Esențial: Panglica bicoloră – interzisă, cetatea Soroca se închide și cel mai bun proiect Netflix din ultimii 5 ani

Cu siguranță că ai auzit despre faptul că Maia Sandu va participa la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, dar și despre reținerea pentru 72 de ore a șefului Direcției asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Iată informațiile esențiale de joi. 

👉În sfârșit, claritate. Panglica bicoloră și simbolurile „Z” și „V”  sunt interzise la evenimentele din 9 mai. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a precizat că acestea reprezintă simbolistica unei agresiuni militare. Cei care vor încălca legea riscă amenzi de la 4500 la 30 000 lei. Panglica va putea fi purtată pe 9 mai doar dacă este parte a unei distincții/medalii.  

🚒La Chișinău a fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe (UPU). Aici va fi acordată asistență tuturor persoanelor transportate cu ambulanța sau transferate din alte instituții medicale din țară. Unitatea are o suprafață de circa 2000 mp și e dotată cu ventilatoare pulmonare, electrocardiografe și un tomograf computerizat performant, unicul de acest fel din țară, în valoare de circa un milion de euro. 

 🏗️ Cetatea Soroca se închide pentru vizitatori până la finele anului, pentru a doua etapă de restaurare. Se planifică reconstrucția galeriei din lemn în jurul turnului principal. Vor fi instalate vitrine, drapele și mostre de arme vechi și obiecte de epocă. Prima etapă de restaurare a cetății a durat aproape doi ani și s-a încheiat în 2015.  

👏Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă. Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice, spune că prin această inițiativă autoritățile lichidează unul din blocajele economiei, dar și impulsionează piața muncii. Ministerul propune majorarea orelor de muncă permise pentru studenții străini: de la 10 la 30 de ore pe săptămână.  

👀Refugiații din Ucraina pot studia limba română, datorită susținerii UE și a PNUD. Instruirile se desfășoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Comrat. Programul de instruire are durata de trei luni, iar lecțiile se desfășoară de trei ori pe săptămână.  

 🚩Doar 33% dintre români cred că, la un moment dat, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, în timp ce 54% nu sunt de acord cu unirea, arată un sondaj. Cei mai mulți români sunt de acord ca Republica Moldova să fie primită în NATO și în UE. Totuși, doar 29% din români spun că România ar trebui să ajute R. Moldova cu trupe în  cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova. Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, având o marjă de eroare de 3,4%. 

🤡Psihologul conservator Jordan Peterson, autorul cărții „12 reguli de viață”, a avut recent un eveniment la București, unde și-a promovat noua carte. Îți recomand acest reportaj, de Vlad Odobescu. Iar dacă vrei să-l salvezi pe mai târziu, las aici cu un fragment: „Cam așa e construită vocea publică a lui Jordan Peterson, psihologul canadian devenit unul dintre cele mai influente personaje conservatoare ale zilelor noastre: un pic de self-help în X pași ușori, pus laolaltă cu un strop de misticism; cuvinte mari, scrise și rostite cu siguranța celui care știe că merge împotriva curentului, dar călărește ditamai valul.”  

BONUS: Ești visător, inovator sau vizionar? Vezi aici ce creative type ești, într-un text distractiv și cu design grafic pe măsură. 

😉Fanii „Dune” savurează! Compania Warner Bros a prezentat primul trailer al noului film „Dune 2”. A doua parte a filmului va arăta călătoria mitică a lui Paul Atreides (Timothée Chalamet), care face echipă cu Chani (Zendaya) și Fremenii în războiul împotriva conspiratorilor care i-au distrus familia. În trailer apar și personaje noi.  

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Atacul cu drone asupra Kremlinului” a fost o înscenare, declară Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW). Experții spun că este puțin probabil ca două drone să poată sparge apărarea antiaeriană deasupra Moscovei. Potrivit lor, prin acest atac, autoritățile „au încercat să arate populației ruse că războiul este aproape și că toate lumea ar trebuie să participe la el” și ar putea servi și ca „pretext pentru anularea sau restrângerea festivităților dedicate Zilei de 9 mai”. 
  • Rusia a atacat în noaptea de miercuri spre joi cu 24 de drone iraniene și cu alte rachete mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Kiev. Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au doborât toate dronele de tip Șahed deasupra orașului Kyiv, în Odesa au fost doborâte iar 12 din cele 15 drone detectate. Între timp, Vladimir Zelenski a anunțat că în urma bombardamentelor de ieri asupra orașului Herson , 21 de oameni au murit, alții 48 au fost răniți. 
  • Pericol la centrala nucleară Zaporojjie. Trupele ruse au depozitat echipamente militare, arme și explozibili în departamentul de turbine al unității patru a centralei nucleare Zaporojjie. Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată la începutul lunii martie 2022. Rușii au capturat și orașul Energodar din preajma centralei. 

📸imaginea zilei 

Ghereta zburătoare la Călărași.

Sursa foto: Facebook/ OBIECTIV CĂLĂRAȘI R.Moldova/ Geo Călărășeanu
Sursa foto: Facebook/ OBIECTIV CĂLĂRAȘI R.Moldova/ Geo Călărășeanu

🍡la desert 

Recomandarea de astăzi vine de la Oana Rusu, care ne îndeamnă să vedem „Beef”, un serial american de comedie neagră, regizat Lee Sung Jin. „Este un portret amuzant, dar în același timp înfiorător a doi oameni blocați într-o spirală obsesivă de distrugere reciprocă”, spune Oana. Apropo, cinefilii numesc noul serial „cel mai bun proiect Netflix din ultimii 5 ani”. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare