Esențial: Explicăm arestul preventiv, Bălțiul rămâne fără sală de căsătorii și vom avea lege pentru protecția animalelor

Începem săptămâna de lucru în forță, cu știri care ne-au ținut în priză tot weekendul, legate de accidentul tragic de la Ciocana în care a murit o fetiță de 12 ani. Până așteptăm verdictul judecătorilor încercăm să explicăm termenii complicați și să venim cu idei constructive.  

💣Șofera care a tamponat mortal o fetiță pe trecerea de pietoni a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Am discutat cu Nicoleta Hriplivîi, avocată la Promo-LEX, ca să explicăm ce este arestul preventiv și în ce cazuri se aplică. 

Arestul preventiv nu este o pedeapsă pentru fapta comisă, ci o măsură care ar trebui să prevină unele riscuri care ar dăuna investigației, cum ar fi eschivarea, riscul de a cauza dezordini în masă sau prevenirea comiterii unei alte infracțiuni de către inculpat/ă. Arestul preventiv este cea mai gravă măsură pentru prevenirea acestor riscuri. „Chiar dacă există o bănuială rezonabilă că s-a comis o infracțiune și există riscurile menționate mai devreme, procurorul mai întâi de toate trebuie să se gândească dacă aceste riscuri pot fi cumva evitate. De exemplu, poate fi aplicată o măsură mai puțin gravă cum ar fi interdicția de a părăsi localitatea, țara sau controlul judiciar”, spune Nicoleta Hriplivîi.

Au existat cazuri la CEDO în care s-a constatat că arestul preventiv aplicat a fost efectuat fără probe. Moldova a fost condamnată în martie 2022 în cazul Cosovan v. Moldova. Cazul a scos în evidență două probleme grave: utilizarea nejustificată a arestului preventiv și calitatea asistenței medicale din penitenciare care pun în pericol sănătatea și viața deținuților. Ultima problemă a dus la decesul persoanei în martie 2021.

Nicoleta Hriplivîi adaugă, despre cazul recent al șoferei: „nimeni nu justifică absolut această faptă. Dar nu putem noi aplica arestul preventiv în Penitenciarul nr. 13 știind foarte bine ce condiții sunt în acel penitenciar și este suprapopulat. Mai ales pentru 30 de zile”.

Într-un „raport asupra cercetării privind aplicarea arestării preventive în Republica Moldova”, publicat în anul 2020, se arată că în perioada anilor 2013-2017, arestarea preventivă a fost aplicată excesiv în Republica Moldova.

În contextul celor întâmplate venim cu câteva idei simple de pacificare a traficului, care ar putea salva zecile de vieți pierdute anual în țara noastră. Acestea sunt: semafoare, zebre înălțate și insule de siguranță. Vezi mai multe aici.  

👰🤵Îndrăgostiții din Bălți rămân fără sala de ceremonii unde pot să-și înregistreze căsătoriile. Clădirea care găzduia oficiul stării civile a fost transferată Agenției de Dezvoltare Regională pentru Nord. Activista civică Ana Trincanu s-a arătat nemulțumită de această decizie. „Bălțenii au pierdut pentru totdeauna sala în care oamenii se puteau căsători în mod festiv, fără a solicita ca un funcționar să vină într-un loc anume pentru înregistrarea căsătoriei. Este tradiția noastră și nu o putem elimina, pur și simplu”.  

👾Deputații de buzunar ar putea fi sancționați. Partidul Socialiștilor cere modificarea Constituției pentru interzicerea traseismului politic. De data aceasta președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că ar fi gata să susțină o astfel de inițiativă. Trei deputați au părăsit recent PSRM (Gaik Vartanean, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan).  

🚩Coaliția Națională „Viața fără Violență” va înainta un demers către Uniunea Avocaților și Consiliul Egalității, ca să examineze declarațiile avocatei Ludmila Goncearenco despre violența domestică. „Plus la toate, haideți să fim serioși, nu se încalcă nici un drept când o femeie este bătută, ea de ce șădi? Pe dânsa doar nimeni nu o ține…” – aceasta este declarația avocatei care a îngrijorat Coaliția.  

🐧Moldovenii ar putea fi obligați să înregistreze și cipeze animalele de companie. Proiectul de lege despre protecția animalelor a fost publicat recent pentru consultările publice. Autoritățile propun crearea Registrului Animalelor de Companie și a unui program național pentru animalele fără stăpân. Programul va presupune și sterilizarea animalelor de companie, crearea centrelor de sterilizare, crearea azilurilor de animale fără stăpân, campanii de informare pentru un comportament uman și responsabil.

Planuri mari pentru reforma sistemului de asistență socială „RESTART”. Ministerul Muncii și Protecției Sociale vrea să creeze nouă agenții teritoriale de asistență socială, să îmbunătățească mecanismul de finanțare a asistenței sociale, să majoreze salariile din domeniul asistenței sociale și să digitalizeze sistemul de asistență. 

3.952 lei este salariu mediu brut real în sistemul bugetar în asistența socială

🤗Centrul de Asistență Psihopedagogică „EDUGENIC” va oferi consultații gratuite familiilor în care sunt persoane cu tulburări de spectru autist pe 1 aprilie, în ajun de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Pentru înscrieri sau informații lăsați mesaje pe pagina de Facebook sau Whatsapp (068199799). 

📣Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Israel, după ce prim-ministru Benjamin Netanyahu l-a concediat pe ministrul Apărării. Acesta se exprimase public împotriva reformelor în justiție propuse, care ar putea să-l scape și pe el de judecată. Protestatarii au trecut de poliție și au ajuns aproape în fața casei lui Netanyahu. 

UCRAINA

Armata rusă a atacat astăzi orașul ucrainean Sloviansk, situat în apropierea orașului Kramatorsk. Cel puțin 34 de persoane au fost rănite, iar două persoane au decedat. Trupele ruse au tras cu rachete S-300 în centrul orașului. Valul de explozie și fragmentele de obuze au afectat șase case private, trei clădiri înalte și 15 mașini. 

NATO a condamnat retorica „periculoasă” și „iresponsabilă” a Rusiei după decizia lui Vladimir Putin de a staționa arme nucleare tactice în Belarus, anunțul a fost făcut sâmbătă, 25 martie. Putin a spus că Moscova nu va transfera controlul asupra armelor sale lui Alexander Lukașenko – un aliat ferm al Kremlinului și susținător al invaziei sale în Ucraina.

📸imaginea zilei 

Nu doar la Chișinău este caldarâm. Pavaj pe strada Dovator, lângă intersecția cu strada Sf. Nicolae din Bălți.  

Sursa foto: Facebook/ Bălți Metropolă

🍰la desert 

De ziua teatrului te invităm să citești un text savuros, semnat de colegii noștri de la Oameni și Kilometri.  

Te lăsăm cu un fragment:  

Îmi amintesc cum, acum trei decenii, Ghiță (Gheorghe Urschi, autorul și regizorul piesei „Testamentul” – n.r.) mi-a dat să joc rolul de vârstnică, eu apropiindu-mă atunci de doar 50 de ani. Țin minte că i-am zis: «Bă, Ghiță, ce-i cu tine? Ce-mi dai să joc babe? Tu nu vezi ce joc eu? Joc tinerețea, joc femei tinere, frumoase, cochete!»”, râde ea, amintindu-și de acel moment. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare