CEDO se pronunţă astăzi asupra cazului celor trei şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Marea Cameră a Curţii europene a Drepturilor Omului (CEDO) va emite,astăzi, o hotărâre în cazul “Catan şi alţii vs Moldova şi Rusia”, transmite Moldova.ORG cu referire la un anunţ plasat pe site-ul Curţii.

Reclamanţii sunt elevii a trei instituţii de învăţământ din regiunea transnistreană (Râbniţa, Tighina şi Grigoriopol) cu predare în limba română, părinţii şi profesorii acestora.

La 18 august 1994 administrația de la Tiraspol a interzis folosirea grafiei latine în şcoli şi a început închiderea tuturor şcolilor care foloseau grafia latină.

Reclamanții susțin că au fost hărţuiţi de către regimul ilegal din stânga Nistrului, deoarece au ales să utilizeze alfabetul latin. Copiii au fost obligaţi să studieze într-o limbă artificial creată, numită moldovenească cu grafie chirilică. Mai mult decât atât, ei au fost obligaţi să urmeze un curriculum local, inspirat de către administrația ilegală din teoria și metodele sovietice, bazate pe lipsa unor valori moderne precum drepturile omului, toleranța și non-discriminarea.

În fața CEDO aceștia pretind încălcarea art. 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie și a art. 14 – Interzicerea discriminării și art. 2 al Protocolului 1 al Convenției – Dreptul la Educație.

Menţionăm că dosarele au fost depuse la CEDO în 2004 de către Asociaţia Promo-LEX. "Sunt opt ani de muncă la aceste dosare. Ne bucurăm că au ajuns la final şi le mulţumim tuturor celor care au contribuit”, a declarat Ion Manole, directorul Asociaţiei Promo-LEX. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare