Chisinaul cedeaza din nou Ucrainei. Palanca-2?

Kievul şi Chişinăul au depăşit practic divergenţele pe care le aveau în ceea ce priveşte drepturile de proprietate asupra centralei hidroelectrice de la Dnestrovsk şi sunt pe punctul de a semna un acord atât în ceea ce priveşte drepturile de proprietate ale Ucrainei asupra centralei, cât şi în legătură cu demarcarea frontierei în această zonă, a declarat miercuri, prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului din Moldova Igor Dodon.

Potrivit lui, Dodon, în schimb, Chişinăul insistă asupra recunoaşterii dreptului la proprietate al Republicii Moldova asupra a peste 60 de obiective de pe teritoriul Ucrainei, reprezentând în mare parte baze de odihnă şi tratament construite de Chişinău pe litoralul ucrainean încă din perioada sovietică.

Dodon a precizat că, în total, Republica Moldova are o listă cu 108 asemenea obiective, dintre care până în prezent doar 47 au fost recunoscute de către Ucraina. La rândul său, Kievul pretins drepturi de proprietate asupra a trei obiective de pe teritoriul Republicii Moldova, moştenite, la fel, din perioada sovietică. Potrivit vicepremierului moldovean, două dintre cele trei au fost deja recunoscute de către Chişinău ca aparţinând Ucrainei, singura rămasă fiind o parte din centrala hidroelectrică de la Dnestrovsk, amplasată pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor Dodon a declarat că în cadrul discuţiilor pe care le-a avut zilele trecute la Kiev a fost identificată o poziţie comună şi în perioada imediat următoare experţii vor definitiva setul de documente privind recunoaşterea reciprocă a proprietăţilor.

Potrivit lui Dodon, drepturile de proprietate ar urma să fie recunoscute "la pachet", adică Chişinăul va recunoaşte dreptul la proprietate al Ucrainei asupra segmentului de baraj de la Dnestrovsk amplasat pe teritoriul moldovean, iar Kievul va recunoaşte dreptul de proprietate a Chişinăului asupra tuturor celor peste 60 de obiective pretinse de Republica Moldova pe teritoriul ucrainean.

Referindu-se la procesul de demarcare a frontierei moldo-ucrainene, Dodon a menţionat că mai sunt trei zone problematice pentru demarcare la frontiera moldo-ucraineană, a declarat ministrul. În nord – centrala de la Dnestrovsk, în sud – regiunea portului Giurgiuleşti şi cel mai mare segment – cel transnistrean, de peste 440 km. Chişinăul nu are acces la această porţiune de frontieră, controlată de autorităţile de la Tiraspol şi care este suspectată a fi o zonă de trafic ilegal de mărfuri şi persoane. Igor Dodon a spus că a convenit la Kiev ca demarcarea acestui segment să se facă cu suportul Uniunii Europene.//Interlic.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.