Esențial: Air Moldova sistează vânzările de bilete, despre banii ascunși în fumul din bucătărie și de ce Tinder pleacă din Rusia

Dacă îl vezi, nu te speria. Vorbesc despre elicopterul Black Hawk, pe care poate l-ai observat deasupra Chișinăului. În aceste zile au loc exerciții ale polițiștilor „Fulger”, în comun cu poliția din Polonia. Iată și alte știri ca să fii la curent doar cu ce e esențial.
 

💵 Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a cheltuit în patru săptămâni de campanie circa 1,8 milioane lei, cu 230.000 lei mai mult decât ceilalți șapte contracandidați luați împreună. În turul doi al alegerilor pentru bașcanul Găgăuziei Guțul va lupta cu Grgori Uzun (PSRM), care a cheltuit până acum de șapte ori mai puțin ca ea. 

 🛩️ Air Moldova suspendă operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu 2 mai. Astăzi, compania aeriană a depus în instanță o cerere de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care are drept scop evitarea falimentului. Air Moldova mai spune că investitorii sunt gata să investească în companie 50 de milioane de dolari, dar că aceste investiții nu pot fi realizate fără procedura de restructurare accelerată. 

🔨 Opt persoane publice, printre care fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr, ex–directorul Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci și fostul director interimar al Aeroportului Chișinău Petru Jardan vor fi judecați în cadrul dosarului concesionării aeroportului. Procurorii îi acuză că în 2013 ei au concesionat Aeroportul Chișinău în interesul unei grupări criminale și au cauzat statului un prejudiciu de peste 392 milioane lei. Aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 10 la 15 ani. 

👉Moldovenii din SUA și Canada își vor putea reînnoi actele cu ajutorul echipei mobile ASP. Reprezentanții Agenției Servicii Publice se vor afla într-o misiune de lucru în perioada 15 mai – 28 iunie în SUA și Canada și se vor deplasa în localitățile dens populate de moldoveni, pentru a le oferi servicii de documentare.

Banii ascunși în fumul și aburii din bucătărie. BBC scrie despre o nouă tehnologie, dezvoltată de o companie suedeză, care permite extragerea energiei din fumul și aburii din bucătărie și utilizarea acesteia la încălzirea altor spații din interiorul clădirilor și restaurantelor. Astfel, un restaurant Burger King din Malmö a economisit aproximativ 16.000 de dolari pe an în facturi la încălzire.  

 🚚Suedia transformă o autostradă într-un drum electrificat, primul de acest fel din lume. Pe acest drum electric, bateriile mașinilor și camioanelor se vor încărca în timpul mersului. Experții spun că încărcarea dinamică le va permite mașinilor să parcurgă distanțe mai mari cu baterii mai mici și să evite așteptarea la stațiile de încărcare. Proiectul va fi finalizat în 2025. 

📱Tinder a anunțat că va părăsi Rusia până pe 30 iunie 2023. „Nu este bine ca un brand de încredere să continue să opereze într-o țară al cărei șef a fost inculpat de Curtea Penală Internațională”, au spus proprietarii companiei Match Group, care deține aplicația. 

 😥Războiul civil din Sudan pune în pericol viața locuitorilor civili. Luptele pentru puterea din țără se dau între armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF). Cele mai aprigi lupte au avut loc în jurul aeroportului internațional, a palatului prezidențial și a sediului militar. Între timp, mulți medici nu pot ajunge la spital, deoarece este prea periculos, iar țara se confruntă cu o criză de apă și electricitate. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  •  Din decembrie 2022, armata rusă a pierdut 100.000 militari în luptele pentru Bahmut și în alte regiuni ale Ucrainei, anunță oficialii americani. Serviciile de informații americane estimează că din cei 100 de mii militari 20 mii au fost uciși. Jumătate dintre ei erau mercenari Wagner. 
  • Armata rusă a schimbat tactica atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, vizând ținte civile. Astfel, rușii vor ca Ucraina să accelereze contraofensiva, fără pregătirea necesară. De asemenea, Moscova încearcă să influențeze Occidentul ca să ceară negocieri urgente de pace, dar și încearcă să vadă cum funcționează noul sistem antiaerian al Ucrainei, susține consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoleak. 
  • Ucraina va începe să primească obuze pentru tunurile antiaeriene germane Gepard din august. Germania a transferat în Ucraina 34 de instalații Gepard cu șase mii de obuze și intenționează să transmită alte trei instalații și 300 de mii de obuze. Germania a vrut să transmită Ucrainei obuzele Gepard fabricate în Elveția, dar cea din urmă a refuzat acceptul reexport al munițiilor sale. De aceea concernul german Rheinmetall a decis să construiască o nouă fabrică de muniție pentru Gepard. 
  • Președintele Vladimir Zelenski a apărut pe coperta numărului de iunie al revistei americane The Atlantic. Portretul său a fost pictat de liderul trupei rock U2 Bono.

📸imaginea zilei 

Liliac în floare, surprins de colega noastră Patricia.

Sursa foto: Patricia Mihailă
Sursa foto: Patricia Mihailă

🍡la desert 

Teatrul Academic Regional Dramatic din Donețk (Mariupol) se află în aceste zile la Chișinău, unde va prezenta spectacolul: Krik Nații (Strigătul Națiunii). Este un spectacol inspirat din biografia și operele poetului ucrainean Vasili Stus, care îmbină relatări din jurnalul personal al poetului disident, poezii, proiecții video și coloană sonoră. Organizatorii îl descriu ca pe o schiță a timpului în care trăim, despre spirala istoriei și absurditatea prezentului. Spectacolul va avea loc pe 4 mai la Teatrul Fără Nume, ora 19: 00.  

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare