Esențial: Comisioanele la plățile cu cardul vor scădea, „agenți operativi” ruși care au vrut să destabilizeze RM și cu cât cresc amenzile pentru șoferi

După două zile când am tot urmărit (pseudo)marșul lui Prigojin spre Moscova, astăzi aflăm că ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Și deși motivele pentru care a fost convocat ambasadorul nu au fost anunțate oficial, presa rusă apropiată Kremlinului spune că diplomatul ar fi fost chemat pentru a explica „acțiunile anti-ruse din partea părții moldovene”. Uite ce alte noutăți am selectat pentru acest început de săptămână.  

👏BNM a decis: comisioanele la plățile cu cardul vor fi micșorate. Comisioanele interbancare aplicate vor fi micșorate, în trei etape, timp de doi ani. Acestea vor scade de la valoarea de 1,6% și 2,5%, cât este acum, până la 0,5% – 0,6%. BNM spune că vrea să stimuleze competitivitatea pe piața cardurilor de plată, asigurând și transparența comisioanele aplicate de prestatorii de servicii de plată 

🏦 Suntem în lista statelor cu risc major de spălare a banilor! UBS, cea mai mare bancă din Elveția și una dintre cele mai mari din lume, a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea atragerii clienților noi din țările cu risc ridicat de spălare de bani și corupție. Pe lista acestor țări figurează și Republica Moldova 

✈️ Nu va ieftini, dar va atrage companii! Reducerea taxei aeroportuare de 9 euro nu va micșora prețul biletelor de avion, dar va crea condiții pentru a atrage companiile avia la Chișinău. La 1 iulie, taxa de 9 euro va fi redusă la jumătate (4,5 euro/pasager). Aeroportul va deveni, astfel, atractiv pentru alte companii avia, inclusiv pentru unele care au plecat din Chișinău, susțin autoritățile. 

👀Legături cu Prigojin și neo-naziștii ruși. Șapte „agenți operativi” ruși au fost sancționați de SUA pentru o „campanie de destabilizare” a Republicii Moldova. O investigație a jurnaliștilor de la REL arată că cel puțin doi agenți au călătorit în R. Moldova ca turiști în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, în luna februarie 2023. Unul dintre cei sancționați are legături cu organizația neo-nazistă „Ruskii Obraz”, iar altul – cu structuri ale oligarhului rus, Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor „Wagner”. 

🚩Fugar, dar vrea bloc politic. Oligarhul Ilan Șor, al cărui partid a fost scos în afara legii, a anunțat despre formarea unui bloc politic. Acesta se va numi „Șansă, Obligații, Realizări”, denumirea prescurtată va fi Blocul „Ș.O.R.”. Șor a spus că din bloc vor face parte partidul „Ai noștri”, înregistrat în 2021, și Partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, înregistrat în 2022. Ulterior, el a spus pentru presa rusă că la bloc ar urma să adere alte zece partide.  

 😀Rezultate mai bune la BAC. Examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază a fost promovat de 12 568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși, comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.  

 💵 Cresc amenzile pentru șoferii nedisciplinați. De la 1 iulie se înăspresc pedepsele pentru  încălcările regulamentului de circulație rutiere. Amenzile pentru depășirile de viteză vor fi: 

  • Depășire cu 10-20 km/h – amendă 600-900 lei și 3 puncte de penalizare 
  • Depășire cu 20-40 km/h – amendă 900-1.200 lei şi 4 puncte de penalizare 
  • Depășire cu 40-60 km/h – amendă 1.500-1.800 lei şi 5 puncte de penalizare 
  • Depășire cu 60-80 km/h – amendă 2.250-2.500 lei, 6 puncte de penalizare şi suspendare dreptul de a conduce de la 60 la 75 zile. 

Șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor vor fi pedepsiți pentru prima încălcare cu o amendă de 1.500-1.800 lei și 5 puncte de penalizare. Pentru încălcările repetate pe parcursul unui an – vor fi amendați cu 2.250-2.500 lei cu suspendarea obligatorie a permisului de conducere pe un termen de 30-45 zile. 

🎬NASA a lansat o misiune de simulare a muncii cercetătorilor în condiții marțiane. Începând cu 25 iunie, patru voluntari vor sta izolați într-o încăpere de 158 de metri pătrați și nu vor părăsi structura imprimată 3D, decât pentru a face plimbări ocazionale pe „Marte” – o cutie de nisip de 111 metri pătrați din apropiere. Misiunea se va încheia pe 7 iulie 2024.  Simularea va ajuta NASA să proiecteze și să planifice mai bine viitoarele misiuni umane pe suprafața marțiană reală. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • În noaptea de duminică spre luni, Rusia a lansat asupra Ucrainei trei rachete de croazieră Kalibr dintr-un submarin în Marea Neagră și opt drone Șahid de pe coasta Mării Azov. Ținta acestora a fost regiunea Odesa. Două din cele trei rachete și șapte din cele opt drone au fost doborâte. Racheta ce nu a fost doborâtă a lovit un depozit. Victime nu au fost înregistrate. 
  • Armata Ucrainei a eliberat astăzi localitatea Rivnopol din regiunea Donețk. Aceasta a fost ocupată de trupele ruse în martie 2022. Forțele Armate continuă ofensiva în direcția sud. De la începutul ofensivei, în această zonă armata Ucrainei a eliberat o suprafață de 130 de kilometri pătrați. 
  • „Gruparea Wagner, monstrul creat de Putin, îl mușcă. Monstrul s-a răzvrătit împotriva creatorului său”, declară reprezentantul UE pentru Afaceri Externe Josep Borrel. Potrivit oficialului, UE urmărește îndeaproape evenimentele din Rusia, dar cel mai important lucru acum este sprijinul pentru Ucraina. Borrell a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 3,5 miliarde de euro pentru Kyiv. 

📸imaginea zilei 

Ceadîr-Lunga după ploaie torențială.

Sursa foto: nokta.md
Sursa foto: nokta.md

🍷la desert 

Ai chef de muzică bună? Cristian Chiaburu Quartet ne invită la un eveniment premieră în Chișinău – Jazz on the Rooftop, unde vom pute să savurăm melodii inedite de Jazz. Concertul va avea loc miercuri, 28 iunie  ora 20:00, la Iusty Art Gallery (str. Bogdan Petriceicu Hașdeu 3). 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare