Esențial: Sănătatea mintală, discutată în Parlament, „Cât costă o viață de om?” și mare bucurie pentru fanii Harry Potter

O zi plină cu știri interesante. Uite ce ți-am pregătit pentru această zi de joi.  

UPDATE. O noutate ce a apărut după publicare materialului, dar pe care am vrea s-o includem în ediția de astăzi.

👌 Curtea de Apel l-a condamnat astăzi la 15 ani de închisoare pe deputatul fugar Ilan Șor. Bunurile acestuia, în valoare de 5 miliarde de lei, pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului.

 👉Parlamentul a votat astăzi în prima lectură mai multe proiecte din mai multe domenii, care ar putea să ne vizeze pe fiecare dintre noi. Iată cele mai principale: 

  • În Moldova vor putea fi create bănci biologice. Până acum legislația nu prevedea o noțiune clară despre banca biologică sau biobancă.  
  • Țara noastră va avea o nouă lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, care va descrie atribuțiile autorităților publice centrale și locale în acest subiect și care va promova subiectul sănătății mintale în comunitate. Actuala lege este una depășită. 
  • Persoane cu dizabilități sau pensionari nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. 
  • Plafonul de garantare a depozitelor bancare se va dubla în acest an până la 100 de mii de lei, iar în 2025, acesta va fi majorat până la 200 de mii de lei. Proiectul transpune prevederile Directivei UE și urmărește asigurarea achitării la timp a depozitelor garantate din băncile aflate în proces de lichidare silită. 

💻Tot astăzi, Parlamentul a votat în lectură finală: tarifele pentru livrarea coletelor poștale internaționale vor fi publicate online. Astfel, deputații vor să stimuleze concurența și asigure o supraveghere mai eficientă a sectorului. Ca rezultat, se vor reduce tarifele plătite de persoanele fizice și de întreprinderile mici și mijlocii. În prezent, prețurile mari de livrare pentru serviciile poștale internaționale reprezintă unul dintre principalele obstacole pentru cumpărătorii online și pentru comercianții electronici. 

Un autocar de pe ruta Odesa-Chișinău a fost implicat într-un accident pe autostrada Odesa-Reni, în apropiere de hotarul moldo-ucrainean. Pasagerii autocarului au fost preluați de la locul accidentului și transportați în Republica Moldova. Șoferul autocarului a fost spitalizat. 

Sursa foto: Facebook/ Direcția regională Est a Poliției de Frontieră
Sursa foto: Facebook/ Direcția regională Est a Poliției de Frontieră

 
🚩Compania aeriană Air Moldova riscă rămână cu Certificatul de Operator Aerian suspendat  Atenționarea Autorității Aeronautice Civile vine după ce ieri trei zboruri operate de companie au fost anulate. Air Moldova a recunoscut se confruntă dificilă, dar depune „efort colosal pentru a gestiona situația și a depăși toate impedimentele create.  

👌Energocom achiziționează astăzi în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2250 metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră. Aceste gaze vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze Moldovagaz. Prețul este de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi), fără costuri de transport. Pentru comparație, pe 31 martie, Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.  

🔬Institutul de cercetări pentru culturile de câmp „Selecția” din Bălți anunță că produce cu succes semințe de sfeclă pentru zahăr printr-o nouă metodă, cu cheltuieli de 3-4 ori mai mici față de metoda care se practică de obicei. Metoda directă, care presupune însămânțarea din toamnă și iernarea plantulelor în câmp, este eficientă pe fondul schimbărilor climatice. Prin această metodă pot fi obținute până la 2,3 t/ha de semințe de o calitate biologică înaltă, spun cercetătorii. 

🏳️‍🌈 Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride” va avea loc între 12 – 18 iunie. Festivalul se va încheia, conform tradiției, cu Marșul Pride. Din programul Festivalului nu vor lipsi evenimentele devenite deja emblematice în comunitate și dincolo de ea – decernarea anti-premiilor „Strachina de Jmalț”, Pride Park, Pride Night. 

💥🚙😞„Cât costă o viață de om?”, întreabă Simion care încearcă să obțină dreptate pentru soția lui. Ea a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni și nu a putut fi salvată. Șoferul nu a ajuns în penitenciar. Un nou articol din mini campania lansată de Moldova.org, în care vorbim despre justiția de care au parte victimele traficului rutier, citește aici.

🚛Din aprilie, orașul Roma va trimite săptămânal câte 900 de tone de gunoi la Amsterdam. Deșeurile vor fi transportate cu un tren special la 1.700 de kilometri pentru incinerare. Potrivit autorităților italiene, aceasta este soluția cea mai ecologică. Aceasta, după ce anul trecut, un incendiu major a afectat cea mai mare unitate de reciclare a orașului , iar fabrica nu va funcționa până cel puțin în 2026. Roma va plăti companiei olandeze 200 de euro pe tonă, aproximativ 28 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani. 

🤓Prilej de bucurie pentru admiratorii cărților și filmelor despre Harry Potter. Compania HBO Max a anunțat oficial despre lansarea serialului bazat pe cărțile scriitoarei britanice J.K. Rowling. Serialul va fi o adaptare fidelă a cărților originale și va fi filmat timp de 10 ani. Fiecare sezon se va baza pe una dintre cele șapte cărți ale lui JK Rowling. Noul serial va avea o distribuție nouă, iar  J.K. Rowling va fi producătorul executiv.  

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • FSB-ul rusesc consideră că numărul real al rușilor uciși și răniți în Ucraina este de aproximativ 110 mii de oameni, arată documentele divulgate ale serviciilor secrete americane, scrie The New York Times. Potrivit FSB, Ministerul apărării nu ține cont în rapoartele sale de pierderile printre militarii Gărzii Naționale, mercenarii Wagner și militarii trimiși în Ucraina din Cecenia. Ultima dată, Mministerul rus al Aapărării a raportat pierderile umane pe 21 septembrie 2022, declarând că 5937 de militari ruși au fost uciși în Ucraina. 
  • Curtea de arbitraj de la Haga a obligat Rusia să îi plătească companiei ucrainene Naftogaz 5 miliarde de dolari. ca despăgubire pentru exproprierea de active din Crimeea în 2014. Rusia trebuie să respecte această decizie în conformitate cu obligațiile internaționale. Presa de la Kyiv scrie că în cazul în care Rusia refuză să execute în mod voluntar hotărârea judecătorească, Naftogaz are dreptul să înceapă procesul de recunoaștere a executării acestei  decizii pe teritoriul acelor state în care există active ale Federației Ruse. 
  • Pentagon Leaks: Persoana care ar fi responsabilă pentru „scurgerea a sute de documente secrete ale Pentagonului despre războiul din Ucraina este un tânăr care a lucrat  la o bază militară. El a postat documentele secrete pe un grup de pe platforma de mesagerie Discord,. scrie The Washington Post. Tânărul a postat documente timp de mai multe luni, iar un alt membru al grupului a împărtășit câteva documente pe un alt server de Discord, iar în scurt timp acestea s-au răspândit pe alte canale. 

📸imaginea zilei 

Deși Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să evite văruitul arborilor din oraș, „sezonul văruitului se declară deschis”. 

Sursa foto: Facebook/ Sergiu Bejenari
Sursa foto: Facebook/ Sergiu Bejenari

🍡la desert  

Nu ai timp să faci toate cumpărăturile de Paște? Nu te întrista. Sâmbăta aceastaă, va avea loc târgul Ecolocal, unde vei putea cumpăra cozonaci, brioșe, ciocolate, caș proaspăt, vin bun de la artizanii târgului. Nu vor lipsi nici lumânările naturale și nicisau ouăle de ciocolată. De asemenea, va fi organizat un atelier pentru copii de decorare a ouălor. Evenimentul va avea loc între 9:00- 13:00 pe adresa Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 202, Chișinău.

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare