Esențial: Moldova, în centrul atenției la București, un fost politician se face bucătar și Italia ar putea da amenzi pentru anglicisme

Moment de mândrie cu elemente de siguranță: Republica Moldova a fost pe agenda discuției trilateralei Maia Sandu, Klaus Iohannis și Olaf Scholz de la București. Între timp se pare că mișcă lucrurile în dosarul frauda bancară. Despre acestea, dar și alte știri citește în rubrica Esențial de astăzi. 

 👉Moldova s-a aflat astăzi în centrul atenției. Maia Sandu s-a aflat azi la București, la o întâlnire cu Klaus Iohannis și Olaf Scholz. „Vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău. Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice”, a declarat președintele Klaus Iohannis. La rândul său, cancelarul german a declarat că Moldova face parte din familia europeană și că Moldova beneficiază de sprijin masiv internațional. Cancelarul a menționat că va veni la Chișinău la 1 iulie, la cel de-al doilea summit al comunității politice europene. 

 💵 Judecătorul Aureliu Postică, de la Judecătoria Chișinău, va fi diferit justiției pentru „includerea datelor incomplete sau false în declarația de avere”. Procurorii spun că ar fi vorba despre o suma de 866 916 lei, care ar putea rezulta într-o amendă maximă de 30 de mii de lei sau închisoare de până la 1 an. 

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) și procurorii anticorupție au primit confirmarea sechestrelor, aplicate în afara țării, în dosarul Frauda bancară. Este vorba despre bunuri și active în valoare de 55, 7 milioane de euro sau echivalentul a peste 1 miliard de lei. Printre bunurile sechestrate se numără un teren de aproximativ 3 hectare și alte active. De asemenea, Agenția a aplicat sechestre pe bunuri din țară evaluate la peste 1 milion de lei. 

Câteva zeci de femei și bărbați de etnie romă au ieșit astăzi în stradă și au organizat un marș cu prilejul săptămânii romilor. Acțiunea s-a desfășurat sub sloganul „Femeia romă aici și acum. Cunoaște-mă și acceptă-mă!” și a avut menirea de atrage atenția asupra femeilor rome, care luptă pentru o societate incluzivă, deși deseori sunt discriminate. 

Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM
Sursa foto: Facebook/ Delegația UE în RM

😏Ciao, hello, no! Utilizarea limbii engleze în comunicările oficiale în Italia ar putea fi penalizată cu amenzi cuprinse între 5.000 și 100.000 de euro. Un astfel de proiect de lege a fost propus de partidul condus de premiera Giorgia Meloni. Partidul spune că acesta are scop de „a apăra și promova limba italiană” și de a proteja identitatea națională. 

 🤔Fostul lider PSD din România Liviu Dragnea și-a lansat un canal de YouTube pentru gătit, numit „Bucătăria de acasă”. Liviu Dragnea a fost și președinte al Camerei Deputaților și, până la încarcerarea sa în 2022, era considerat cel mai influent politician din România.

🛴Parisul interzice trotinetele electrice de închiriat. Aceasta după ce, în cadrul unui referendum local, aproape 90% din locuitorii urbei s-au pronunțat pentru această inițiativă. Interdicția nu se va aplica scuterelor electrice personale. 

📞Exact acum 50 de ani, pe 3 aprilie 1973, a fost făcut primul apel de pe un telefon mobil. Acesta a fost făcut de Martin Cooper, inginerul companiei Motorola. Abia peste 11 ani mobilul putea cumpărat la un preț de 3.995 de dolari și cântărea 790 de grame. 

UCRAINA
 

  • Vladlen Tatarski, un „corespondent militar” care a cerut „distrugerea completă” a Ucrainei, a fost ucis într-o „seară de creație” pe 2 aprilie într-o cafenea din Sankt Petersburg. Astăzi, autoritățile ruse au anunțat că au reținut-o pe Daria Trepova, care i-a oferit o figurină din ipsos, care conținea un dispozitiv exploziv. Ce se știe despre acest asasinat ca în filme citește aici. 
  • Șeful Grupului paramilitar Wagner a anunțat că a capturat orașul Bahmut. El a spus că trupele sale au arborat un drapel rusesc pe clădirea primăriei din oraș. Reprezentanți de la Kyiv spun însă că trupele ruse sunt „foarte departe” de a captura orașul. „Au ridicat un steag peste un fel de toaletă… Și-au agățat cârpa și au spus că au capturat orașul”, a comentat Serghei Cerevatîi, speakerul Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei. 
  • Ucraina va primi 8000 de obuze pentru sistemele CAESAR. Danemarca a încheiat un acord cu Norvegia privind transferul în comun a 8000 de obuze de artilerie pentru Ucraina.  

📸imaginea zilei 

Strada 31 August fără caldarâm (porțiunea dintre Pușkin și Pârcălab)

Sursa foto: Anastasia Condruc
Sursa foto: Anastasia Condruc

🍡la desert 

 Galeria de artă contemporană Lutnița inaugurează o expoziție a artistului plastic Mark Verlan. Citește aici mai multe despre cine a fost artistul. 

 Vernisajul va avea loc pe 7 aprilie, ora 17:00, la Lutnița (strada Alexei Şciusev, 63). 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare