Esențial: Se urnește carul justiției, Rizea a ajuns la penitenciarul din Vaslui și de ce Ed Sheeran a cântat la judecată

Se respiră parcă mai ușor în ajunul acestei minivacanțe, pentru toți cei care au liber luni, pe 1 mai. Dar astăzi a fost o zi plină de evenimente. Iată informațiile esențiale ale zilei. 

 🔥Activitatea CSM s-a deblocat! Adunarea Generală a Judecătorilor i-a votat astăzi pe Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze în calitate membri permanenți în CSM pentru un mandat de șase ani. Livia Mitrofan a fost aleasă membru supleant în CSM. Toți judecătorii aleși au trecut evaluarea comisiei prevetting. Până acum în CSM erau trei membri non-judecători și un judecător. În total CSM este format din 12 membri.
 

🔄Ping-pong de convocări între Ministerele de Externe ale Moldovei și Rusiei. Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul de Externe pentru a i se cere explicații în legătură cu ultimele declarații denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa R. Moldova. Asta după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că R. Moldova „nu mai există ca țară” pentru că autoritățile au vândut-o României”, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că țara noastră va fi absorbită de România.  

🤡Cristian Rizea, care a fost extrădat ieri de autoritățile moldovene a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui. Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România în 2019 la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. 

🤑Armata Națională va primi un nou pachet de asistență, în valoare de 40 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene. Ajutorul va merge pentru supravegherea spațiului aerian, pentru transport și logistica de comunicații ale armatei. Anterior, UE a aprobat un ajutor financiar pentru anii 2021 și 2022 în valoare de 47 de milioane de euro pentru Armata Națională. 

𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐞𝐜𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐔𝐄. Aceasta înseamnă că pompierii și salvatorii moldoveni vor face parte din cea mai puternică rețea internațională de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor. Moldova a depus cerere de aderare în septembrie 2022, iar capacitățile noastre de intervenție au fost evaluate de experții Comisiei Europene. Din această structură fac parte, pe lângă țările membre UE, alte opt țări din afara UE cum ar fi Islanda, Muntenegru, Norvegia, Turcia. 

📲Persoanele fizice și cele juridice pot de astăzi solicita online și obține în format electronic diverse documente pentru bunurile imobile. Cererile online se depun pe www.servicii.gov.md. Vor putea fi solicitate extrase din Registrul bunurilor imobile, informații despre valoarea bunurilor imobile și planurile cadastrale. Cei care vor solicita aceste documente online trebuie să dispună de semnătură electronică. 

💊Polițiștii ar putea avea dreptul de a face testarea antidrog, conform unei proceduri similare, aplicate la testarea alcoolscopică. MAI spune că testarea antidrog de către polițiști va contribui la prevenirea și combaterea infracțiunilor comise sub influența substanțelor stupefiante, dar și la prevenirea și combaterea consumului unor asemenea substanțe. 

🎸Starul Ed Sheeran fost nevoit să cânte la chitară în sala de judecată din New York pentru a demonstra că nu a plagiat cântecul Let’s Get It On al lui Marvin Gaye. El a cântat patru acorduri cheie ale piesei sale „Thinking Out Loud”, pentru a arată că acestea sunt diferite de cele folosite în „Let’s Get It On” . El a mai spus că a compus această piesă acasă, în 2014, împreună cu o amică, cu care a compus mai multe cântece. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • În dimineața zilei astăzi Rusia a atacat teritoriul Ucrainei cu rachete și drone. În total, Rusia a lansat 23 de rachete de croazieră, În orașul Uman, o rachetă a distrus în totalitate scara unui bloc – 15 persoane au murit, alte 18 au fost rănite. La Dnipro, o casă a fost distrusă, o femeie de 31 de ani și fetița ei de doi ani au murit. În orașul Ukrainka, din regiunea Kyiv, fragmente de rachetă au lovit un bloc, o fată de 13 ani a fost rănită. După atac, Vladimir Zelenski a cerut întărirea sancțiunilor globale împotriva Rusiei. 
Salvatorii din Uman scot supraviețuitorii de sub ruine.Sursa foto: Facebook/ Vladimir Zelenski
Salvatorii din Uman scot supraviețuitorii de sub ruine. Sursa foto: Facebook/ Vladimir Zelenski
  • Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să ia cetățenia rusă, scrie Kyiv Independent. Potrivit decretului, ucrainenii din teritoriile ocupate care aleg să își păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024. Legislația internațională califică deportarea ilegală a populațiilor locale drept o crimă de război. Tot Vladimir Putin a ordonat guvernului să înceapă crearea de muzee dedicate invaziei Ucrainei. 
  • Germania va transmite Ucrainei, începând cu vara anului curent, 80 de tancuri Leopard 1. În martie, Ucraina a primit din Germania 18 vehicule moderne Leopard 2 A6 și 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder. Săptămâna aceasta, peste o sută de militari ucraineni au început să se antreneze pe tancurile Leopard 1. 

📸imaginea zilei 

Înțelepciunea populară e mai prețioasă ca aurul. 

Sursa foto: Facebook/ Pavel Braila
Sursa foto: Facebook/ Pavel Braila

🍡la desert 

Când ultima oară ați văzut atât de multe plante încât vi s-a făcut verde în fața ochilor? Pe 13 și 14 mai, lasă toate grijile acasă și pășește în lumea plantelor, mai exact în lumea celor peste 7000 de specii de plante de la Grădina Botanică. Aici vor avea loc tururi ghidate alături de angajații instituției. Excursiile vor avea loc în grupe a câte 20 de participanți, în limbile română și rusă. 

 Ne auzim marți cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare