Dumbrava – Mănăstirea fotbaliştilor(FOTO)

Nu e veche şi nici nu e ctitorie voievodală, însă de cum ajungi îţi umple sufletul de bucurie. Potopul de flori, vorba unei colege, cu arome care mai de care, biserica încântătoare, dangătul uluitor de sonor al clopotelor şi bătaia toacei – toate se combină armonios la Mănăstirea de maici „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” de la Dumbrava, judeţul Alba.

Chiar dacă apare în arealul spiritual românesc la 1996 (26 octombrie – a fost pusă piatra de temelie), se spune că e pe locul unde acum mai bine de trei secole (1703) un preot pe nume Ioan a fost martirizat pentru apărarea credinţei, fiind ars de viu de către uniaţi într-o căpiţă de fân. Mănăstirea Dumbrava e construită în formă de cetate, la intrare este clopotniţa, iar în centru se află biserica.

Sfântul locaş a fost târnosit la 26 octombrie 2002. Ceva mai devreme, acum 12 ani, a fost realizată pictura în frescă, o pictură care impresionează. De cum intru în biserică observ o frumoasă icoana cu chipul Maicii Domnului. Potrivit unei măicuţe, aceasta a fost găsită în tencuiala bisericii din satul Dumbrava.

Dăruirea şi grija de cel apropiat sunt exemplul unei vieţi pline de Dumnezeu. Astfel, la Mănăstirea Dumbrava, printre rugăciuni şi metanii, e loc şi de ajutor pentru cei care au mare nevoie. Aici se află Casa de copii „Sfânta Veronica”, Centrul de deprinderi de viaţă independentă, Centrul maternal şi Şcoala specială, ce-l au drept patron spiritual pe Sfântul Nectarie. Tot aici este şi Căminul pentru vârstnici „Sfânta Maria”, unde-şi alină bătrâneţile peste 30 de bunicuţe. La Mănăstirea Dumbrava este şi un cabinet stomatologic, iar medic e chiar una dintre măicuţe.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” mai este numită şi „Mănăstirea fotbaliştilor”. Asta pentru că fostul selecţioner Anghel Iordănescu, precum şi mai mulţi maeştri ai balonului rotund au făcut donaţii pentru înălţarea semeţului locaş de la Dumbrava. Se spune că înainte de fiecare meci important Iordănescu venea cu Echipa Naţională la Mănăstirea Dumbrava. Printre fotbaliştii care au fost văzuţi mai des pe la acest sfânt locaş sunt: Adrian Ilie, Dorinel Munteanu, Ionel Ganea, Iulian Filipescu, Bogdan Lobonţ, Bogdan Stelea etc. Potrivit unor declaraţii, pentru zidirea Mănăstirii Dumbrava „tricolorii” ar fi dat circa două miliarde de lei.

Aflu că una din măicuţele care are grijă de copii e numită „Iordănescu”. Băieţii îşi iau numele fotbaliştilor preferaţi, atunci când joacă pe teren. Astfel, la meciurile acestora, unul e Petre, altul e Mutu, Lobonţ, Chivu etc. Atunci când Naţionala României are vreun meci serios, echipa „tricolorilor” de la Dumbrava se roagă pentru victoria acesteia.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” se află la peste 570 de kilometri de Chişinău, pe drumul european E81, între Alba Iulia şi Cluj-Napoca, între localităţile Unirea (4 km) şi Turda (15 km).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.