sub roțile justiției
„Așa la noi funcționează justiția”
Cât un biciclist își caută dreptatea, șoferul care l-a lovit mai produce un accident
sub roțile justiției
„Așa la noi funcționează justiția”
Cât un biciclist își caută dreptatea, șoferul care l-a lovit mai produce un accident
Se fac în curând doi ani de când Nicolae încearcă să-și facă dreptate. Fiind pe bicicletă, a fost lovit de o mașină în Chișinău. Consecințele au fost grave. Piciorul i-a fost distrus, a fost afectat psihologic, iar restabilirea durează și astăzi. Și nici nu a primit un prejudiciu corespunzător pentru trauma suferită.

În schimb, șoferul a scăpat cu o pedeapsă „blândă”. Acesta nu a ajuns în penitenciar, deocamdată nu a achitat nicio daună și între timp a reușit să mai comită o infracțiune de același fel.
SUB ROȚILE JUSTIȚIEI
E o mini campanie lansată de Moldova.org în care vorbim despre justiția de care au parte victimele traficului rutier. Publicăm o serie de articole cu povești similare care arată că victimele sunt adesea dublu traumatizate, prima oară de accident, apoi de lipsa de dreptate pe care o simt.

Am documentat subiectul la alegerea patronilor Moldova.org. Dacă vrei și tu să susții munca noastră, devino patron/patroană.
„Dar când m-am uitat, din picior curgea sânge abundent și osul ieșea afară”
De mai mult de zece ani Nicolae Morozov, un tânăr designer, folosește bicicleta ca mijloc de transport prin Chișinăul aglomerat. Folosește mai des anumite itinerare, accesibile pentru cicliști.

Unul din traseele obișnuite ale lui Nicolae, de la parcul Valea Morilor până acasă, la Botanica, e pe strada București. E mai bine iluminată decât străzile din zonă, apoi merge pe bulevardul Dacia și înainte până acasă.

Într-o seară de mai din 2021 s-a întâlnit cu prietenii în parc cu bicicletele. Era trecut de ora 22 când a decis să meargă împreună cu partenera lui acasă. Bicicleta lui Nicolae era prima, partenera era în spatele lui.

Pe strada București, aproape de intersecția cu strada Ismail, Nicolae a văzut culoarea verde la semafor și continua să dea din pedale. Dar la mijlocul intersecției, o mașină de taxi, care voia să vireze la stânga, îl lovește. Nicolae cade tot cu bicicletă și simte o durere puternică. Piciorul stâng i-a fost strivit între pedală și bara de protecție a mașinii (bumper), povestește el. Încearcă să se ridice, crezând că a făcut vreo vânătaie. „Dar când m-am uitat, din picior curgea sânge abundent și osul ieșea afară".

Prietena lui, șocată, încerca să-i toarne apă peste față, ca să nu-și piardă cunoștința. O femeie care se oprise în zonă sunase la 112, ambulanța era pe drum. Un bărbat a ieșit dintr-o mașină cu o cheie mare, a pus-o pe piciorul fracturat și a fixat-o cu un bandaj.

În ambulanță Nicolae își mișca degetele de la picior. „Tot o să fie bine", i-a spus tânărul felcerului din ambulanță. La urgență, abia în dimineața următoare, a fost operat. Toată noaptea i s-a făcut transfuzie de sânge.

După operație, a văzut șase găuri în piciorul accidentat. A înțeles că în picior i-au pus o tijă de metal și niște șuruburi care să-l ajute să-și refacă osul. Povestește că de durere „mânca dexalghin", un analgezic eficient și rapid pentru durerea ușoară spre moderată, în special musculoscheletală. „Dexalginul pe o oră te scoate din dureri, dar mie mi-e jale de ficatul meu", își amintește Nicolae.
După accident
Perioada de recuperare a fost complicată. A făcut multe radiografii, pentru că abia aștepta să revină la viața anterioară. „Doctorul mi-a zis că timp de un an o să fiu pe picioare... Aha..." exclamă dezamăgit Nicolae. „Tu știi cât de mult îmi este ciudă? M-am îngrășat tare." Trei luni a stat doar în pat, un an nici nu s-a apropiat pe bicicletă. „Nouă luni a fost o durere continuă, pe care tu o simți chiar și când mănânci la masă. E o durere sâcâitoare, constantă. Și acum mă doare, dar m-am obișnuit", spune Nicolae. Simte și acum că ceva nu este în regulă cu osul. „O bucățică nu s-a prins", spune Nicolae, care continuă să meargă și astăzi la doctori.

Dar accidentul s-a răsfrânt și asupra celor dragi din jurul lui. Odată ce Nicolae a fost nevoit să petreacă mai mult timp în pat, fără activitate, a descoperit că are alergie la pisici, iar pisica care trăia cu ei de cinci ani a fost dusă de acasă. Partenera lui Nicolae nu a mai urcat niciodată pe bicicletă, din cauza șocului produs de accident.
Foto din arhiva personală
Pe lângă durerea fizică, Nicolae voia să-și facă dreptate. Au urmat vizita polițiștilor acasă, vizita la psiholog și cinci ședințe de judecată. Potrivit expertizei medicale, biciclistului i-a fost cauzată fractură deschisă cominutivă a oaselor gambei stângi, plăgi contuze și edem post-traumatic al țesuturilor moi la acest nivel, fapt ce prezintă pericol pentru viață și se califică drept vătămare corporală gravă. Starea emoțională a lui Nicolae, după ce a făcut un raport la psiholog, a reflectat un grad avansat de depresie, nervozitate, astenie, oboseală excesivă, frustrare și îngrijorare continuă pentru viața și sănătatea lui, care au fost puse în pericol.

Nicolae a solicitat un prejudiciu material sub forma salariului pierdut în mărime de 2.600 de euro și încă 20.000 euro cu titlu de reparare a prejudiciului moral.

Taximetristul care l-a accidentat pe Nicolae și-a recunoscut integral vina. A declarat instanței de judecată că era oprit la semafor, la culoarea roșie pe strada București și aștepta să se facă verde. În hotărârea instanței de judecată există și explicația șoferului. El a povestit anterior că atunci când s-a aprins verde la semafor, el a început manevra la stânga și „nu a observat pe nimeni". El spunea că în față îi „bătea lumina". A zis că nu l-a văzut pe biciclist și că Nicolae l-ar fi putut ocoli.
Decizia finală și repetarea greșelii
Instanța de judecată a decis să-l recunoască vinovat pe taximetrist de comiterea infracțiunii prevăzut de art. 264, Codul Penal al Republicii Moldova. A fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de trei ani și șase luni și anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totuși, pedeapsa a fost suspendată condiționat pentru un termen de probă de doi ani. Taximetristul mai trebuie să facă 100 de ore de muncă în folosul comunității. „Și se încasează în folosul biciclistului 2.600 de euro cu titlu de prejudiciu material și 30 de mii de lei cu titlu de reparare a prejudiciului moral".
„Pedeapsa cu închisoarea se execută" înseamnă că persoana declarată vinovată va sta la pușcărie.
Această decizie nu l-a satisfăcut pe Nicolae. Spune că cel mai tare și-ar dori să nu-l mai doară piciorul așa de tare de fiecare dată când se schimbă timpul brusc. „Dar asta nu o să fie, așa-i?!", spune el. De aceea crede că, chiar dacă șoferul nu l-a lovit intenționat, acesta trebuie să suporte o amendă usturătoare. „O amendă de asta bună, care, chiar dacă o să vrea să dea mită, să-l doară oricum. Închipuie-ți vreo 200 de mii de lei amendă. Dacă vrei să dai mită, trebuie să dai vreo 100 de mii. Și oricum deja doare", presupune Nicolae.

„Socot că decizia a fost una foarte necinstită și incorectă. Tu ești lovit de mașină și primești niște daune morale mizere. Pedeapsa nu este una care să poată influența asupra omului, ca în viitor să nu mai facă asta. Așa la noi funcționează justiția. Te bate cu rigla, dar nică tolc (n.red.: din rusă: sens) din asta. Tu, pur și simplu, data viitoare o să ascunzi mâinile în buzunar să nu ajungă rigla la degete".

Nicolae și avocatul lui au făcut recurs deciziei în instanța superioară și continuă să solicite o daună morală de 400 de mii de lei. Nici șoferul nu era mulțumit și a atacat și el decizia. Până la decizia finală a Curții de Apel, sentința nu se pune în aplicare, ceea ce înseamnă că taximetristul a putut conduce în continuare.
La un an și cinci luni distanță de la accidentarea lui Nicolae Morozov, taximetristul ajunge, din nou, pe banca acuzaților, încă o dată conform aceluiași articol 264 din Codul Penal. Potrivit declarațiilor bărbatului, acesta staționa pe strada Alba Iulia din Chișinău. A deschis ușa stângă din față, fără să se asigure, și un bărbat pe trotinetă s-a izbit grav de colțul ușii. Bărbatul și-a fracturat o coastă și alte oase ale cutiei toracice, ajungând la „vătămare corporală gravă și leziuni corporale grave care au prezentat pericol pentru viață".

Pentru că nu există o decizie definitivă în cazul lui Morozov, taximetristul a primit, a doua oară, o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de doi ani, însă cu suspendare. I s-a anulat a doua oară dreptul de a conduce.
11 mai 2021
11 mai 2021
Taximetristul îl lovește cu mașina pe biciclistul Nicolae Morozov
Potrivit expertizei medicale, biciclistului i-a fost cauzată fractură deschisă cominutivă a oaselor gambei stângi, plăgi contuze și edem post-traumatic al țesuturilor moi la acest nivel, fapt ce prezintă pericol pentru viață și se califică drept vătămare corporală gravă.
20 iulie 2021
20 iulie 2021
Prima ședință de judecată în cazul taximetristului și biciclistului Nicolae Morozov
Taximetristul a povestit că atunci când s-a aprins verde la semafor, el a început manevra la stânga și „nu a observat pe nimeni". El spunea că în față îi „bătea lumina". A zis că nu l-a văzut pe biciclist și că Nicolae l-ar fi putut ocoli.
24 decembrie 2021
24 decembrie 2021
Ultima decizie în prima instanță de judecată în cazul taximetristului care l-a lovit cu mașina pe biciclistul Nicole Morozov
Taximetristul a fost declarat vinovat conform art. 264 din Codul Penal al RM. A primit o pedeapsă de:

  • 3,6 ani de închisoare (cu suspendare pentru 2 ani)
  • anularea dreptului de a conduce
  • 100 de ore de muncă în folosul comunității
  • 2.600 euro prejudiciu material și 30 mii de lei prejudiciu moral

Decizia este atacată în instanța superioară de către partea vătămată, cât și de inculpat.
8 septembrie 2022
8 septembrie 2022
Taximetristul comite o a doua infracțiune conform art. 264 al Codului Penal, RM
Taximetristul nu se asigură și deschide ușa din față a șoferului și un bărbat pe trotinetă se lovește exact în colțul ușii.

Bărbatul accidentat și-a fracturat o coastă și alte oase ale cutiei toracice, având o vătămare corporală gravă și leziuni corporale grave care au prezentat pericol pentru viață.
8 noiembrie 2022
8 noiembrie 2022
Prima ședință care trebuia să aibă loc la Curtea de Apel în cazul biciclistului Nicolae Morozov
Inculpatul nu a fost mulțumit de decizia primei instanțe. Nici Nicolae Morozov nu a fost. Acesta a solicitat o daună morală de 400 de mii de lei. „Socot că decizia a fost una foarte necinstită și incorectă. Tu ești lovit de mașină și primești niște daune morale mizere", spune biciclistul.
12 ianuarie 2023
12 ianuarie 2023
Prima ședință în dosarul penal nr. 2 al taximetristului
„S-a asigurat că nu-i nimeni. A deschis un pic ușa șoferului și partea vătămată s-a lovit cu trotineta direct în el. Când s-a uitat [mai devreme] în oglindă, nu era nicio trotinetă. Partea vătămată a căzut după lovitură", este explicația inculpatului înscrisă în hotărârea instanței de judecată.
26 ianuarie 2023
26 ianuarie 2023
Ședința finală în dosarul penal nr. 2 al taximetristului
Taximetristul este condamnat a doua oară conform art. 264 al Codului Penal RM. A primit o pedeapsă de:

  • 2 ani de închisoare (cu suspendare pentru 3 ani)
  • anularea dreptului de a conduce
28 martie 2023
28 martie 2023
Penultima ședință la Curtea de Apel în cazul biciclistului Nicolae Morozov
Inculpatul și-a retras apelul de la Curtea de Apel. Iar lui Nicolae Morozov i-a fost respins apelul, fiind calificat „nefondat".
30 mai 2023
30 mai 2023
Ultima ședință la Curtea de Apel în cazul biciclistului Nicolae Morozov
La ultima ședință Curtea de Apel urmează să emită ultima decizie în care se explică de ce apelul biciclistului a fost declarat „nefondat". Dacă nimeni nu atacă această decizie în instanța superioară, hotărârea devine definitivă. Asta înseamnă că instanța expediază hotărârea Inspectoratului Național de Probațiune pentru demersurile ulterioare.
Pe 28 martie 2023 la Curtea de Apel Chișinău a avut loc ședința de examinare a cauzei. Inculpatul și Morozov au aflat din instanță că a fost admisă cererea de retragere a apelului inculpatului, iar apelul părții vătămate, adică al lui Nicolae, a fost respins ca „nefondat".

În cazul lui Morozov împotriva taximetristului urmează să mai aibă loc în luna mai o ședință la Curtea de Apel, în care va fi emisă și explicată decizia finală. În acel moment, aceasta devine definitivă. Ulterior, vinovatul urmează să-și primească pedeapsa: închisoare timp de 3,6 ani (cu suspendare timp de doi ani), anularea dreptului de a conduce, 100 de ore de muncă în folosul comunității.

Astăzi, taximetristul nu conduce mașina, întrucât permisul i-a fost anulat odată cu decizia finală din ianuarie 2023 în cel de-al doilea dosar penal și se află la libertate.
Dacă ai o istorie asemănătoare pe care vrei să mi-o spui, scrie un mesaj.
Text de Georgeta Carasiucenco
Editare de Anastasia Condruc
Ilustrație de Irina Cleșcenco