Esențial: Steagul curcubeu, pe clădirea Delegației UE, în Moldova va apărea prima pădure împletită și un milion de lei pentru panglica Sf. Gheorghe

Situația din Găgăuzia pare să se acutizeze, astfel încât premierul Dorin Recean a îndemnat astăzi cetățenii la calm. Între timp, Curtea Constituțională a întrerupt până pe 12 iunie examinarea demersului Guvernului privind scoaterea Partidului Șor în afara legii. Iată și alte știri esențiale ale zilei. 

👉Guvernul a aprobat 20 de decizii. Printre cele mai importante: 

  • Ziua de 1 și 2 iunie au fost declarate zile de odihnă pentru bugetari. Acestea vor fi recuperate ulterior prin extinderea programului zilnic de muncă. 
  • Republica Moldova denunță două acorduri cu CSI – unul se referă la schimbul de informații cu privire la frontierele exterioare, altul la livrarea mărfurilor între statele CSI.  
  • Republica Moldova va primi de la SUA 220 mil. de dolari, sub formă de grant, pentru consolidarea securității energetice și rambursarea cheltuielilor pentru achizițiile de energie electrică. 

🌈 Steagul curcubeu a fost afișat pe clădirea Delegației UE în Republica Moldova astăzi, de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei. Uniunea Europeană declară că sprijină Moldova în eforturile ei de a avea o societate diversă și deschisă, în care drepturile persoanelor LGBTIQ+ sunt pe deplin protejate. 

Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în Republica Moldova
Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în Republica Moldova

👤Ce a căutat CNA în Găgăuzia. Ieri seara ofițerii CNA în comun cu procurorii anticorupție s-au deplasat la Comrat, unde, în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a unui partid și coruperea alegătorilor au ridicat listele electorale. Există bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării, dar și persoane decedate. 

💵 Un milion de lei pentru panglica „Sf. Gheorghe”. Anul trecut, oamenii legii au aplicat amenzi de 1.009.500 lei persoanelor care au purtat panglica bicoloră, interzisă în R. Moldova. Până acum au fost achitate 223.000 de lei. Din cei 17 deputați care au fost amendați, opt au achitat amenzile, iar nouă le-au contestat în instanța de judecată. 

🚢Vladimir Plahotniuc caută să-și recupereze nava de lux de aproape 50 milioane de euro. Rise Moldova arată într-o investigație de la cine a fost luat iahtul, cum arată acesta și cum Plahotniuc se plânge că i-a fost furat și încearcă să îl recupereze. Iahtul are patru etaje traversate de un lift, pistă pentru elicopter, jacuzzi.

🚩Spune-mi cine îți sunt prietenii… O companie a omului de afaceri rus Alexei Repik, cunoscut prin relațiile de prietenie cu Igor Dodon, este implicată în lucrările de reconstrucție în orașul ucrainean Mariupol, ocupat de Rusia. Alexei Repik este preşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri „Delovaia Rossia”, co-fondatoarea asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, unde conducător este Igor Dodon.  

⛰️ Un alpinist moldovean a murit pe Muntele Everest. Victor Brînza făcea parte din expediția condusă de Himalayan Traverse Adventure și s-a stins din viață după ce i s-a făcut rău la Colul de Sud (un colț cu muchii ascuțite între Muntele Everest și Lhotse). 

🌳 La Răscăieți, Ștefan Vodă, va apărea prima pădure împletită din țară. La inițiativa unui localnic plecat peste hotare, sătenii au colectat ramuri de salcie și-au împletit 100 de copaci. Aceștia au fost plantați pe cel mai frumos loc din sat de pe malul Nistrului. Inițiatorul proiectului spune își dorește ca până în primăvara anului viitor în zonă să apară în jur de 1.000 de copaci împletiți, dezvoltând astfel turismul rural.

🍿Cu siguranță ai citit știri despre faptul că alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli, inclusiv obezitatea sau bolile de inimă. Dar crezi că știi care sunt alimentele ultraprocesate? Publicația New York Times a creat un test, care include o listă de produse ultraprocesate pe care le găsești și pe rafturile din magazinele de la noi din țară. Răspunsul te poate surprinde. Testul poate fi făcut aici.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Rusia a pierdut în Ucraina o armată la fel de mare ca totalitatea armatelor din 16 țări NATO. Numărul acestor 16 armate însumează 193 de mii de oameni, cu 7 mii mai puțin decât ceea ce a pierdut deja Rusia. 
  • Rusia a declară că, în noapte spre 16 mai, rachetele sale hipersonice Kinjal au distrus sistemul american de apărare Patriot, Ucraina afirmă că toate dronele și rachetele trase de armata rusă, inclusiv șase Kinjal, au fost doborâte. New York Times scrie că sistemul de apărare antiaeriană Patriot este în stare de funcționare, și în pofida daunelor, poate doborî orice țintă, inclusiv rachete supersonice. 
  • Ungaria blochează alocarea a 500 de milioane de euro de ajutor militar Ucrainei. Banii urmau să fie alocați din Fondul european pentru pace. Ungaria spune că nu este de acord ca UE utilizează acest fond exclusiv în legătură cu Ucraina, deoarece acest lucru „nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru promovarea intereselor UE în alte domenii”. 

📸imaginea zilei 

Aleea cu castani din Ungheni care are o lungime de 3 kilometri și peste 650 de arbori. 

Sursa foto: Facebook/ Expresul
Sursa foto: Facebook/ Expresul

🍡la desert 

NEW IDOLS este o expoziție inedită a pictorului Ștefan Eșanu. Mai degrabă un experiment vizual și un exercițiu cognitiv în care „noii idoli” sunt montați într-un cadru tradițional, pseudo bizantin. În total sunt expuse 27 lucrări, 16x21cm, pictate cu tempera pe lemn. Expoziția va fi vernisată la 18 mai, ora 18.00, la Artcor și va fi deschisă până pe 26 mai. Intrarea este liberă. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare