Connect with us

Politică

Johannes Hahn despre expulzarea profesorilor de la liceul Orizont: „Aştept ca Guvernul R.Moldova să respecte statul de drept”

Publicat

pe

Subiectul expulzării profesorilor turci de la liceul Orizont a intrat în vizorul oficialelor europeni. Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

„Aştept ca Guvernul Republicii Moldova şi toate autorităţile să respecte statul de drept şi toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johannes Hahn pe pagina sa de Twitter.

Mesajul său a trezit susținerea internauților, care au lăsat numeroase comentarii în care solicită ajutorul oficialului european în salvarea profesorilor.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Amnesty International Moldova, este vorba despre șase persoane de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicate în dimineața zilei de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Alegeri

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 21 include localitățile din raioanele Criuleni și Dubăsari: Bălăbănești, Bălțata, Boșcana, Cimișeni, Corjova, Coșernița, Cruglic, Dolinnoe, Drăsliceni, Dubăsarii Vechi, Hîrtopul Mare, Hrușova, Ișnovăț Izbiște, Măgdăcești, Miclești, Onițcani, Pașcani, Rîșcova, Slobozia-Dușca, Zăicana, Coșnița, Doroțcaia, Pîrîta.

1. Veaceslav Burlac, candidatul Partidului Democrat

A absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender și a muncit o perioadă ca felcer. A făcut și facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. În iunie 2015 a devenit consilier în Consiliul raional Criuleni, iar în 2017 a preluat funcția de președinte al raionului. Este și liderul Organizației Teritoriale a PDM în zonă. În 2016, în timpul campaniei prezidențiale, Burlac s-a remarcat prin câteva comentarii la adresa Maiei Sandu. Acesta a spus că, în cazul în care Sandu va deveni președintă, țara ar putea să fie „transformată într-o nouă insulă Lesbos”. Într-o postare pe vox.publika.md, însă, Burlac scria că „urăște xenofobia”. Candidatul democraților are 43 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

2. Sergiu Berzan, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în 1981, și-a făcut studiile la Școala Medie din satul Doroțcaia, apoi a mers la Colegiul de Ecologie din Chișinău. A studiat și psihologie la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Ca și alți membri ai Partidului Socialiștilor, care candidează pe alte circumscripții, Berzan a făcut un curs de politologie la Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”. Din 2006 până în 2015 a activat în calitate de administrator al unei companii de transport, iar din 2017 este vicepreședintele raionului Dubăsari.

Declarații de avere.

3. Serghei Duminica, candidatul Partidului Șor

A fost consilier raional din partea comuniștilor până a trece în partidul lui Ilan Șor. Este directorul bazei de odihnă Feroviara. Deține câteva imobile și terenuri. Are 68 de ani.

Declarații de avere.

4. Lilian Carp, candidatul ACUM

Între 2014 – 2018 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova făcând parte din fracțiunea liberalilor și deținând funcția de vicepreședinte al PL. În 2017, Carp a părăsit coaliția de guvernare, însă a rămas în rândurile fracțiunii liberalilor. Totuși, în vara anului trecut, au apărut primele zvonuri despre aderarea lui Carp la partidul creat de Andrei Năstase (PPDA). Atunci, candidatul a negat informațiile, precizând că vrea să se retragă din politică. Între timp, s-a alăturat blocului ACUM. Lilian Carp are 40 de ani, este istoric, predă la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport și este președintele Federaţiei Moldovenești de Polo pe Apă. Între 2009-2014 a fost șeful de Cabinet al primarului de atunci, Dorin Chirtoacă.

Declarații de avere.

5. Gheorghe Ojog, candidatul Partidului Liberal

Deține funcția de primar al satului Corjova, raionul Criuleni din anul 1997, fiind la al șaselea mandat. Este membru al Congresului Autorităților Locale din Moldova, iar pentru o perioadă scurtă de timp a fost și consilier în consiliul raional Criuleni.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localitățile Chirianca, Codreanca, Gălești, Ghelăuza, Greblești, Micăuți, Negrești, Onelti, Pănășești, Rădeni, Recea, Romănești, Roșcani, Sireți, Tătărești, Țigănești, Voinova, Zubrești, Donici, Peresecina, Sămănanca, Teleșeu.

