Esențial: Socialiștii fac economie la Moscova, începe lupta pentru Găgăuzia și mere moldovenești în Suedia

Se pare că primăvara nu se grăbește să vină. Asta în condițiile în care pentru mâine avem Cod Galben de înghețuri, iar poimâine pe arii extinse vor cădea precipitații puternice. De aceea luăm în mână o cană de ceai/cafea fierbinte și citim știrile esențiale ale zilei. 

👶Femeile însărcinate vor putea să activeze în perioada concediului de maternitate și, concomitent, să beneficieze de indemnizație de maternitate, a decis astăzi Guvernul. Mai mult, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate va fi calculată din venitul unuia dintre soții asigurați, adică ar putea fi calculată și din salariul soțului.

Fă-ți sanie vara 😊 Până în data de 1 octombrie, SA Energocom urmează facă stocuri de gaze naturale în volum de 45,6 milioane metri cubi. Această cantitate este necesară pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și este suficientă pentru aproximativ 8 zile de consum de consum al țării în perioada rece. 

🍏În premieră, merele moldovenești au ajuns în rețelele de magazine și canalele de distribuție din Suedia. O companie din țara noastră a livrat în Suedia două camioane de mere din soiurile Granny Smith și Golden Delicious. Valoarea totală a importurilor de mere a Suediei a fost de 89 de milioane de euro în 2020.

Sursa foto: Facebook/ Asociația Moldova Fruct
Sursa foto: Facebook/
Asociația Moldova Fruct

😮La alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei vor participa 8 candidați – 7 independenți și un candidat din partea Partidului Șor. Lista completă a acestora va arăta în felul următor: Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul (Partidul Șor) și Serghei Cimpoeș. Deși s-a înscris drept candidat independent, Grigori Uzun are drept simbol steaua cu cinci colțuri, similară cu cea a socialiștilor și este susținut de fostul președinte Igor Dodon. În timp ce actuala bașcană Irina Vlah îl susține pe Dmitri Croitor. 

😧Socialiștii la Moscova. În timp ce Rusia a invadat Ucraina, un grup de deputați PSRM participă la cel de-al zecelea Forum Economic anual de la Moscova. PSRM anunță că pe agenda de discuție „se află subiecte privind modernizarea economică și susținerea sectorului industrial, noi abordări cu privire la dezvoltarea întreprinderilor mici și implementarea de noi tehnologii, precum și chestiuni de îmbunătățire a calității vieții în orașele și satele mici”. 

 👋18 localități din Ucraina și Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 1,8 milioane de euro din partea UE, pentru gestionarea crizei generate de război și recuperarea economică rapidă. În Moldova este vorba despre localitățile Cărpineni (Hâncești) și Volintiri (Ștefan Vodă), Copceac (Găgăuzia) și orașele Cimișlia și Drochia. 

 💃Astăzi se dă startul primei ediții a proiectului cultural-educativ „Teatru pe roți”. Trei teatre din Chișinău vor susține spectacole pentru copii și tineri în perioada 4 aprilie – 4 august, în satele Hârbovăț, raionul Anenii Noi, Horești, raionul Ialoveni și Camenca, raionul Glodeni. După spectacole, actorii de la teatrele menționate vor ține ateliere de dezvoltarea personală pentru copi. 

 🎧În Republica Moldova identitatea națională se identifică încă cu lupta. „Singurul loc unde noi suntem pentru identitate este acolo unde tu trebuie să lupți pentru ea. Deocamdată noi suntem la etapa de luptă și lupta încă nu s-a încheiat”, susține jurnalista Ana Gherciu, directoarea executivă Moldova.org, în ultimul episod din „Laboratorul social” de la Radio Europa Liberă Moldova. Îl poți asculta aici. 

💂Finlanda este începând de astăzi cel de-al 31-lea membru al NATO. Astfel, lungimea graniței Rusiei cu țările membre NATO s-a dublat – Finlanda are o frontieră cu Rusia de 1.340 km. Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO, împreună, în mai 2022. Însă Ungaria și Turcia nu au ratificat acordul privind aderarea Suediei. Ankara acuză guvernul de la Stockholm că nu a luat măsuri împotriva unor cetățeni kurzi, pe care îi consideră „teroriști”. 

🚀Primul echipaj lunar al NASA din ultimii 50 de ani, care va zbura anul viitor, va include o femeie și trei bărbați. Este vorba despre astronauții Victor Glover, Christina Koch, Reid Wiseman de la NASA și Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană. Cei patru astronauți nu vor aseleniza, ci vor zbura în jurul Lunii.  

Sursa foto: NASA
Sursa foto: NASA

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Rusia a atacat regiunea Odesa și Mykolaiv cu 17 drone iraniene Șahed. Forțele de apărare aeriană din Ucraina au distrus 14 drone – una deasupra regiunii Mykolaiv și 13 –  în Odesa. O întreprindere de pe teritoriul regiunii Odesa a fost lovită de explozibil. Nu au fost victime, dar stingerea focului a durat aproape până dimineață. Kyiv precizează că dronele au fost lansate la o distanță foarte mică de mare, ceea ce a făcut dificilă detectarea acestora. 
  • Războiul a provocat pagube de aproximativ 2,6 miliarde de dolari patrimoniului cultural al Ucrainei, anunță UNESCO. Mai exact, aproximativ 1,7 miliarde USD din aceste pagube au revenit „orașelor istorice, clădirilor și siturilor cu valoare culturală recunoscută”, 650 milioane USD – obiectivelor turistice, iar 143 milioane USD – „proprietăților și colecțiilor culturale mobile, depozitelor culturale”.  
  • Moscova încearcă să dezvolte companii militare private care ar putea înlocui grupul paramilitar Wagner. Aceasta pentru a avea un control mai mare asupra mercenarilor și  pentru că societatea va percepe pierderile în rândul mercenarilor mai bine decât în rândul militarilor. Însă la acest moment, nici una dintre campaniile militare private ruse nu poate egala grupul Wagner, spune Ministerul britanic al Apărării. 

📸imaginea zilei 

Timișoara: El este unul din primii căței sterilizați în programul în care Primăria plătește aceste servicii pentru proprietarii cu venituri reduse. 

Sursa foto: Facebook/ Dominic Fritz
Sursa foto: Facebook/ Dominic Fritz

🍡la desert 

În recomandarea de azi, mergem pe mâna colegei noastre Ana Gherciu, care a descoperit recent un serial grecesc – Maestro, disponibil pe Netflix. „Dacă ar fi să excludem peisajele extraordinare de pe insula elenă, unde are loc acțiunea, problemele cu care se confruntă eroii din acest film sunt trase la indigo cu cele din Republica Moldova. Corupția, homofobia, violența domestică, alcoolismul, depresia, consecințele pandemiei, conflictele generaționale și muzica, toate ilustrează perfect societatea din care facem parte”, spune Ana. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare