Esențial: Vom avea sistem anti-propagandă Patriot, cum se va circula în Chișinău în următoarele zile și rușilor li se propune să lucreze 6 zile pe săptămână

Începem săptămâna cu un briefing susținut de Maia Sandu, dar și alte știri esențiale.  

🚫„Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunii în mass-media și pe rețele sociale…”, a declarat azi Maia Sandu. Șefa statului propune crearea unui centru național de apărare informațională și de combatere a propagandei, numit „Patriot”. Textul proiectului de lege va fi publicat pe site-ul Președinției pentru consultări și va fi expediat în Parlament până la sfârșitul lunii iunie. 

🤸Ziua Copiilor va fi sărbătorită pe 2 iunie la Chișinău, din cauza Summitului Comunității Politice Europene. Anunțul a fost făcut de edilul Capitalei Ion Ceban. Și bugetarii vor avea zile libere pe 1 și 2 iunie, recuperate ulterior prin extinderea programului de muncă.  

📈 Scandal pe piața gazelor: în timp ce populația achită câte 29 de lei pentru metru cub de gaz, unele companii plătesc doar 14, scrie Mold-street. Premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul monitorizează această situație și va interveni în timpul apropiat.  

🤔Traficul rutier pe unele străzi din Capitală și din apropierea acesteia va fi restricționat parțial sau total în perioada 31 mai – 1 iunie, anunță Ministerul Afacerilor Interne. La 1 iunie, locuitorii municipiului Chișinău sunt îndemnați să se deplaseze prin sectorul Buiucani, care va fi folosit ca zonă de tranzit. Pentru deplasarea spre și dinspre sectoarele Ciocana, Râșcani, Botanica sau partea de sus a sectorului Centru, circulația va fi permisă pe străzile Toma Ciorbă și Mihai Viteazul. Vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca – Chișinău și revers. Mai multe detalii despre restricționări, găsiți aici. 

🔨Polițistul de frontieră Serghei Marghiev s-a clasat pe locul V la competiția internațională Chania Meeting din Grecia, aruncând ciocanul la o distanță de 72,18 metri. Recent, acesta a obținut și locul IV la competiția Cyprus International Athletics Meeting, cu rezultatul de 72,93 metri. 

🌲Mai multe percheziții au fost făcute astăzi la Hâncești și Chișinău în cazul defrișării ilegale a peste 1400 de arbori. Oamenii legii au depistat cantități mari de lemn fără acte de proveniență și au ridicat documente contabile, registre neoficiale despre banii primiți și lemnul aflat în gestiune la întreprinderea de silvicultură din Hâncești. Investigațiile continuă.  

 🤐Rușilor li s-a propus să lucreze șase zile pe săptămână. Inițiativa este prezentată ca o soluție pentru a obține progres tehnologic și industrial, dar și pentru a face față sancțiunilor europene după ce țara a invadat Ucraina. Autorii proiectului au prezentat drept un bun exemplu Iranul și Nepalul.  

 🚩Recep Tayyip Erdogan a mai câștigat un mandat prezidențial în Turcia. Erdogan, care a construit de-a lungul timpului un sistem tot mai autoritar, stă în fruntea Turciei deja 20 de ani. Kilicdaroglu, liderul opoziției turce, a declarat că acestea au fost „cele mai nedrepte alegeri din ultimul timp”. 

 RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

Kievul a respins în această noapte un nou val de atacuri aeriene rusești. Potrivit autorităților ucrainene acesta a fost al 15-lea atac aerian asupra Capitalei de la începutul lunii mai. Sistemele de apărare ale Ucrainei au doborât peste 40 de drone și rachete de croazieră. 

Ungaria și Grecia boicotează al 11-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Acestea cer Kievului să scoată de pe lista sa de sancțiuni unele companii, care se presupun că ar sprijini Rusia și o ajută să evite embargoul comercial, pe care Kievul le numește „sponsori de război”. 

Bahmut s-a transformat într-un maldăr de ruine. Redacția Meduza a publicat mai multe imagini actuale cu orașul. Până la începutul invaziei rusești în Bahmut locuiau aproximativ 70 de mii de oameni, iar acum au rămas mai puțin de 4 mii, anunță viceprim-ministra Irina Vereshchuk. 

Putin înseamnă corupție, sărăcie și război!”, au fost cuvintele rostite de Lilia Chanysheva, susținătoarea lui Alexei Navalnîi înainte ca judecătorii să o condamne la 12 ani de închisoare. Ea este învinuită pentru că ar fi participat la crearea unei „comunități extremiste”. În anul 2021, tribunalul orașului Moscova a catalogat Fondul Anticorupție Navalnîi și rețeaua sa de sedii regionale drept organizații extremiste. După aceea, a fost deschis un dosar penal împotriva politicianului și a susținătorilor săi, iar toată munca echipei Navalinîi a fost scoasă în afara legii. 

 📸imaginea zilei 

Ziua ușilor deschise la Parlament 

Sursa foto: Ecaterina Buruiană 

 🍷la desert 

Îți propunem să mergi mâine, 30 mai, la ora 20:00, la Teatrul Național „Eugene Ionesco” la un spectacol-terapie semnat de Grupul MozART. Spectacolul oferă o perspectivă asupra anului 2020 cu toate fațetele sale. Acesta combină muzica clasică, umorul sublim, fracurile și abordarea respectuoasă a unui cvartet de coarde. 

  Ne auzim mâine cu știri esențiale!

 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare