„O poveste lungă, cu zmei și balauri” – reacții la declarațiile lui Candu despre expulzarea celor 7 cetățeni turci

„Am semnat ieri, înainte de audierile parlamentare, o hârțoagă, prin care m-am obligat să nu divulg secretele din raportul prezentat cu privire la expulzarea celor 7 profesori de la Liceul Teoretic „Orizont”. Nu am auzit niciun secret, doar o poveste lungă, cu zmei și balauri, pe care trebuie să fii imbecil ca să o crezi”. Declarația aparține deputatei PLDM, Mariei Ciobanu, după ce au avut loc ieri audierile parlamentare în legătură cu expulzarea celor 7 cetățeni turci.

Deputatul PLDM, Iurie Țap, a menționat pe facebook că informația prezentată în cadrul audierilor parlamentare s-a prezentat o informație irelevantă, dar și tendențioasă. „La întrebarea mea privind respectarea întocmai și în volum deplin a legislației naționale și tratatelor (convențiilor) internaționaleîn cazul profesorilor de la LT „Orizont”, oficialul de la SIS a răspuns precum că nu este expert în domeniul ultimilor… Oare să nu cunoască cei de la SIS obligativitatea respectării prevederilor acordurilor internaționale la care Moldova este parte?! Dar și faptul prevalării acestora în cazul divergențelor cu legislația națională?! Incompetență sau premiditare… Oricum, dezonorat! Apropo, în acest context, Guvernul trebuie să raspundă la cele trei întrebări ale CEDO…”

Dumitru Mînzărari, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, se întreabă dacă cadrul legal în RM permite agențiilor de menținere a ordinii și securității publice să expulzeze solicitanții de azil, în baza unor suspiciuni, care nu au fost audiate în o curte de lege.

„Dar ce ne facem cu Constituția RM, care indică despre cadrul dreptului internațional, la care RM este parte, are întîietate față de legile naționale? Oare acest cadru nu interzice expulzarea unor cetățeni străini în țări unde există risc înalt ca acestea să fie supuși tratamentului inuman? Aceste vorbe poate și vor liniști pe cineva dintre cetățenii RM, care habar nu au de dreptul internațional și proceduri legale. Însă ele doar agravează situația RM în dialogul cu partenerii străini… Era un caz simplu… sunt pur și simplu uluit că s-a procedat într-un mod atât de greșit”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.