Esențial: Așteptăm gastarbeiteri europeni în Moldova, terenurile abandonate vor putea fi administrate de primării și tablou de Klimt, vândut la preț record

Pe fondul duelului verbal dintre bașcana Irina Vlah și premieru Dorin Recean, Guvernul a aprobat astăzi mai multe decizii. Iar la Președinție are loc întâlnirea Maiei Sandu cu cinci lideri ai partidelor „care se declară pro-europene”.
 

👷Cetățenii din 27 de țări UE și din alte 20 de state din afara comunității vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. Acțiunea va oferi accesul companiilor de la noi la resurse calificate din alte state.  

Alte decizii luate de Guvern: 

  • Deținătorii de patentă, care vor trece la activitatea independentă, vor primi compensații de până la 10 mii de lei  pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă. 
  • Banca Mondială oferă $40 mln Moldovei pentru construcția a trei licee, modernizarea a 200 de școli și reabilitarea a 15 școli și 15 grădinițe. 
  • Republica Moldova se retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr și încetează calitatea de membră în cadrul Organizației Internaționale a Zahărului. Autoritățile spun că țara noastră nu a avut beneficii în urma acestor acorduri. 

 🌾Proprietarii terenurilor agricole care nu vor întreține terenurile într-o stare corespunzătoare vor fi somați de primării. Dacă somația va rămâne fără răspuns, primăria din localitate va avea dreptul de a administra terenul respectiv și de a dispune arendarea lui. Prevederile sunt incluse în proiectul noului Cod Funciar, care a fost aprobat astăzi de Guvern și urmează a fi adoptat de Parlament. 

 🚫Elveția impune sancțiuni pentru cinci cetățeni ai R. Moldova pentru „tentative de destabilizare a RM”. Cei cinci au interdicție de intrare și tranzit prin Elveția, iar bunurile acestora vor fi înghețate. Numele persoanelor vizate nu au fost anunțate, însă autoritățile elvețiene spun că printre acestea se numără oameni de afaceri și politicieni care au fost implicați în acte care subminează suveranitatea și independența țării. 

 Șapte jucători care evoluează în Super Liga Moldovei la fotbal și foști jucători ai unei echipe de fotbal din RM sunt suspectați de trucare de meciuri și participare la pariuri. Polițiștii, care timp de opt luni au documentat cazul, spun că cei șapte trucau meciurile, astfel determinând oamenii să participe la pariuri pe site-urile oficiale. Banii ulterior erau virați din conturile unor companii din Gibraltar pe conturile unor companii înregistrate în Parcul IT din Moldova, iar mai apoi legalizați. ZdG scrie că echipa vizată ar fi Sfântul Gheorghe Suruceni. 

🛐Preotului din Alexei Sîrbu din satul Puhoi i-a fost retras dreptul de a practica slujbe, după ce acesta s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei. Sursele spun motivul ar fi faptul că Mitropolia Moldovei și Patriarhul Kiril susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei.  

🔀Peste 100 de lideri din SUA  – parlamentari, președinți, guvernatori și judecători – au strămoși deținători de sclavi, arată o investigație Reuters.  Președintele Joe Biden și fiecare din foști președinți în viață ai Statelor Unite, cu excepția lui Donald Trump, sunt descendenți direcți ai proprietarilor de sclavi. Cercetarea arată cât de strâns continuă America să fie legată de instituția sclaviei, inclusiv prin „oamenii care fac legile care guvernează țara noastră”, se arată în cercetare. 

💰„Doamna cu evantai”, tabloul pictorului austriac Gustav Klimt, a fost vândut cu un preț record de 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari), la o licitație organizată de Casa Sotheby‘s, din Londra. Lucrarea a fost adjudecată doar după 10 minute de la startul licitației. Recordul anterior a fost înregistrat în 2008, când lucrarea „Le Bassin Aux Nympheas, de Claude Monet, s-a vândut cu 80,4 milioane de dolari. 

Sursa foto: rfi.ro/ Mathilde BELLENGER / AFP via France24
Sursa foto: rfi.ro/ Mathilde BELLENGER / AFP via France24

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Zece persoane au decedat, alte peste 60 de persoane au fost rănite, după ce trupele ruse au lansat în această noapte două lovituri cu rachete asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donețk. Una dintre rachetele rusești a lovit o clădire din centrul orașului, unde era un restaurant plin de vizitatori, a doua a lovit un sat din apropiere. Printre morți sunt trei copii. 

  • Ucraina lansează exerciții de amploare legate de un eventual atac terorist la centrala nucleară Zaporojjea. În cadrul exercițiilor vor fi implicate serviciile de importanță centrală, regională și locală și vor fi elaborate „măsuri de depășire a consecințelor în cazul în care armata rusă aruncă în aer una dintre unitățile de putere ale centralei”. 
  •  Președintele Volodimir Zelenski susține legalizarea medicamentelor produse pe bază de cannabis. Liderul de la Kyiv a spus că Ucraina ar trebui să legalizeze medicamentele pe bază de canabis pentru toți cei care au nevoie de ele, ca „cetățenii țării să nu fie nevoiți să îndure durerea, stresul și trauma războiului.” 

📸imaginea zilei 

S-a terminat patriotismul? 

Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz
Sursa foto: Facebook/ Alex Buretz

🍓la desert 

 Moldovan National Youth Orchestra ne invită la Oriental Music Night – un concert ce prezintă misterul culturilor orientale. Concertul va cuprinde muzică din China, Irak, Afganistan, Armenia, Israel, România, Siria, Liban, Egipt, Turcia și Grecia. Surpriza muzicală a serii va fi lucrări de sorginte turcă realizate de Dmitrie Cantemir, în premieră absolută. 

Concertul va avea loc pe 30 iunie, începând cu ora 19.00 în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare