Esențial: Avem 60 de partide în Moldova, cât a cheltuit Chișinăul pentru concerte în diasporă și orașul cel mai „locuibil” din Europa

Iată știrile esențiale pentru acest sfârșit de săptămână.  

 🤕Ajutor de la stat! 74 de localități din raioanele Edineț, Soroca, Râșcani, Dondușeni, Drochia și Hâncești, afectate de vântul și ploile din 25-26 iulie, vor primi ajutoare materiale din partea statului. Vor fi oferite foi de ardezie pentru acoperiș, dar și cherestea, în sumă de 16,3 milioane lei. 

Moldovenii nu vor putea trimite scrisori și colete în Rusia, din 28 iulie. „Căile logistice suferă modificări și apar întreruperi în veriga logistică. […] Suntem în căutarea și identificarea lor, pentru a expedia în termeni cât mai restrânși livrările cu destinație în Rusia”, a spus reprezentanta Poșta Moldovei pentru Agora.  

⚪🔵Grecia va avea ambasadă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ambasadorul R. Moldova în Grecia, Andrei Popov. Dialogul va continua pentru reluarea zborurilor directe dintre Chișinău și Atena. 

📶Admiterea la Facultatea de Pedagogie ar putea fi înăsprită, prin introducerea unei medii de intrare. Cel puțin asta este una dintre ideile care „circulă la Minister”, conform proaspătului Ministru al Educației, Dan Perciun. Acesta cere părerea cetățenilor prin completarea unui chestionar. Detalii aici.  

🤔În Republica Moldova sunt 60 de partide politice în prezent. 3 au fost înregistrate în anul curent, spun reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP).  

🥁Primăria Chișinău a planificat pentru 2023 cheltuieli de milioane de lei pentru o serie de concerte organizate în diasporă. Astfel de evenimente, intitulate Zilele Chișinăului, au avut deja loc la Viena, Milano și Barcelona la începutul lunii iulie. Europa Liberă Moldova mai scrie că formațiile Brio Sonores și Zdob și Zdub au fost angajate de Primărie în 2023.  

Sursa foto: Facebook Primăria Chișinău

 😡Încă un „azil al groazei” descoperit în România, la Mureș. Șapte copii și adulți erau ținuți în subsolul instituției, în condiții deplorabile. Descoperirea a fost făcută de Centrul de Resurse Juridice, care spune într-un comunicat: „Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse […] printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor.”
 

🚲Viena rămâne cel mai „locuibil” oraș din lume, conform topului anului The Economist. În top 10 se mai regăsesc Copenhaga, Zurich, Melbourne și Geneva. Chișinăul nu face parte din studiu, în schimb Bucureștiul se află în topul orașelor care a făcut cele mai mari salturi la capitolul calitatea vieții.  

Sursa: The Global Liveability
Index 2023

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • După discuțiile despre intensificarea contraofensivei, Ucraina anunță astăzi o înaintare spre Bakhmut și eliberarea satului Staromaiorske din zona de sud-est, regiunea Donețk.   
  • Spadasina ucraineană Olha Kharlan a fost descalificată de la Campionatul Mondial de Scrimă, care are loc zilele acestea la Milan. Asta pentru că, chiar dacă a câștigat în fața adversarei din Rusia, aceasta a refuzat să-i strângă mâna la finalul meciului. Drept răspuns, rusoaica a rămas pe teren timp de jumătate de oră, cerând descalificarea ucrainencei. Comitetul Olimpic internațional a cerut organizațiilor sportive internaționale să trateze competițiile între ucraineni și sportivi neutri (având în vedere ruși) „cu un grad necesar de sensibilitate”.  

📸imaginea zilei 

Mai mult de 100 de copii, inclusiv refugiați din Ucraina, vor beneficia de servicii și facilități educaționale și medicale îmbunătățite oferite de grădinița Nr. 4 din Ceadîr-Lunga, care a fost renovată cu sprijinul financiar al PNUD. 

 🍦la desert 

Dacă ai chef de un film în aer liber îți recomandăm să mergi la Serile de Cronograf, devenite tradiție în sezonul estival. Proiecțiile au loc în Amfiteatrul Parcului „Alunelul”, în fiecare seară de sâmbătă până la începutul toamnei.

Ne auzim luni, cu știrile esențiale ale zilei!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare