Esențial: 60 mln dolari pentru educație, moldovenii susțin legea concediului menstrual și a apărut păpușa Barbie cu sindrom Down

Se pare am avut o zi liniștită, cu noutăți bune de la Guvern. Iată știrile esențiale ale zilei. 

⚖️ Reforma justiției continuă. Inspecția procurorilor va fi transferată din subordinea Procuraturii Generale în cea a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Iar numărul inspectorilor va fi majorat de la 6 la 9. Mandatul președintelui CSP se va reduce de la 4 la 2 ani.  

🚂 Segmentul de cale ferată Chișinău-Ungheni va fi reconstruit și modernizat, cu ajutorul unui împrumut de 75,77 de milioane de euro din partea Franței. Proiectul prevede schimbarea șinelor, a traverselor, amenajarea trecerilor la nivel de cale ferată, schimbarea sistemului de semnalizare și altele. 

🧒 În următorii șase ani, în 200 de școli din Moldova urmează să fie modernizate condițiile de instruire. Alte 15 școli și 15 grădinițe vor fi reabilitate capital. De asemenea, vor fi construite trei licee noi. Creșele și grădinițele vor fi asigurate cu materiale moderne de învățare și de joacă. Pentru aceste proiect, Guvernul va primi un împrumut de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială și va accesa granturi de la partenerii de dezvoltare în valoare de 20 de milioane. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor la acest proiect.  

 🚛Agenții economici din Moldova vor putea obține statut de operator economic autorizat și vor putea beneficia de controale reduse, tratament prioritar la vămuire, prioritate la controlul transporturilor în Uniunea Europeană. Republica Moldova este primul stat din regiune care a obținut această recunoaștere reciprocă. 

💃60 la sută dintre moldoveni susțin că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova, arată datele unui sondaj. 25% din bărbații susțin adoptarea legii în foarte mare măsură, 35% în mare măsură. În luna februarie, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată o astfel de lege.  

🎼 O placă memorială „Petre Teodorovici” a fost dezvelită azi pe fațada imobilului din str. V. Alecsandri, 19, în proximitatea casei în care a locuit artistul. Pe placă a fost redat și un fragment din partitura piesei „Melancolie”, un hit al compozitorului, cunoscut și pe arena internațională. 

Sursa foto: Primăria Chișinău
Sursa foto: Primăria Chișinău

🙂 Compania Mattel, producătoarea de păpuși Barbie, a lansat o nouă păpușă Barbie cu sindromul Down. Compania, care anterior a fost acuzată că formează idei nerealiste despre aspectul exterior, a lucrat la realizarea noii păpuși cu Societatea Națională pentru Sindromul Down. În ultimii ani, Mattel a sfăcut păpușa mai realistă, dar a lansat și versiuni ale păpușii cu vitiligo, păpuși care folosesc un scaun cu rotile sau un membru protetic, o păpușă cu aparat auditiv și o păpușă fără păr. 

😷Arcturus este o nouă variantă a virusului COVID-19 și este de aproximativ 1,17 până la 1,27 ori mai contagioasă decât varianta Kraken. Experții spun că acest fapt o va face probabil următoarea tulpină dominantă. „Este ceva la care trebuie să fim atenți”, spun experții OMS. Varianta Arcturus, care a fost denumită după cea mai strălucitoare stea din emisfera cerească nordică, a fost înregistrată în 34 de țări ale lumii. India este țara cu cele mai multe cazuri. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

 

  • Avioanele NATO au interceptat trei avioane militare rusești în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice. Ele au fost interceptate de aeronave ale Forțelor Aeriene Britanice și Germane, staționate la o bază militară din Estonia. Alte detalii ale incidentului nu au fost făcute publice.  
  • Biroul Federal de Investigații al SUA și firme americane colaborează cu autoritățile ucrainene pentru a aduna dovezi despre crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina. Este vorba despre colaborarea în domeniul informației digitale, cum ar fi interceptările și localizarea apelurilor telefonice,  colectarea informațiilor de pe telefoanele mobile. În plus, sunt analizate probe de ADN ale civililor uciși și ale militarilor morți. 
  • Evgheni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg și unul dintre ultimii critici importanți ai Kremlinului care încă se mai află în Rusia, este judecat pentru „discreditarea” armatei. Asta după ce într-un videoclip de pe YouTube, el a numit „operațiunea specială” din Ucraina război și s-a opus activ războiului, criticând autoritățile ruse. 

 

📸imaginea zilei 

Se pare că istoria Chișinăului răbufnește la suprafață – strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Sursa foto: Facebook/ Leo Ogariov
Sursa foto: Facebook/ Leo Ogariov

🍡la desert 

Nu rata! Spectacolul „Figuranta”, un one-woman-show de excepție, semnat de actrița Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București Tania Popa (născută în Republica Moldova, la Căușeni). Actrița va aduce în fața publicului povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă a cărei viață se împarte între cariera în teatru și neîmplinirile din viața personală. Spectacolul se va juca pe 28 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Fără Nume din Chișinău. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare