Elevii din stânga Nistrului, monitorizaţi la BAC de OSCE. Reacţii şi explicaţii

Elevii din cele patru centre de bacalaureat din stânga Nistrului şi oraşul Tighina au fost monitorizaţi, în priemieră, de către observatorii Misiunii OSCE în Republica Moldova. Ministerul Educaţiei spune că a decis să nu instaleze camere video „având în vedere specificul activităţilor şcolilor din această regiune”, dar să delege observatori pentru corectitudine. Pe de altă parte, părinţii, dar şi profesorii liceelor cu predare în grafia latină din regiunea nistreană susţin că observatorii OSCE au fost trimişi pentru a destabiliza desfăşurarea examenelor.

„Cei care vor să ne dea separatiştilor, acum ne păzesc elevii la examene”

Directorii instituţiei se arată nemulţumiţi de decizia Ministerului Educaţiei, menţionând că ar fi preferat camere video şi nu observatori din partea OSCE. „Au fost mai multe neînţelegeri anterior cu reprezentanţii OSCE privind raportul făcut de ei prin care sugerează să obţinem licenţă din partea administraţiei separatiste. E ca şi cum ai pune paznic la oi un lup. Observatorul OSCE a avut un comportament care a stresat elevii, s-a plimbat încontinuu prin clasă, a condus elevii şi la veceu. Camerele video nu îi deranjau deloc. Avem impresia că tot ce se face e pentru a intimida elevii noştri”, spune Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Elevii susţin că atmosfera în timpul examenelor a fost una mai stresantă ca în anii trecuţi. „Primul examen a fost relativ simplu, dar nu poţi să te concentrezi când un observator care vorbeşte în altă limbă se plimbă tot timpul pe lângă tine, se uită ce scrii şi chiar te conduce la veceu. Nu m-am gândit niciodată că voi fi condus la veceu în propria şcoală de un observator OSCE. Camerele video nu ne-ar fi deranjat deloc. Sper ca la viitoarele examene ministerul să audă nemulţumirea noastră şi să instaleze camere care nu pot să ne încurce”, spune un elev din oraşul Tighina care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din oraşul Tighina spune că nu s-a aşteptat la un asemenea comportament din partea observatorilor OSCE. „Nu ne-am împotrivit. Credeam că ei vor avea rolul să nu admită intimidări din partea administraţiei separatiste, dar nu vor încurca elevii noştri să scrie. Aveam impresia că cei de la OSCE erau porniţi să prindă pe cineva copiind. La unul dintre elevi a şi deschis uşa la veceu, în timp ce acesta se afla în interior”, spune Maria Roibu.

Poziţia Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei refuză să explice de ce nu a instalat camere video în cele patru centre de bacalaureat, însă spune într-un comunicat că au delegat observatori OSCE „având în vedere rolul important al Misiunii OSCE în prevenirea unor eventuale tensiuni de ordin politic”.

„Observatorii au fost familiarizaţi, în prealabil, cu prevederile metodologiei. Potrivit acesteia, observatorii delegați de Ministerul Educației au obligaţia să monitorizeze respectarea metodologiei de desfășurare a examenelor de bacalaureat de către candidați, asistenţi și preşedinţii centrelor de BAC, pot să se deplaseze prin sălile de examen, să atenționeze candidații care au asupra lor materiale interzise ce i-ar favoriza în rezolvarea testelor şi să semnaleze orice încălcări ale metodologiei”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Ministerul Educației anunţă că va desemna observatori și la următoarele examene de bacalaureat în instituțiile din subordine, aflate în partea stîngă a Nistrului, pentru a asigura buna desfășurare a examenelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare