Esențial: Moldova, tot mai sus topul libertății presei, anul școlar se încheie mai devreme și Austria plătește pentru reparația electrocasnicelor

Chiar dacă ambuteiajele au fost la ordinea zilei, 3 mai vine cu știri interesante.

👉Anul școlar se va încheia cu o zi mai devreme – „ultimul sunet” va avea loc pe 30 mai. Totodată, zilele de 1 și 2 iunie vor fi declarate libere în Moldova. Asta pentru ca autoritățile să poată pregăti și desfășura summitul Comunității Politice Europene, care ce va avea loc pe 1 iunie la Chișinău. 

 Dispar probe care-l incriminau pe Veaceslav Platon. Un CD cu înregistrări, care demonstrau coruperea mascaților din batalionsul „Pantera”, a dispărut din dosar. Judecătorul a declarat că nu a văzut niciun un CD în dosar și a presupus că s-ar fi pierdut în timp ce dosarul a fost transferat de la Curtea de Apel la Judecătoria Chișinău. 

👏Republica Moldova a urcat 12 poziții în Indexul Libertății Presei, și se clasează pe locul 28 în Indicele mondial al Libertății Presei pentru 2023, potrivit Organizației Reporteri fără Frontiere (RSF). Am depășit țări cum ar fi Spania, România, Belgia sau SUA.   

🤔 Autoritățile din Bălți vor să scoată la vânzare terenul și clădirea fostei maternități, însă unii activiști civici și localnici se împotrivesc. Aceștia cer consultații publice cu locuitorii. Oamenii spun că țin la clădire și că aceasta poate fi renovată cu suportul partenerilor externi. 

Sursa foto: nordnews.md
Sursa foto: nordnews.md

🤕Nimic grav, doar cade tavanul. O bucată de tavan a căzut într-o cameră din căminul Academiei de Muzică, Teatru, și Arte Plastice. Bucata de tavan a căzut peste o studentă. Anterior, studenții au anunțat șefa căminului despre fisurile în tavan, iar aceasta – conducerea AMTAP. Șefia instituției a răspuns că nu există fonduri suficiente pentru a repara construcția. 

Sursa foto: Facebook/ Anastasia Voleanski
Sursa foto: Facebook/ Anastasia Voleanski

😀Școlile primare, gimnaziile și liceele vor putea aplica la un concurs pentru finanțarea proiectelor de renovare, reconstrucție sau reabilitare a blocurilor sanitare. Instituțiile vor completa un formular în care vor include date privind numărul de copii în instituție, necesitățile de renovare a sistemelor de apă și canalizare sau grupuri sanitare, existența spațiilor pentru grupurile sanitare noi. Potrivit Amnesty International Moldova la sfârșitul anului 2022 fiecare a șaptea școală din R. Moldova încă are toaleta în curte. 

🙄Ne mai poate uimi ceva despre AI? Cercetătorii au descoperit o altă aplicație potențială a inteligenței artificiale – AI care poate citi gândurile. Ei lucrează la un nou sistem de inteligență artificială care poate traduce activitatea creierului într-un text. Decodorul semantic măsoară activitatea creierului folosind un scaner fMRI (imagini prin rezonanță magnetică funcțională) și poate genera text doar pe baza activității creierului. 

💵 Austria a plătit timp de un an peste o jumătate de milion de reparații ale produselor electronice și electrocasnice, pentru a limita acumularea deșeurilor. Guvernul a lansat un program prin care acoperă jumătate din costul reparațiilor. Acesta se referă la reparația smartphone-urilor, laptopurilor, aparatele de cafea sau a mașinilor de spălat vase. De la înființare au fost folosite 560.000 de vouchere cu o valoare de până la 200 de euro, mult mai mult peste așteptările autorităților. Scheme similare ar putea fi introduse în mai multe țări din Uniunea Europeană. 

 🚗 Spaniolii uimesc, au făcut o mașină electrică neobișnuită, din in și rășină. Liux Gekko cântărește doar 550 kg, iar designul său este dominat de materiale ecologice. Pe cadrul de oțel este amplasat corpul propriu al mașinii făcut dintr-un material polimeric special, obținut din fibre de in. În plus, la fabricarea acestea s-a folosit rășină vegetală și lemn. Unele părți ale mașinii electrice au fost imprimante 3D. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Moscova  declară că Ucraina ar fi încercat în această noapte să lovească cu drone Kremlinul. Rușii califică acest incident drept un act terorist și „își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii”. Ucraina declară că nu a fost implicată în presupusul atac cu drone asupra Kremlinului și că această acțiune ar fi putut fi realizată de partizani ruși. 

  • Miercuri dimineață, armata rusă a bombardat un supermarket din Herson, ucigând trei persoane. Alte cinci persoane au fost rănite. Singurul supermarket care operează în Herson se află la doi kilometri și jumătate de Nipru, care este acum linia frontului. De la 2 mai, rușii au bombardat regiunea Herson de 106 ori.
Sursa foto: Facebook/ МВС України
Sursa foto: Facebook/ МВС України
  • Un depozit de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia, care se află nu departe de podul Crimeei, a izbucnit în flăcări. Incendiul a fost cauzat de căderea unei drone. Rușii nu au precizat a cui este drona și de ce aceasta a căzut.

  • Oleksandr Krivțov, un fermier din regiunea Harkiv, a asamblat un vehicul de deminare dintrun tractor și blindajele de pe tancurile rusești, care au rămas în urma retragerii forțelor ruse. Acesta a cumpărat un sistem care îi permite să opereze tractorul de la distanță. Acum tractorul, pilotat de la distanță, deminează câmpurile din regiunea Harkiv. 
Sursa foto: Meduza/ Vitalii Hnidyi / Reuters / Scanpix / LETA
Sursa foto: Meduza/ Vitalii Hnidyi / Reuters / Scanpix / LETA

📸imaginea zilei 

Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, a fost sloganul unui flashmob organizat de Ziua Mondială a Libertății Presei, în fața Ambasadei Ruse. 

Sursa foto: Tatiana Begiu
Sursa foto: Tatiana Begiu

Ambuteiaje pe viaduct.

🍡la desert 

Ai chef de un serial  scurt, dar captivant? Anul acesta a apărut cel de-al doilea sezon al serialului Most Dangerous Game. Ca și în primul sezon, unde rolul principal este interpretat de Liam Hemsworth, eroul thrillerului acceptă să devină prada a cinci vânători bogați. Fiecare episod durează 20 de minute, iar întregul sezon are 12 episoade. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare