Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat după modelul cipriot, politolog

Analistul politic Bogdan Ţîrdea consideră că conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat după modelul cipriot.

„Foarte mulţi politologi vorbesc despre scenariul cipriot de soluţionare a conflictului transnistrean. Adică Moldova se integrează în UE, lasă Transnistria ca o enclavă necontrolată. Şi noi ne ridicăm nivelul de trai, până la momentul în care devenim atractivi pentru Transnistria. Dar în modelul cipriot este o nuanţă foarte importantă, acolo conflictul era între două state membre NATO. Conflictul era între două state, între care unul membru UE şi al doilea candidat deja, adică cu un statut foarte înalt de integrare în Uniunea Europeană. Ei din 1987 sunt candidaţi la UE. Şi au trecut deja douăzeci şi ceva de ani. În Republica Moldova situaţia e mai complicată. Federaţia Rusă cu care noi, direct sau indirect, suntem într-o relaţie fie de parteneriat strategic, fie de conflict, nu este membru NATO, este membru al Tratatului de Securitate Colectivă. Deci e entitate cu totul diferită, unu, doi: e o entitate geopolitică totalmente diferită", menţionează acesta în cadrul unui interviu oferit postului de radio Europa Liberă.

În acelaşi context, politologul a menţionat că dacă lăsăm o enclavă sub controlul unui pol geopolitic care nu are nicio conexiune la Uniunea Europeană şi la NATO, "noi riscăm să pierdem definitiv Transnistria".

"Şi dacă noi pierdem Transnistria, atunci suveranitatea Republicii Moldova va fi disputată de actorii din jur şi, în primul rând, (de ce nu?) şi de Bulgaria, şi de România, mai puţin de Ucraina. Dar, cel puţin, Ucraina va pretinde la teritoriul Transnistriei, cu Rusia împreună. Deci iată care este situaţia. Riscul este de fragmentare totală. Şi eu îmbrăţişez euro-optimismul multor funcţionari, dar parţial, fiindcă vă spun încă o dată: pierdem Transnistria, pierdem baza industrială a ţării, pierdem un mare procentaj al teritoriului naţional şi al cetăţenilor”, a subliniat Bogdan Ţîrdea. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare