Esențial: Melcii se întorc, nanosatelitul moldovenesc și-a încheiat misiunea și Ucraina egalează Rusia la numărul de tancuri

În timp ce ne topim la căldurile înalte de afară, îți propunem să vezi ce s-a mai petrecut pe parcursul acestei zile.  

🥉Sportiva Alina Popescu a obținut medalia de bronz pentru Republica Moldova la Campionatul European de Haltere. Ediția competiției din acest an se desfășoară la Chișinău. La campionat participă 346 de sportivi și sportive din 37 de țări ale lumii.

 💸 Republica Moldova va primi de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) un împrumut de 92,1 milioane de euro și un grant de 25 de milioane de dolari. Banii vor fi folosiți la stabilizarea și creșterea economiei, precum și la implementarea unor programe sociale și economice care se regăsesc în agenda de reforme a Guvernului. 

 🐌„Melcii se întorc!” Trupa Snails revine în spațiul muzical autohton cu noi piese ce vor fi lansate în timpul apropiat. Anunțul a fost făcut de către membrii trupei care au păstrat „tăcerea” timp de un deceniu. „Am înțeles că a venit momentul să înregistrăm un album nou… Încercăm să combinăm stiluri precum blues, rock-&-roll și rockabilly cu un pic de dispoziție mai folclorică și cu nuanțe muzicale locale”, spune solistul formației, Lilian Severin. 

 🍎 În anul 2022, 60% din exporturile moldovenești au fost către țările Uniunii Europene, iar producătorii moldoveni au câștigat peste 2,5 miliarde de dolari pe această piață. „Șapte categorii de produse (roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri) sunt vândute pe piața UE fără ca exportatorii noștri să achite taxe vamale”, a menționat șefa statului în cadrul unei vizite oficiale cu Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie.   

 🚦România a inaugurat podul peste Dunăre, care leagă județele Brăila și Tulcea. Construcția podului a costat 363 de milioane de euro. Acesta este cel mai lung pod suspendat din România (1,9 km) și al treilea din Europa ca dimensiune.  

🤗 O artistă din Găgăuzia, Anastasia Racovcena, a prezentat în Grecia o expoziție de picturi la care a lucrat timp de o săptămână. Cele zece tablouri abstracte, care te duc instant cu gândul la mare, plajă, culoare, relaxare și liniște, au fost expuse în mai multe orașe. Expoziția a fost acompaniată și de dansuri populare de la noi. „Astfel, am arătat că arta nu are limite, indiferent cum este exprimată”, susține artista.  

🚀 Misiunea nanosatelitului TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, s-a încheiat. Potrivit rectorului Universității, Viorel Bostan, cercetătorii au pierdut legătura cu satelitul în luna martie. Ei presupun că acesta s-a autodistrus. Timp de mai bine de jumătate de an, nanosatelitul a captat imagini din cosmos care, ulterior, au fost analizate de oamenii de știință. Savanții moldoveni au început să lucreze deja la a doua versiune a satelitului, care va avea două secțiuni și ar putea fi gata în 2024. Aici poți să afli mai mult despre autorii și procesul de lucru la acest nanosatelit.   

 RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

Ucraina a ajuns la același număr de tancuri ca și Rusia. Mai mult, aceasta nu a fost niciodată atât de bine înarmată în toată istoria sa. Potrivit bazei de date Ukraine Support Tracker, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei cu aproape 3.500 de tancuri, dar în cele 16 luni de război, potrivit Oryx, a pierdut puțin peste 2.000 de piese de echipament greu, inclusiv 545 de tancuri care au fost capturate de Forțele Armate ucrainene. 

 Cehia va furniza Ucrainei elicoptere de atac suplimentare, muniție de calibru mare și va ajuta la antrenarea piloților de vânătoare. Anunțul a fost făcut de către premierul ceh Petr Fiala, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Volodimir Zelenski. 

 Noi imagini din satelit ale centralei nucleare Zaporijjea din Ucraina, realizate în dimineața zilei de 5 iulie, arată obiecte albe neidentificate pe acoperișul blocului 4. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 4 iulie că armata rusă a postat „lucruri asemănătoare cu explozivi” pe acoperișul mai multor blocuri ale centralei nucleare. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că acestea au apărut pe acoperișurile blocului trei și patru. 

📸imaginea zilei 

Militarul ucrainean Alexander Teren, care și-a pierdut ambele picioare pe câmpul de luptă, a dansat balet pe scena din California alături de United Ukrainian Ballet, trupa fondată în 2022 de balerina olandeză Igone de Jon. 

Sursa foto: Souheil Michael Khoury  

 🌮 la desert 

Și dacă nu știi ce să faci în acest weekend, îți propunem să mergi la Street Food & Wine Festival, bogat cu arome, gusturi și multă muzică. Festivalul va fi organizat trei zile (7-9 iulie), pe strada pietonală Eugen Doga, începând cu ora 11:00. Intrarea la eveniment este liberă.  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare