Esențial: Dodon în Găgăuzia: „ai noștri sunt aproape”, reforma justiției merge înainte și cum arată noile parcări de biciclete din capitală

Se pare că blocajul de la CSM a fost depășit, iar la CSJ urmează o reformă robustă. Vezi mai jos alte știri interesante de azi.  

👉Consiliul Superior al Magistraturii este funcțional! Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți de parlament pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaturile celor trei au fost propuse Parlamentului după ce toți cei trei candidați au promovat evaluarea comisiei pre-vetting. Dacă îți pare complicată această temă, nu știi ce înseamnă CSM și ai întrebări despre cum este construit sistemul judecătoresc, iată material explicativ la această temă.  

 👌Reforma justiției merge mai departe! Parlamentul a votat reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ), care va avea competențe mai restrânse și un număr mai mic de judecători. De asemenea, acces la funcțiile de judecător CSJ vor avea nu numai judecători. Important: membrii CSJ de asemenea vor fi supuși evaluării externe. 

 🙄„Ai noștri deja sunt aproape”. Fostul președinte Igor Dodon a spus că Republica Moldova ar trebui să fie prietenă cu Rusia, „nu împotriva Europei”, la o întâlnire cu alegătorii din Găgăuzia. „Avem nevoie de acea piață, avem nevoie de gaz ieftin. De aceea, vă rog să nu dați mâinile în jos. Ai noștri deja sunt aproape”, a spus Dodon fără să precizez cine sunt „ai noștri”.  (Sursa video: Telegram/ Кишинёв в теме).

👧Peste o sută de copii în situație de risc și cu dizabilități din raionul Soroca vor beneficia anual de servicii de consiliere și reabilitare psihosocială, cu susținerea UE. Centru „O șansă” dispune de săli pentru activități în grup și individuale, săli speciale și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament. 

Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM
Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM

 👀Stolurile de pelicani în Republica Moldova se întâlnesc nu doar în sezonul de vară. Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a anunțat că întâlnește aceste păsări încă de la începutul primăverii și continuă să le observe până la final de vară și chiar mijloc de toamnă. Stolurile de pelicani pot fi văzute, în special în regiunea de sud, unde sunt în căutare de lacuri care le oferă resursele de hrană de care au nevoie. În imagine, un stol de pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus) fotografiați câteva zile în urmă deasupra lacului Taraclia.

Sursa foto: Facebook/ SPP/Gheorghe Țîcu
Sursa foto: Facebook/ SPP/Gheorghe Țîcu

👋BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău către Victoriabank, scrie presa de peste Prut. Potrivit acesteia, finalizarea tranzacției va avea loc în a doua parte a acestui an. BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, în Chișinău, Cahul și Bălți. 

 🥑Nina Hariton din Slobozia Mare, raionul Cahul, a impresionat jurații show-ului „Chefi la cuțite” din România. Este prima femeie care a luat trei cuțite de aur. Nina are 31 de ani și locuiește în Paris, acolo unde este agent imobiliar. La concurs a pregătit un piept de găină cu piure de broccoli și sote de varză de bruxelles și kumquats, cu care i-a dat gata pe jurați. 

📘#decitit O profesoară de retorică explică cum să „câștigi” o dezbatere online. Dacă ești pe rețelele sociale, sigur te-ai confruntat măcar o dată în viață cu comentarii toxice scrise de necunoscuți. Vezi în text câteva idei despre cum să ai o dezbatere sănătoasă, dar și când e momentul ideal să pui punct și să pleci. 

 🌈 Hong Kong scrie istorie! În luna noiembrie aici vor avea loc primele Jocuri Gay (GGHK) din Asia. La Jocurile Gay, participanții de toate genurile și orientările sexuale vor concura într-o gamă largă de sporturi, inclusiv sporturi olimpice tradiționale, cum ar fi atletismul, înotul și gimnastica, precum și mai multe evenimente de nișă precum dodgeball sau bridge. Organizatorii spun că este un eveniment cu adevărat unic, deoarece nu există categorii de calificare și participanții vor putea alege nivelul în care vor să concureze. 

 

UCRAINA 
 

  • Situația de la centrala nucleară Zaporojjie „nu se îmbunătățește”, declară Rafael Grossi, șeful agenției nucleare a ONU. Potrivit lui, ostilitățile din jurul acestui teritoriu se intensifică și există o creștere semnificativă a numărului de trupe în regiunea centralei, care acum se află sub ocupație rusească.  
  • Jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gerșkovici a fost reținut la Ekaterinburg de FSB, fiind acuzat de spionaj. FSB susține că Gerșkovici, la ordinele Statelor Unite, „colecta informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus, care constituie un secret de stat”. Este primul jurnalist al unei publicații americane, acuzat de spionaj în Rusia după ce a căzut cortina de fier. Jurnalistul riscă o pedeapsă de 20 de ani.
  • Patru foști directori ai sucursalei băncii rusești Gazprombank din Zurich au primit șapte luni de închisoare cu suspendare pentru că l-au ajutat pe muzicianul Serghei Roldughin, supranumit „portofelul lui Putin”, să depună 50 de milioane de dolari între 2014 și 2016. Artistul nu a prezentat o explicație despre proveniența banilor. Trei dintre bancherii condamnați sunt ruși, iar unul este elvețian. Roldughin este nașul fiicei mai mari a lui Putin, Maria. 

📸imaginea zilei 

În Chișinău Primăria a început instalarea parcărilor de biciclete. Alianța Biciclete Chișinău spune că primele parcări au fost instalate la o distanță prea mică între bare ca să poată fi parcată câte o bicicletă din ambele părți. „Am semnalat la executori această problemă”, spune Alianța. 

Sursa foto: Facebook/ Alianța Biciclete Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Alianța Biciclete Chișinău

🍡la desert 

Să nu zici că nu ai știut! La Sala cu Orgă  în cadrul Anului Culturii Ucrainene în Republica Moldova va avea loc concertul „Dona Nobis Pacem”, care va include un recital de orgă cu organista Valeria Balahovskaya de la Kyiv. Programul include Toccata și Fuga în re minor „Doriană” de Bach. Concertul va avea loc pe 6 aprilie, ora 18:00. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare