Esențial: Ceban vrea referendum, începem campania „Sub roțile justiției” și de ce ecologiștii ne îndeamnă să ne curățăm inboxul

Maia Sandu va avea o adresare la ora 19.00 către cetățeni, iar anunțul ne ține un pic în suspans. Așteptăm să vedem care va fi subiectul, deși intuim că nu va fi ocolit subiectul justiției. Până atunci, uite ce ți-am pregătit pentru această primă zi a săptămânii. 

👉Autoritățile de la Chișinău vor expedia Comisiei Europene, în aproximativ două săptămâni, un raport privind gradul de pregătire și viteza de integrare a Republicii Moldova în UE, anunță ministrul de Externe Nicu Popescu. Oficialul a precizat că au fost create 33 de grupuri de lucru care pregătesc Moldova de negocierile de aderare. În acestea sunt incluși peste 500 de oficiali.  

 📢Primarul Ion Ceban vrea referendum local în Chișinău cu privire la cele 300 de milioane de lei pe care Primăria trebuie să le aloce pentru datoriile de la Apă-Canal Chișinău. Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei Apă-Canal. În ianuarie Natalia Gavrilița declara că problema este responsabilitatea primăriei și că o inspecție financiară va determina cauza acumulării datoriilor. 

  Un cuplu din Vertiujeni, Florești își caută dreptatea de 8 ani. În 2015 cuplul a fost răpit și torturat de către milițieni din stânga Nistrului. Un fost colaborator al „miliției locale” a fost arestat, în acest caz, dar eliberat după 3 ani. Recent a fost eliberat și Adrian Glijin, care în octombrie 2020 a fost răpit în regiunea transnistreană. La Tiraspol Glijin a fost „condamnat” la 13 ani și 6 luni de închisoare pentru presupusa faptă de „trădare de patrie”. 

Astăzi Moldova.org lansează campania „Sub roțile justiției”, în care va povesti despre cum victimele accidentelor rutiere nu reușesc să-și facă dreptate. Prima istorie e despre un biciclist lovit de un taxi, despre urmările grave și pe termen lung ale accidentului, dar și despre cum șoferul a fost liber până a produs un alt accident. Citește aici. 

🙂Energia electrică furnizată de Premier Energy ar putea să se ieftinească cu 33 de bani per kWh și va costa 3,09 lei per kWh, iar energia electrică furnizată de FEE Nord ar urma să se ieftinească cu 30 de bani per kWh și va costa 3,54 lei. Consiliul de administrație al ANRE  se va întruni miercuri, 12 aprilie, pentru examinarea și aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate la energia electrică. 

 💻Vrei să participi la marcarea Zilei Pământului, de pe 22 aprilie, fără sa te miști de la birou? Dacă nu poți merge la acțiunile de salubrizare, curățarea digitală este o alternativă gratuită care îți va reduce amprenta de carbon. Începe cu emailul tău, curăță mapele inbox și spam. Un e-mail tipic are o amprentă echivalentă cu 0,3 g de emisii de CO2. La această cifră s-a luat în considerare energia cheltuită de centrele de prelucrarea a datelor, până la consumul nemijlocit al computerelor. „Dacă fiecare adult britanic s-ar abține să trimită un e-mail de mulțumire, am economisi peste 16.000 de tone de CO2 pe an, echivalentul a 81.000 de zboruri de la Londra la Madrid”, spune Anneli Ovril de la proiectul Digital Cleanup Day. 

💉 Vaccinuri pentru mai multe forme de cancer și boli cardiovasculare ar putea fi gata până în 2030, spun experții. BioNTech, firma germană care a produs vaccinul împotriva Covid-19, va colabora cu guvernul britanic pentru a furniza 10.000 de medicamente personalizate pacienților din Marea Britanie până în 2030.  

 🚩Dalai Lama își cere scuze în urma unui video în care sărută un băiețel pe buze și îl roagă „să-i sugă limba”. Videoul, filmat la un eveniment public în India în luna februarie, a ajuns viral. Liderul spiritual a declarat că regretă incidentul și durerea cauzată, dar că acesta ar fi fost un „gest inocent și jucăuș”. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

 

  • Armata privată Convoi, creată în Crimeea, l-ar avea la origini pe Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălți, Republica Moldova. Aksionov a fost numit prim-ministru al Crimeei de către Vladimir Putin în 2014. Arhitect major al anexării teritoriului ucrainean la Rusia, acesta conduce în prezent peninsula ocupată. 
  • Militarii ruși evacuează un întreg sat de lângă Mariupol pentru a-și crea o bază militară. Localitatea Lesnoe este situată în pădure și nu departe de locul de dislocare a trupelor ruse din orașul Nikolsk. În Lesnoe au mai rămas rămas șapte familii care s-au stabilit de mulți ani acolo, dar sunt și familii care s-au mutat acolo din Mariupol. 
  • Fosta soție a lui Putin s-a îmbogățit în urma războiului din Ucraina. Organizația ei de microfinanțare, CarMoney, a încasat anul trecut o sumă record de 391,3 milioane de ruble, cu 66% mai mult în comparație cu anul precedent. Ludmila Putin, care acum poartă numele de Oceretnaia, a încasat în contul personal 58 de milioane de ruble. În ultimul an companiile de microfinanțare au acordat populației împrumuturi record de 27 de trilioane de ruble. 

📸imaginea zilei 

Doi pui de bursuc în pădurea din Strășeni.

Sursa foto: Facebook/ Iuliana Cantaragiu
Sursa foto: Facebook/ Iuliana Cantaragiu

🍡la desert 

Te invit la un recital al violoncelistului Cristian Florea  /România-Germania/ și pianistului Viniciu Moroianu /România/. Nu rata ocazia să asculți în premieră la Chișinău Sonata nr.2 în Do major de George Enescu. Concertul va include și Sonata în sol minor, op.19 de Serghei Rahmaninov. Evenimentul va avea loc 12 aprilie, ora 18:00, la Sala cu Orgă. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare