Datoria față de Gazprom a urcat la 6,44 miliarde dolari

PE SCURT

O situaţiaeextrem de gravă se menţine la capitolul datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom, care pe 30 iunie 2019 au constituit 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decât la finele anului trecut.

În raportul de audit al situaţiilor financiare al Gazprom aceste datorii sunt calificate ca pierderi preconizate din creditare şi care potrivit standardelor internaţionale IFRS semnfică şi posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată, scrie Mold-street.com.

PE LUNG

Sursa citată precizează că mai mult de 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte gazele naturale deja de 12 ani.

Cât despre veniturile Gazprom de livrarea de gaze către Moldovagaz apoi acestea s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu circa 30%: de la 199,6 milioane de dolari în 6 luni ale anului 2018 la 259,08 milioane de dolari în 6 luni ale acestui an.

Această creştere se explică şi prin majorarea cu peste 25% a preţului de import al gazelor de la 1 ianuarie 2019.

De notat că ieri președintele Igor Dodon a avut o întrevedere la Moscova cu șeful concernului rus Gazprom Alexei Miller, în cadrul căreia au fost examinate perspectivele de cooperare în sectorul energetic. În special, condițiile de livrare a gazului rusesc în Moldova și măsurile necesare pentru a evita creșterea prețului la gaze pentru consumatorii din Moldova.

De asemenea, au fost discutate aspecte privind încheierea unor noi contracte de furnizare a gazelor naturale către Moldova și tranzitul lor pe teritoriul țării noastre, începând cu 1 ianuarie 2020, dat fiind că contractele semnate în acest sens anterior de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, expiră la finele anului 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.