Cetatea Râşnov – cetate ţărănească (FOTO)

Situat în centrul României, în partea superioară a ,,Ţării Bârsei”, oraşul Râşnov este amplasat la poalele masivului Postavaru, la mică distanţă de munţii Bucegi şi Piatra Craiului.

Cetatea Râşnov a fost construită prin efortul colectiv al localnicilor, fiind construit de nişte simpli ţărani, edificiul a fost denumit şi cetate ţărănească. Scopul aceste construcţii a fost acela de a se apăra împotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor turce şi tatare din secolele XIII-XIV.

Comparativ cu celelalte cetăţi de acelaşi tip, din Transilvania, Cetatea Râşnovului este una dintre cele mai bine conservate, cu toate că Ţara Bârsei a fost permanent expusă atacurilor turceşti din secolele XIV-XV.

În incinta mică se observă ruinele a peste 30 de case un fel de oraş în miniatură ce serveau drept adăpost pentru locuitorii cetăţii., în care existau locuinţe şi ateliere. Acum, Casa Fierarului, a Tâmplarului sau a Sticlarului, meseriile care erau cele mai întâlnite printre râşnoveni, au fost transformate în magazine de suveniruri.

Conform inscripţiei de pe una din locuinţe aceasta a fost realizată în 1562. S-au păstrat şi ruinele unei şcoli, ale locuinţei preotului, şi ale unei capele.

Cetatea are două curţi, una exterioară unde este amplasat un turn pătrat numit Turnul Vechi şi unde erau adăpostite animalele, şi una interioară.

Ca aspect inedit turiştii au posibilitatea să admire întinsa Depresiune a Braşovului şi Ţara Bârsei.

Cetatea Râşnovului a intrat în istoria cinematografiei româneşti, mai ales ca decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii (1966) şi Nemuritorii (1974). În 1967, la Râşnov este realizat filmul Columna, o coproducţie româno-germano-italiană regizată de Mircea Drăgan, nominalizata anul următor la “Globul de aur” şi la “Oscar” pentru cel mai bun film străin.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.