1. Pavel Filip, candidatul Partidului Democrat

Prim-ministrul R. Moldova s-a născut pe 10 aprilie, 1966 în satul Pănășești, Strășeni. A studiat la Institutul Politehnic din Chișinău, iar apoi la Institutul Internațional de Management. Din 1991 până în 2008, a activat în cadrul companiei SA „Bucuria”, în perioada 2001–2008 fiind director general al acesteia. Între anii 2008–2011 a fost director general al companiei de stat TUTUN-CTC. Pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, păstrându-și funcția în fiecare guvern care a urmat – Leancă, Gaburici şi Streleţ. Acesta a ajuns premier în anul 2016, într-o perioadă agitată din punct de vedere politic. Filip și cabinetul său de miniștri au depus jurământul în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti aproape de miezul nopții, pe fundalul unor proteste desfășurate la Chișinău. Premierul deține și funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Acesta este căsătorit și are doi feciori care sunt stabiliți peste hotare. Filip locuiește într-un imobil de lux din Chișinău și deține mai multe terenuri agricole.

Declarații de avere.

2. Veaceslav Anghel, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consăteanul președintelui Igor Dodon. S-a născut în 1977, și-a făcut studiile la școala medie din satul Sadova, raionul Călărași, după care, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. A făcut cursuri suplimentare de politologie în Rusia. A ocupat funcția de consilier raional, a fost  președintele organizației teritoriale a PSRM din raionul Strășeni, iar în prezent, este jurist în cadrul SRL „Exclusiv Media”. Are o gospodărie ţărănească și administrează mai multe firme.

Declarații de avere.

3. Tabacaru Valeriu, candidatul Partidului Șor

Este economist de profesie și muncește în cadrul unui SRL. Conduce organizația teritorială a partidului Șor din Strășeni. Are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

4. Igor Grosu, candidatul ACUM

Licențiat în istorie, candidatul a fost viceministru al Educației între 2012-2015. A mai ocupat funcția de consilier principal de stat în educație, știință, sănătate și probleme sociale în cabinetul prim-ministrului R. Moldova. A fost implicat în proiecte internaționale, iar din 2016 este Secretar General al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Are 47 de ani, este căsătorit și are trei copii.

5. Elena Harcenco, candidată independentă

Este vicepreședinta raionului Strășeni, responsabilă de domeniul medicină și protecție socială. A studiat Dreptul și este juristă. A fost consultant principal, expert în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în perioada 2007-2013. Are 36 de ani.

6. Nicoleta Malai, candidata Partidului Liberal

În 2015, la 25 de ani, a câștigat alegerile locale din satul său de baștină, Ghelăuza, raionul Strășeni. A fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte persoane, fiind bănuită de corupere pasivă, activă şi escrocherie. Cei reţinuţi au fost suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Reprezentanții Partidului Liberal Democrat au spus atunci că, de fapt, reținerea Nicoletei Malai a fost o răzbunare pentru că aceasta a refuzat să adere la Partidul Democrat, împreună cu întreg consiliul local. A fost eliberată ulterior și a revenit în funcție. Anul trecut, candidata a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

7. Ecaterina Blanovschi, candidata Partidului Național Liberal

Are 49 de ani, este filolog de profesie și a mai fost inclusă în listele PNL pentru alegerile parlamentare din 2010.

Citește mai departe

Alegeri

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și i-a recomandat PDM să se adreseze în instanța judecătorească, scrie radiochisinau.md

CEC a precizat în răspunsul său către PDM că, potrivit Codului Electoral (art. 70 (8)), ”publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată”.

În contestația depusă la 15 ianuarie, PDM a cerut sancționarea blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA, pentru că reprezentanții acestuia ar fi început campania electorală înainte de termenul legal fixat pentru 25 ianuarie.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important16 minute în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

AlegeriO oră în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate2 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social3 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință4 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri6 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

Alegeri24 de ore în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com