Cum învață Moldova | Școala incluzivă, între reformă și realitate

„Cum învață Moldova” este un proiect realizat de Moldova.org și Europa Liberă Moldova, care își propune să urmărească parcursul educațional al unui om în țara noastră, prin toate etapele lui: creșă, grădiniță, educație generală, universitară și continuă.

Insuficiența cadrelor didactice de sprijin, lipsa banilor, dar și infrastructura învechită a școlilor, care în mare parte au fost construite în perioada sovietică, îngreunează integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în mediul școlar.

Odată cu demararea reformei educației incluzive, în 2012,  copii cu tulburări de spectru autist, cu sindromul Down, cu dizabilități locomotorii și altele au fost scoși din orfelinate, instituții specializate și au început să fie încadrați treptat în școala generală. La peste un deceniu de la demararea reformei, Europa Liberă a mers în mai multe instituții de învățământ pentru a vedea cum a fost pusă în practică reforma și ce ar trebui îmbunătățit, pentru a asigura tuturor copiilor dreptul la educație.

Autoare: Liuba Maxim

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.