Cetatea Soroca, închisă până în 2015. Cum decurg lucrările/ FOTO

Deși conform proiectului inițial, redeschiderea Cetății Soroca după renovare era preconizată pentru 18 mai 2014, lucrările de restaurare sunt încă în plină desfășurare. Restaurarea fortăreței a început mai târziu decât se planificase inițial, așa că finisarea lucrărilor se amână și ea pentru vreme bună.

Potrivit publicației Observatorul de Nord, a fost stabilit un nou termen pentru redeschidere. Acesta este 18 mai 2015, scrie autorul Vadim Șterbate, în material. Sorocenii care trec prin preajma cetății pot vedea cum decurg lucrările de amenajare în jurul fortificaţiei medievale, iar zidarii sunt observați mai ales pe vârful turnurilor. În interiorul cetății la fel este multă forfotă, atât în turnul central, cât și în celălalt, supus restaurării. Muncitorii au efectuat până acum lucrări de consolidare a turnurilor și de injectare a cimentului în structura zidăriei, totodată au amenajat bolțile paraclisului, din cărămidă de format medieval, produsă la Sighișoara.

Pentru antreprenorul care efectuează lucrările de restaurare, compania românească “Iasicon”, cetatea Soroca este a doua fortăreață, după ce au lucrat şi la cetatea Neamț. “Ca tehnologii aplicate sunt cam aceleași, spune inginerul Mihai Macovei, administratorul afacerii de la Soroca. Materialele diferă puțin, folosim în special piatră locală. Grinzile pentru acoperiș sunt aduse din România, căpriorii de 12 metri lungime sunt de stejar. Vom folosi în curând şi aproape 80 de mii de bucăți de șindrilă”, continuă el.

Restaurarea Cetății Soroca se face pe bani europeni, iar din acest proiect al ”Bijuterilor Medievale” mai fac parte și fortărețele din Hotin și Suceava. Partenerilor din Suceava le-au fost alocați bani pentru organizarea unui Festival Medieval, procurarea costumelor de epocă și elaborarea strategiei turismului, iar celor din Hotin — pentru amenajarea și electrificarea cetății. Partea leului din cele trei milioane de euro revine cetății noastre, şi anume pentru restaurarea a două turnuri, reabilitarea drumurilor spre cetate, amenajarea parcului, a buticurilor de suvenire ş.a.

Inițial s-a creat impresia că Cetatea Soroca va fi restaurată integral, mai ales că și în schiţele de proiect publicate în presă vedeam fortăreața finisată. Dar nu este așa, ne spune Tatiana Robu, managerul proiectului. “Se știa de la început că este vorba de o restaurare parțială. S-a creat o confuzie, deoarece noi am comandat proiectul tehnic al restaurării integrale a cetății, pentru ca următoarea etapa să fie mai ușor de realizat. Am auzit că unii vorbesc de faptul că deja nu ajung bani. Nu este corect, proiectul are o evidență strictă a mijloacelor finanțare și a planului de execuție din partea finanțatorilor europeni”, spune aceasta.

Opt milioane de lei au fost alocați pentru reabilitarea drumurilor, şi dacă în unele surse vorbeau despre o reparație capitală, banii sunt prevăzuţi doar pentru o reparaţie curentă. Pentru aceste lucrări, dar și amenajarea parcurilor, compania “Iasicon” a subcontractat întreprinderea locală „Magistrala — Nistru”. Dar fiindcă suma este mică, în comparație cu lucrările ce urmează a fi făcute la reabilitarea drumurilor, ar putea fi alocate surse suplimentare din bugetul autorităților locale sau al guvernului.

Datorită devierilor cursului la Euro, pe parcursul implementării proiectului s-au format economii de vreo 6 milioane de lei. „Conform acestui proiect, zice doamna Tatiana Robu, urma să restaurăm și să acoperim două turnuri. Celelalte trebuiau a fi lăsate pentru etapa următoare. Dar fiindcă avem aceste economii, am hotărât să le investim tot în cetate. Pentru a o proteja de vânturi și ploi, dar și ca să arate frumos, am hotărât ca și celelalte trei turnuri ce rămân să fie acoperite. Deci, banii vor fi utilizaţi pentru acoperirea lor și aducerea crenelurilor la cota finală, adică restaurarea lor”.

Deoarece nu s-a reușit realizarea tuturor lucrărilor, conform planului inițial, a fost solicitată extinderea proiectului până la 18 mai 2015. Astfel, până anul viitor se preconizează organizarea unui Festival Medieval, editarea hărților și a pliantelor, dar și elaborarea unui noi traseu turistic pentru Suceava, Hotin și Soroca. În viitorul program transfrontalier, de această dată bilateral dintre Republica Moldova și România, ar putea fi finanţat proiectul de restaurare integrală a cetății Soroca. Cetatea Soroca a fost închisă pentru restaurare în august 2013.

Foto: Vadim Șterbate/ Observatorul de Nord

Observatorul de Nord
Observatorul de Nord

Observatorul de Nord

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.