Esențial: O mamă, sancționată pentru că a colectat bani, cine va repara Filarmonica și cel mai ploios aprilie din istorie

Urmează patru zile de vacanță (sau nu, dacă ești jurnalist). Noi te menținem informat/ă, cu știrile din Esențial.  

 👉Tinerii specialiști în domeniul educației vor primi o indemnizație de 200 de mii de lei, pentru primii cinci ani de activitate. Anterior, indemnizația era de 120 de mii de lei, care se achita în trei tranșe a câte 40 de mii de lei. De asemenea, tinerii profesori care vor lucra în sate și în centrele raionale vor primi compensații pentru închirierea locuinței, consumul de energie termică și electrică din contul bugetului de stat timp de cinci ani.  

👏În Republica Moldova pentru prima dată o instanță de judecată a aplicat sancțiuni unei mamei care a organizat prin Viber colectarea nelegitimă de bani de la părinții pentru ziua de naștere a dirigintelui. Din banii colectați aceasta a procurat cadoul și a felicitat profesoara cu ziua de naștere. Pentru că și-a recunoscut vina, instanța i-a aplicat o sancțiune sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității de 20 de ore. 

 👀Două companii din Germania și una din Moldova sunt finaliste în concursul pentru reparația Filarmonicii Naționale. Acestea au fost alese din 27 de proiecte prezentate de arhitecți din 13 țări. Urmează negocierea cu câștigătorii  „și, cel mai important, adunarea de fonduri pentru construcția acestei Filarmonici”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

 🖊️ Limbă română pentru minoritățile naționale. Minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, se pot înscrie de astăzi la cursuri de studiere a limbii române. Cursurile sunt gratuite, iar studierea va avea loc cu prezența fizică, dar și online.  

☂️ Cea mai ploioasă lună aprilie din istorie. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că în luna aprilie cantitatea lunară a precipitațiilor pe 65% din teritoriul țării a atins 120-175 mm, ceea ce este de 2,8-3,9 ori mai mult decât norma lunară. Este un fenomen înregistrat pentru prima dată din toată perioada de observații meteorologice. 

🎂O moldoveancă din Soroca a reușit să dezvolte una dintre cele mai populare patiserii din Iași. În prezent, Nicoleta Hrițcu are 80 de angajați și o cifră de afaceri este de două milioane și jumătate de euro. 

 ❄️ De la 1 ianuarie 2024, în 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 gazele fluorurate (F), cu efect de seră, vor fi înlocuite gradual cu agenți de răcire naturali. Gazele-F sunt folosite ca agenți frigorifici la refrigerare și la condiționarea aerului și au un potențial de încălzire globală de peste 14 mii de ori mai mare decât CO2. În Republica Moldova sunt importate anual între 90 și 180 de tone de hidrofluorocarburi (HFC). Până acum, importul și utilizarea gazelor F cu efect de seră nu era reglementată în Republica Moldova.  

 👏Doi savanți din R. Moldova au obținut Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva. Academicienii Aurelian Gulea de la Departamentul de Chimie al USM și Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM, împreună cu profesorul francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay, au creat un supliment alimentar care se adaugă în hrana albinelor pentru a ridica imunitatea lor, dar și pentru a lupta cu cel mai mare dușman al lor, căpușa varro. 

🤸Dan Balan a lansat o nouă piesă. Videoclipul „Love Maria” a fost filmat în orașul Kyiv, înainte de război. „Acest videoclip a fost filmat în Kievul pașnic, înainte de război… Astăzi, când este lansat, ne rugăm pentru copiii afectați de această tragedie”, scrie interpretul.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

    • Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a anunțat că își retrage trupele din Bahmut pe 10 mai. Din cauza lipsei munițiilor, mercenarii „sunt condamnați să moară fără sens”.  
    • Un deputat rus și unul ucrainean s-au luat la bătaie la summit-ul Adunării Parlamentare a Cooperării la Marea Neagră, care se desfășoară la Ankara. Asta după ce o deputată  a Dumei de Stat ținea un discurs, iar un deputat ucrainean a afișat în spatele ei drapelul Ucrainei. În acel moment, un deputat rus i-a smuls drapelul din mâini, dar parlamentarul ucrainean l-a atacat și l-a luat înapoi. Bătaia a fost dispersată de agenții de securitate. 

  • Ucraina a pregătit 10.000 de operatori de drone. Acești au fost instruiți în țară în cadrul programului guvernamental „Armata de drone, a anunțat ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Myhailo Fedorov. Pregătirea personalului este realizată de 20 de școli specializate din toată țara. Programul „Armata de drone este realizat din donații de la oameni din întreaga lume care au strâns în acest sens 325 de milioane de dolari.

📸imaginea zilei 

Pentru că e vremea liliacului. 

Sursa foto: Facebook/ Mihail Vakulovski
Sursa foto: Facebook/ Mihail Vakulovski

🍡la desert 

Pe 6 și 7 mai în capitală vor fi organizate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone.  

Pe 6 mai pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, va avea loc târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone ecologice. 

Pe 6 și 7 mai bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf  „Patria Loteanu”), va avea loc YARDSALE MARKET@Teatrul Gastronomic – un târg de week-end al meșterilor populari și producătorilor autohtoni. 

Iar în Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor 11/4  va avea loc târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”. 

De asemenea, în sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vis-a-vis de str. M. Basarab, 3, va avea un târg cu fructe, legume și produse apicole, iar pe str. Miron Costin, 13/1 (lângă scuar), va avea loc un târg de week-end al producătorilor autohtoni. În plus, în Parcul „Valea Trandafirilor”, va avea loc un târg de artizanat.  

Ne auzim luni cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare