Esențial: Șor – fără mandat de deputat, ANI găsește abateri la Ceban, iar în Moldova ar putea fi create crematorii

Mai rar așa zi, plină de evenimente. Șor a rămas fătă mandat, Ion Ceban a intrat în vizorul ANI. Hai cu noi la Esențial! 

 👉Ilan Șor a rămas fără mandat de deputat în Parlament, după decizia Curții de Apel prin care a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare. Formațiunea a declarat că va contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului. 

💵 Autoritatea Națională de Integritate a depistat nereguli de 621 mii de lei în declarațiile de avere ale primarului de Chișinău Ion Ceban. Abaterile au fost admise în anii 2017-2019. Controlul a fost efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Primarul riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective timp de 3 ani. Ion Ceban a spus că „PAS încearcă toate metodele să îl discrediteze, să-și înceteze mandatul sau să nu fie admis la alegeri”. 

😊 50 de șefi de state și de guverne din Europa vor participa la Summitul Comunității Politice Europene ce va avea loc pe 1 iunie în localitatea Bulboaca, la complexul vitivinicol Castel Mimi. La reuniune vor fi puse în discuție chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei, dar și de viitorul Republicii Moldova „ca stat european care și-a ales drumul său ferm în UE”. Costurile pentru organizarea acestui eveniment vor fi asigurate de Guvernul țării, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de Consiliul Uniunii Europene.
 

🚩Purtarea panglicii Sfântului Gheorghe este în continuare interzisă, cel puțin asta susține premierul Dorin Recean, care a declarat că recenta decizie a Curții Constituționale „nu schimbă nimic”. „Ministerul de Interne pregătește instrucțiuni detaliate cu privire la modul cum vor fi amendați cei care nu respectă legislația” a spus Recean, adăugând că „toată lumea trebuie să înțeleagă că aceste simboluri sunt interzise și utilizarea lor va fi sancționată”. 

🧒 10 instituții de învățământ din țară vor pilota în anul școlar 2023-2024 o nouă disciplină opțională. Astfel, cel puțin 220 elevi și eleve din 10 școli, care urmează să fie selectate, vor obține cunoștințe de bază în domeniul electoral. Elevii/ele vor ști cum să verifice angajamentele asumate de cei aleși, vor cunoaște cum să se înregistreze în cursa electorală, să desfășoare o campanie electorală și să-și asume responsabilități de reprezentare și participare publică. 

 ✝️ În Republica Moldova ar putea fi permisă crearea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor. Un proiect de lege prevede că aceste crematorii vor putea fi create de autoritățile publice centrale și locale sau în parteneriate publice-private. Pentru fiecare incinerare realizată, administrația va întocmi un dosar, iar incinerările se vor face numai în baza certificatului de deces sau un alt act care confirmă decesul. În Moldova nu există crematorii umane, iar oamenii folosesc crematoriile din Ucraina și România. 

😷 Ordinul ce anulează obligativitatea biletului de trimitere de la medicul de familie a fost transmis la toate instituțiile medicale din țară. Pacienții asigurați vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști fără bilet de trimitere, iar internarea în spitale se va face atât la trimiterea medicului de familie, cât și a medicului specialist. „De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul „dacă nu doriți să așteptați, plătiți și vă luăm acum” sau „nu aveți bilet de trimitere? Plătiți!””, a spus ministra Ala Nemerenco. 

🧔 Capacitatea reproductivă a bărbaților a scăzut în ultimii ani, spun oamenii de știință. Mai exact, cantitatea de spermă a scăzut la jumătate în ultimii 50 de ani, cu precădere de la începutul anilor 2000. Cercetătorii de la Universitatea Semmelweis din Ungaria au analizat circa 27.000 de studii privind reproducția masculină și au identificat că factorii care duc la degradarea calității spermei sunt poluarea, fumatul, vârsta și anumite probleme de sănătate. 

 🐶 Câinii de la Cernobîl au suferit mutații genetice importante, deoarece au trăit și au evoluat izolat timp de 15 generații de la dezastru, arată cercetările oamenilor de știință. De exemplu, mor tineri, trăiesc trei sau patru ani și nu 10- 12 ani cum este normal pentru câini. De asemenea, diferite populații de câini de la Cernobîl au semnături genetice distincte, deoarece nivelurile de radiații au variat foarte mult. Cercetătorii spun că vor să știe ce s-a întâmplat cu ADN-ul genomic care le-a permis câinilor să trăiască, să se înmulțească și să supraviețuiască într-un mediu radioactiv. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

 

  • Rușii au bombardat noaptea trecută cu rachete Kalibr orașul Mikolaiv. În urma atacului, o persoană a murit și alte 23 au fost rănite, inclusiv un copil. Vladimir Zelenski a spus că rachetele au fost lansate din Marea Neagră și au lovit o clădire istorică și un bloc de locuit.

  • Armata rusă a instalat poziții de tragere pe acoperișurile reactorului centralei nucleare Zaporijjea, ceea ce indică că rușii sunt gata să lupte pe teritoriul centralei în cazul unei contraofensive a Ucrainei, arată un raport al serviciilor secrete britanice. Imaginile din satelit arată că trupele ruse au instalat poziții de tragere fortificate din saci de nisip pe acoperișurile unor clădiri ale reactoarelor centralei nucleare. 
  • Rusia dispune de suficienți bani pentru încă cel puțin un an de război în Ucraina, scrie The Washington Post cu referire la un raport desecretizat al Pentagonului. Kremlinul a decis să acopere costurile tot mai mari ale bugetului prin creșterea taxelor pentru marile afaceri și cheltuind rezervele așa-numitului „fond suveran de avere”. Deși oligarhii ruși sunt îngrijorați de situația economică din țară, este puțin probabil ca aceștia să-și retragă sprijinul pentru Vladimir Putin. 

📸imaginea zilei 

Ziua Drapelului de Stat, la 1 600 km depărtare de casă.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării al Republicii Moldova/ Andrei Cojocaru, aflat în misiunea UNIFIL din Liban
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării al Republicii Moldova/ Andrei Cojocaru, aflat în misiunea UNIFIL din Liban

🍡la desert 

Hai la o expoziție creată cu ajutorul inteligenței artificiale. În cadrul evenimentului vor fi expuse imagini generate de  AI, va răsuna muzică generată de modele ale inteligenței artificiale. Vizitatorii vor avea acces la un game-bot pe Telegram și vor putea concura cu un creier artificial la recunoașterea artiștilor și stilurilor unor opere de artă celebre. Expoziția „Synthetic Art Exhibition” va avea loc pe  28 aprilie începând cu ora 11:00 pana la 18:00, la etajul 1 Mediacor (strada Alexei Mateevici 60). 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare