Erdogan continuă vânătoarea. Fiica fostului director „Orizont” din R. Moldova, reținută la București

PE SCURT

O profesoară de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, astăzi dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan. Potrivit unui comunicat emis de instituția de învățământ, „singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”.

Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean român.

PE LUNG

„Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis de ședere în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce”, se arată în comunicatul citat de G4media.ro.

Citește și „Povestea unui destin schimbat pe 6 septembrie 2018”

Colegii de la liceu presupun că Bușra a fost reținută doar pentru că este fiica lui Turgay Șen, fost președinte al Școlilor Orizont din Republica Moldova. Asta în contextul în care autoritățile de la Ankara ar continua să-l vâneze după ce acesta a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău.

„Acum, autoritățile turce au început prigoana împotriva membrilor familiei lui Turgay Șen”, mai scrie în comunicatul citat de G4media.ro.

În Turcia, Erdogan desfășoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legături cu mișcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.

La 31 martie 2018, directorul instituției a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău. Timp de șapte ore, Turgay Șen a fost mai întâi interogat de către ofițerii Serviciului Informații și Securitate a R. Moldova, apoi audiat de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), iar ulterior eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile.

Directorul liceului a declarat anterior pentru ZdG că dosarul penal în care are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017,  pe motive de „finanțare a terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei.

Rețeaua de licee private „Orizont” activează mai bine de 25 de ani în R. Moldova.

Reamintim că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont, au fost ridicați din casele lor de către angajați ai Serviciului Informații și Securitate, duși într-o direcție necunoscută. Pe parcursul zile instituțiile statului au catalogat acțiunea drept „expulzare”, „extrădare”, „declararea unui străin indezirabil”.

„Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indici că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova” , a anunțat SIS.  Cei șapte cetățeni turci, care locuiau de mai mulți ani pe teritoriul țării noastre și erau integrați pe deplin în comunitatea locală, au fost duși în Turcia cu un avion charter . Acolo au fost condamnați la ani grei de închisoare. Imediat după operațiunea de expulzare, înalți oficiali europeni au cerut autorităților moldovene să respecte „statul de drept și toate procedurile judiciare” în legătură cu acest caz. Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor turci  expulzați de pe teritoriul R. Moldova. CtEDO a decis că guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Citește și „Johannes Hahn despre expulzarea profesorilor de la liceul Orizont: „Aştept ca Guvernul R.Moldova să respecte statul de drept”

„Decizia de expulzare din Republica Moldova a celor șapte cetățeni turci, care a avut loc în septembrie 2018, a fost un act de injustiție și a avut loc cu grave abateri de la legislația în vigoare, a declarat anterior președintele  Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Potrivit lui, acest voluntarism al SIS a costat peste 340 mii de lei, condamnarea la CtEDO, despăgubiri de 125 mii de euro, imaginea șifonată a R.Moldova, dar și șapte vieți ale unor oameni, „care la sigur nu meritau acest destin”.

Citiți și: „O poveste lungă, cu zmei și balauri” – reacții la declarațiile lui Candu despre expulzarea celor 7 cetățeni turci

De notat că atunci când a fost întrebat despre decizia CtEDO, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu a declarat la o emisiune TV : „Viața e viață. Multă sănătate tuturor, dar cert este faptul că Guvernul Republicii Moldova trebuie să execute decizia Curții Europene a Drepturilor Omului”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.