Esențial: De ce nordul plătește mai mult pentru curent, trend pe TikTok despre vopsirea ouălor și bani de la OpenAI

După știrea de ieri despre condamnarea lui Șor la 15 ani de închisoare, iată că astăzi cap de afiș ține știrea despre reținerea fondatorului „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, într-o casă părăsită din localitatea Durlești. Deci, intrăm în sărbători cu multe informații curioase. Uite ce ți-am pregătit pentru această zi de vineri.  

🔬Anchetă internă la Moldovagaz. Un angajat al companiei ar fi scurs rușilor contractul confidențial dintre Moldovagaz și Energocom, privind împrumutul de 1 miliard 50 de milioane de lei, luat în toamna anului 2022, pentru achitarea datoriilor față de Gazprom. Reamintim că din decembrie 2022 Moldova nu mai cumpără gaz de la Gazprom, ci de la compania locală Energocom. 

🚩Așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că astăzi ar fi fost înregistrate alerte cu bombă în 15 instituții de învățământ din stânga Nistrului. Informațiile ar fi fost trimise pe poșta electronică a instituțiilor. Printre acestea ar fi Universitatea „Taras Șevcenko”, Școala de cadeți „Suvorov” de la Tiraspol, mai multe școli din Dubăsari, Camenca, Rîbnița. 

 👉De ce oamenii din nordul țării plătesc mai mult pentru energia electrică decât cei din centru și din Sud? ANRE a venit cu trei explicații: 

  • Consumatorii din Nord consumă 28% din tot volumul de energie, iar cei din Centru/sudul țării 72%. Cu cât volumul este mai mare, cu atât prețul pentru consumatori este mai mic.  
  • Costurile de distribuție sunt mai mari cu 54% la Nord, în comparație cu Centru/Sud.  
  • Cantitatea de energie electrică de la S.A. „FEE Nord” s-a redus cu circa 14%, respectiv, costul pentru 1 kWh este mai mare.   

🚘În primele trei luni ale anului curent, moldovenii și-au cumpărat 1.687 de autovehicule noi, cu 404 mașini mai mult decât aceeași perioadă în 2022. În topul celor mai populare mărci auto se află Dacia (locul I), Toyota (locul II), KIA (locul III) și Skoda (locul IV). Acest top s-ar putea modifica începând cu aprilie-mai, când încep livrările mai voluminoase de automobile noi. 

 🚥Începând cu săptămâna aceasta, la punctul de frontieră Leușeni-Albița, controlul va fi realizat în comun de autoritățile române și moldovenești. Astfel, cei care vor pleca din țară prin punctul Leușeni vor fi verificați doar pe sensul de intrare în România, la  Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Timpul de așteptare la Leușeni-Albița se va reduce, promite Ministerul de Interne. 

🥚Clipurile cu vopsitul ouălor de Paști cu vin fiert au devenit virale pe TikTok. Rezultatul este unul uimitor, pentru că, fierte în vin, ouăle se colorează cu un bordo închis, parcă presărat cu sclipici. Dar este această metodă una sigură pentru consumatori? Citește aici ce zic specialiștii de la ANSP.   

 💲Utilizatorii ChatGPT vor primi între 200 și 20.000 de dolari pentru identificarea bug-urilor și erorilor din sistemul de inteligență artificială. Valoarea recompenselor va fi în funcție de dimensiunea erorilor depistate, de la „erori de gravitate scăzută” până la „descoperiri excepționale”. Compania americană OpenAI se asigură astfel că „transparența și colaborarea vor fi cheia pentru găsirea vulnerabilităților în tehnologia sa”. 

 🌟 Japonia va deschide primul său cazino în 2029, acestea fiind interzise până acum. Pe lângă cazinou, complexul de 49 ha va include un hotel, un centru comercial și un muzeu. Investiția inițială în proiect este de 13,5 miliarde de dolari. Oficialii se așteaptă ca stațiunea să atragă aproximativ 20 de milioane de vizitatori anual. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Serviciile ruse de informații și mercenarii Wagner au încercat să se infiltreze în comunitățile de jocuri online pentru a-și răspândi informațiile, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith. Echipa de la Microsoft , ce analizează amenințările digitale, a descoperit încercări ale rușilor de a se infiltra, inclusiv pe Discord, platforma de pe care a avut loc scurgerea documentelor secrete de la Pentagon. Șeful Microsoft a mai spus că compania sa „consiliază guvernele” în această problemă. 
  • Rusia și-a intensificat atacul asupra orașului Bahmut, menționează Ministerul britanic al Apărării. Armata ucraineană deține încă partea de Vest a orașului, dar a fost supusă unui foc de artilerie deosebit de intens în ultimele 48 de ore. Potrivit sursei citate, mercenari Wagner înaintează prin centrul orașului, în timp ce forțele aeriene ruse atacă de pe flancurile nordice și sudice. 
  • Trei din cele cinci brigăzi ale forțelor speciale ruse au suferit pierderi în proporție de 90-95% din personalul lor, scrie The Washington Post care citează unul din documentele secrete ale Pentagonului. Documentele secrete nu precizează câți soldați din forțele speciale au fost uciși sau răniți în Ucraina, dar arată că Rusia va avea nevoie de zece ani pentru a completa rândurile forțelor speciale.

📸imaginea zilei 

Iepurași de la Borogani, Leova.  

Proprietara iepurașilor, mătușa Vera, ne-a spus că-i crește pentru bucuria nepoților și ne-a dat asigurări că nu vor ajunge pe masa de sărbători. 

Sursa foto: Tatiana Beghiu
Sursa foto: Tatiana Beghiu

🍡la desert 

A adunat 146 de milioane de dolari doar în weekendul de lansare și cucerește publicul din întreaga lume. Filmul de animație „The Super Mario Bros. Movie” spune povestea  instalatorului mustăcios și a prietenilor săi, care vor să o oprească pe țestoasa uriașă  Bowser de la dominarea lumii. 

Ne auzim marți cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare