (12) sau „anumit”(17) de pregătire. Și doar la trei domenii suntem moderat pregătiți: știință și cercetare, relații externe, securitate și apărare. Așteptăm cu nerăbdare următorul raport, în toamna 2023. 

🔮29,0% din moldoveni spun că ar trebui capitulăm în caz că ne atacă Rusia, arată un sondaj lansat astăzi. Doar 23,6 la sută din cetățeni ar fi gata să lupte cu arma în mână în apărarea Republicii Moldova, 45,8% au spus că în mod sigur nu o vor face. La întrebarea despre cine are dreptate în conflictul militar din Ucraina, 36,4 la sută au spus că Ucraina, 18.9% Rusia și 24.1% din respondenți au spus că nimeni. 

🤖 Un punct de vedere interesant publică azi The Atlantic (paywall) despre cum, de fapt, inteligența artificială ne-ar putea crea mai mult de lucru decât să ne scutească de el. Gândește-te doar la munca profesorilor, care acum vor fi nevoiți să verifice dacă lucrările au fost scrise de oameni sau de AI. În același timp, Insider publică o listă cu 10 locuri de muncă care prezintă cel mai mare risc de înlocuire cu inteligența artificială. Printre aceștia se numără programatorii, creatorii de reclamă și de conținut, juriști, analiști și designeri grafici. 

🎈SUA monitorizează un balon de spionaj misterios, descoperit pe cer în nordul țării. Oficialii americani sunt convinși că balonul aparține Chinei, dar au decis să nu-l doboare pentru a evita posibile accidente. Canada a anunțat că ia măsuri pentru a-și asigura securitatea spațiului aerian, iar China a îndemnat la calm și a spus că „analizează situația”. 

📖Profesorul Ismail Mashal din Kabul, Afganistan, a construit o tarabă pe roți și a început să împartă cărți femeilor pe străzile orașului. Gestul lui Mashal vine după ce talibanii au tăiat din rădăcină accesul femeilor la educație. Ieri profesorul a fost bătut și arestat de talibani. Până la răsturnarea de putere, Iasmail Mashal conducea o universitate unde își făceau studiile 450 de tinere. 

UCRAINA 

  • UE va acorda Ucrainei 25 de milioane de euro pentru deminarea teritoriilor dezocupate. Anunțul a fost făcut la Kyiv, unde are loc cel de-al 24-lea summit Ucraina-UE. La summit participă șeful Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și alți 15 comisari europeni. 
  • Președinta Comisiei Europene a anunțat la Kyiv despre crearea unui centru internațional de urmărire penală a „crimei de agresiune” din Ucraina. Acesta va fi înființat la Haga. „Rusia trebuie să dea socoteală în justiție pentru crimele sale odioase”, a spus șefa Comisiei Europene. Potrivit ei, procurori din Ucraina și din UE deja lucrează împreună la culegerea probelor. Ei vor interacționa cu echipa comună de anchetă, care funcționează cu sprijinul Eurojust.  

📸 imaginea zilei

Un săritor de pe turnul Kuala Lumpur în cadrul unei competiții oficiale

Sursa: Facebook/Reuters
Sursa: Facebook/Reuters

 🍫la desert 

La sfârșit de săptămână îți propun să vezi filmul „Un bărbat pe nume Otto”. Pelicula este bazată pe bestsellerul „Un bărbat pe nume Ove” al lui Fredrik Backman și-l are în rol principal pe actorul american Tom Hanks. 

 

 Ne auzim luni cu știri esențiale! 

 

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare