Centrala Nucleară de la Zaporijjea este în pericol? Ce știm până acum despre starea Centralei. Explicăm

Exerciții de acțiune în cazul incidentelor nucleare în regiunea Zaporijjea, Ucraina, 29 iunie 2023/Evgeniy Maloletka Exerciții de acțiune în cazul incidentelor nucleare în regiunea Zaporijjea, Ucraina, 29 iunie 2023/Evgeniy Maloletka

Rusia ar putea încerca să deterioreze Centrala Nucleară de la Zaporijjea, asta susțin oficialii și serviciile de informare din Ucraina. Pericolul unui atac din partea forțelor ruse nu îl exclude nici președintele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care totuși susține că nu a observat o activitate a forțelor militare ruse la Centrală. 

„Există o amenințare serioasă” 

Securitatea Centralei Nucleare din Zaporijjea este sub semnul întrebării din primele zile ale invaziei la scară largă, când a fost ocupată de forțele ruse, care au transformat-o practic într-un depozit de muniții. Îngrijorările față de starea centralei s-au agravat și mai mult după ce la 6 iunie a fost distrus barajul Hidrocentralei de la Nova Kahovka, care alimenta cu apă rezervoarele Centralei. 

La sfârșitul lunii iunie, Serviciu de informații militare a Ucrainei (GUR) a anunțat că trupele ruse își reduc prezența la centrala nucleară Zaporijjea. Șeful serviciului, Kiril Budanov, susține că a Rusia a aprobat un plan de aruncare în aer a Centralei Nucleare, minând 4 dintre cele 6 reactoare, dar și lacul de răcire a acestora. 

Conform declarațiilor oferite de Serviciul de Informații Militare Ucrainean, forțele ruse de ocupație părăsesc treptat teritoriul Centralei, primii fiind angajații companiei Rosatom, care gestionează Centrala din momentul ocupării. Angajații ucraineni care au semnat un contract cu Rosatom au primit, de asemenea, indicații să se evacueze în peninsula Crimeea până la 5 iulie. 

„Există o amenințare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală în Centrală, ceea ce ar putea duce la răspândirea radiației”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 1 iulie, într-o conferință de presă cu premierul spaniol Pedro Sánchez. 

Conferința de presă în cadrul vizitei premierului spaniol Pedro Sánchez la Kyiv, 1 iulie 2023
Conferința de presă în cadrul vizitei premierului spaniol Pedro Sánchez la Kyiv, 1 iulie 2023

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia ar putea semnala că se pregătește să saboteze Centrala Nucleară, pentru a descuraja forțele ucrainene să continue contraofensiva în regiune. Kremlinul a folosit des amenințări de escaladare nucleară în încercarea de a face presiuni asupra Ucrainei, dar și a Occidentului. Însă ISW concluzionează că posibilele planuri rusești de a sabota Centrala Nucleară nu pot fi excluse, iar Ucraina și partenerii săi ar trebuie să fie pregătiți. 

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasilii Nebenzia, a spus că s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general Antonio Guterres pentru a declara că „nu intenționăm să aruncăm în aer această Centrala Nucleară de la Zaporijjea”. 

Ce declară Agenția Internațională pentru Energie Atomică?

La 30 mai, în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, au fost stabilite cele 5 principii de bază pentru protecția celei mai mari centrale nucleare din Europa. Acestea prevăd că nu ar trebui să existe niciun atac dinspre sau împotriva centralei și că aceasta nu ar trebui să fie folosită ca depozit sau bază pentru arme grele. 

„Avem nevoie de acces deplin pentru a putea confirma că cele cinci principii nu au fost încălcate și vom continua să solicităm accesul necesar. Ne întărim propria noastră prezență la centrală pentru a monitoriza respectarea acestor principii care sunt de o importanță capitală pentru protejarea centralei și pentru a preveni un accident nuclear”

Directorul general (AIEA) a declarat pentru FRANCE 24 că echipele sale nu au observat nicio o „activizare” a armatei ruse la Centrala Nucleară de la Zaporijjea, chiar dacă autoritățile ucrainene susțin că Rusia pregătește acțiuni de sabotaj. 

Grossi a susținut că, în contextul distrugerii rezervorului de la Nova Kahovka, situația în Zaporijjea este „gravă”, dar se stabilizează. „Au fost luate măsuri inițiale de către conducerea Centralei pentru a păstra cantitatea necesară de apă pentru răcirea reactoarelor, dar aceasta nu va fi suficientă pe termen lung”, a avertizat Grossi. 

În ce stare se află Centrala Atomică de la Zaporijjea?

Centrala Nucleară din Zaporijjea, ce mai mare din Europa, se află sub ocupația rusă încă din primele zile ale războiului la scară largă în Ucraina. Tot de atunci, cele 6 reactoare ale centralei au fost oprite, pentru a evita pericolul unei catastrofe nucleare. Centrala a fost atacată de mai multe ori în timpul luptelor. În tot acest timp, Centrala Nucleară a fost monitorizată de Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Centrala Nucleară de la Zaporijjea, 27 iunie 2023/ ASSOCIATED PRESS
Centrala Nucleară de la Zaporijjea, 27 iunie 2023/ ASSOCIATED PRESS

Cinci din cele șase reactoare ale Centralei Nucleare sunt „oprite la rece”, ceea ce înseamnă că reacția nucleară se oprește iar reactorul este menținut la o presiune și temperatură joasă. Unul dintre reactoare rămâne totuși „oprit la cald”, adică este menținut la o temperatură mai ridicată, dar nu generează electricitate, ci aburul necesar pentru întreținerea Centralei. De asemenea, AIEA ia în calcul conectarea unor sisteme alternativ de generare a aburilor, pentru a putea opri și ultimul reactor. 

Un angajat ucrainean al Centralei a declarat anonim pentru The Washington Post, că cel mai fierbinte dintre reactoare ajunge la 280°C, chiar dacă este oprit. Asta în contextul în care, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, apa necesară pentru răcirea reactoarelor este folosită în regim de economisire. 

Directorul AIEA a declarat că rezervorul pentru răcirea reactoarelor este umplut cu apă dintr-un canal de evacuare la o centrală electrică din apropiere și dintr-un sistem de alimentare cu ape subterane. În aceste condiții, luând în calcul și evaporarea, apa din rezervor scade cu 1 centimetru pe zi, ceea ce ar putea ajunge pentru „mai multe săptămâni”.  

Olena Pareniuk, cercetătoare la Academia Națională de Științe din Ucraina, care a studiat efectele dezastrelor nucleare, susține că la 24 iunie, nivelul apei în rezervorul de răcire se ridică la aproximativ 16 metri – cu doar patru metri peste nivelul minim necesar. 

Acum câteva zile Centrala Nucleară Zaporizhzhya a fost reconectată la singura linie electrică de rezervă disponibilă, după ce acum acum 4 luni aceasta fusese întreruptă din cauza luptelor din regiune. De la începutul lunii martie, Centrala se baza doar pe o singură linie electrică principală, care furniza electricitatea necesară pentru răcirea reactorului și alte funcții critice de siguranță. Linia de rezervă este pregătită acum, pentru a asigura Centrala Nucleară în cazul în care linia principală este deteriorată. 

Care ar putea fi urmările

Ucraina a trăit șocul unei catastrofe nucleare în 1986, când a explodat Centrala Nucleară de la Ciornobîl. În acest context, locuitorii Ucrainei sunt și mai conștienți de gravitatea urmărilor unei accident nuclear. 

Oficialii ucraineni și experții în energie atomică avertizează că, fără o răcire suficientă, miezul reactorului s-ar putea supraîncălzi. Asta va duce la acumularea unui amestec exploziv de hidrogen gazos și abur, care ar putea rupe carcasa de protecție și ar arunca în aer cantități periculoase de radiație. 

Astfel, cercetătoare Olena Pareniuk spune că urmările ar putea fi mai degrabă asemănătoare scenariului Fukushima din 2011, decât dezastrului de la Ciornobîl. În acest caz, un nor de radiație s-ar răspândi pe teritoriul Ucrainei, contaminând pământul și apele și afectând agricultura. Particulele radioactive, care cresc riscul unor tipuri de cancer, dar și alte boli, ar putea ajunge și pe teritoriul statelor vecine. 

Există posibilitatea ca particulele radioactive să contamineze și râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră, ceea ce ar duce la poluarea radioactivă a întregului litoral. 

În acest context, autoritățile ucrainene încearcă să se pregătească pentru a face față consecințelor. Igor Klimenko, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat efectuarea exercițiilor de pregătire pentru a face față unui posibil dezastru nuclear. Exercițiile presupun evacuarea locuitorilor din raza Centralei Atomice, închiderea drumurilor, crearea unor puncte de control pentru verificarea expunerii la radiație și acordarea primului ajutor. 

Potrivit serviciilor de urgență ucrainene, în cazul unui accident nuclear, ar urma să fie evacuate circa 300.000 de persoane din regiunile Zaporijjea, Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.