Comemorăm un an de război prin artă: de ce să mergi la Zpațiu în luna martie

Una dintre lucrările artistei KAR

Martie aduce la Chișinău activități și evenimente care marchează Luna Ucrainei în Europa, comemorând prin artă un an de la începerea războiului. Pe 2 martie am fost la două evenimente la care vrem să te convingem să mergi: CHIOȘC AIR și Ukraine Uncut.

CHIOȘC AIR aduce față-n față artiști ucrainieni aflați în rezidență și publicul de la Chișinău. Primul eveniment din seria Chioșc Air a avut loc pe 2 martie, la Zpațiu. Artista vizuală KAR (pe numele său adevărat Karina) și-a prezentat ilustrațiile. Creațiile ei poartă nume viscerale ca „Жесть доброй воли”, „Вопник”, „Cмерть во рту”. KAR spune că a ajuns să vadă lucrurile „politizat”, iar operele ei reflectă suferința și drumul lung, la propriu, pe care l-a parcurs de la începutul războiului. Următorul eveniment din seria Chioșc Air va avea loc pe 11 martie, avându-l ca protagonist pe artistul ucrainean Yehor Kucheruk. 

Artista KAR din Ucraina
Prezentarea uneia dintre lucrările artistei KAR la Zpațiu

Scurtmetraje despre drumul către democrație

Cea de-a doua parte a serii a fost dedicată filmelor documentare din seria UKRAINE UNCUT – În pragul independenței. Au fost proiectate două scurtmetraje savuroase în limba ucraineană, cu subtitrare în română și engleză: „Mâine e sărbătoare” și „Treptele Democrației”.

Aceste două scurtmetraje, complementare prin continuitatea istorică, examinează tranziția de la socialismul sovietic la democrație, eforturile oamenilor de rând pentru a-și dobândi independență și tematica protestului social, care face posibilă aceasta tranziție.

Proiecția filmului de scurtmetraj „Treptele Democrației” la Zpațiu

„Mâine e sărbătoare” (1987) dezvăluie câteva zile absurd de obișnuite din viața muncitoarelor unei fabrici avicole, care devin din ce în ce mai vocale și articulate despre dificultățile rutinei lor zilnice.

Al doilea film, „Treptele Democrației” (1992), documentează procesul de trezire a conștiinței sociale la un nou nivel, la scară vizibilă de protest. Filmul încearcă să reprezinte trezirea democrației pe fundalul Revoluției de Granit, cunoscută ca și primului Maidan. Proiecția de filme a fost urmată de o discuție deschisă cu istoricul Igor Cașu.

Următoarele proiecții de filme de scurtmetraj vor avea loc la Zpațiu pe 4, 9, 11, 16, 18, 23 și 25 martie 2023, începând cu ora 19:00.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.