Cum învață Moldova

„Cum învață Moldova” este un proiect realizat de Moldova.org în parteneriat cu Europa Liberă Moldova, care își propune să urmărească parcursul educațional al unui om în țara noastră, prin toate etapele lui: creșă, grădiniță, educație generală, universitară și continuă.

De ce am ales să vorbim despre educație?

De la primii pași la creșă și la grădiniță, până la universitate și formarea continuă, felul în care va arăta viața noastră este determinat de educația pe care am obținut-o. În cele trei decenii de tranziție spre democrație, educația a fost un subiect de dezbatere în Moldova. Am schimbat alfabetul, curricula și chiar caietul pe tabletă, dar am reușit oare să pregătim oamenii mai bine pentru provocările care-i așteaptă în viață?

Poveștile

Vom publica în fiecare miercuri, timp de aproape două luni, câte un material în format text, foto, video sau multimedia, prin care vom arăta fiecare etapă a procesului de educație.

  1. „Primii pași sunt cei mai grei”. Cât de ușor e să (NU) dai copilul la creșă
  2. „Timpurile s-au schimbat.” Cunoașterea limbii române, între necesitate și lipsă de specialiști
  3. Școala incluzivă, între reformă și realitate
  4. Roboți, realitate virtuală și digitalizare la liceul din Sipoteni
  5. Sunt elevi și primesc salariu pentru asta. De vorbă cu viitorii ingineri din Strășeni
  6. Liceu
  7. Universitate
  8. Educație continuă

Care este scopul nostru?

Prin seria multimedia Cum învață Moldova ne propunem să urmărim parcursul educațional al unui om în țara noastră, prin toate etapele lui: creșă, grădiniță, educație generală, universitară și continuă. Sunt cu adevărat incluși toți cetățenii în sistemul de educație din Moldova? Cum are loc digitalizarea în învățământ? Aceste două întrebări ne-au ghidat proiectul. Ne-am propus să descoperim care sunt bunele practici, soluțiile inovatoare, precum și să reperăm cele mai mari piedici în învățământul de la noi. Dar, mai ales, vrem să vedem dacă sistemul de educație este actual, dacă răspunde la nevoile oamenilor și le creează abilitățile necesare pentru a deveni cetățeni competenți, pregătiți să facă față vremurilor în care trăim.

Cum am realizat materialele din cadrul proiectului?

Am stat de vorbă cu elevi, studenți, părinți, dascăli și experți în educație. Ne uităm la fiecare etapă prin prisma incluziunii și a necesităților secolului XXI. Am ales să ne concentrăm asupra problemelor mari și să găsim soluții potrivite pentru ele, dar și să spunem povești individuale, care ilustrează Cum învață Moldova

Autoare:

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și de mai bine de 10 ani am avut ocazia să experimentez în mai multe ramuri ale jurnalismului – presă scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Acum îmi împart viața între Spania și Moldova și sunt redactoră-șefă la Moldova.org. Cel mai mult îmi place să fac jurnalism constructiv, explicativ și de soluții. Educația mă interesează în mod special, pentru că mi se pare că e un subiect ignorat de multe ori, dar fundamental pentru dezvoltarea unei societăți.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la USM. Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele. Consider că educația are un rol esențial în dezvoltarea unei țări și este cheia succesului, indiferent de activitate. 

Editori: Cristian Lupșa și Lynn Walsh

Producătoare: Paula Erizanu

Dacă aveți povești pe care vreți să le împărtășiți cu noi, scrieți-ne la [email protected] sau [email protected].

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare