“Ceaunul şi Grătarul” – pescarii şi vânătorii fac bucate (FOTO)

Ceaune şi grătare, cu astfel de premii s-au ales câştigătorii primei ediţii a Festivalului de bucătărie vânătorească şi pescărească, ce s-a desfăşurat pe malul lacului de la Ghidighici. Au pregătit friptură de mistreţ, prepeliţe la grătar, supă de peşte, fazani umpluţi cu ficat şi multe alte bunătăţi. Peste 20 de echipe de vânători şi pescari şi-au demonstrat aptitudinile în ale gătitului la Festivalul „Ceaunul şi grătarul”. Cei mai buni, însă, s-au dovedit a fi bucătarii din raionul Călăraşi. Nu s-au lăsat mai prejos nici vânătorii şi pescarii din Floreşti şi Ştefan Vodă.

Bucatele vânătoreşti şi pescăreşti au fost degustate de membrii juriului (specialişti în domeniu), dar şi de premierul Vlad Filat. Chiar dacă este vânător cu acte în regulă, oficialul nu a pregătit bucate. În schimb, s-a oprit la fiecare masă, a întrebat şi reţete, a învârtit un purceluş la rotişor, Cel mai mult, însă, premierul a fost ademenit de un cârlan pe grătar, unde, de altfel, a stat minute bune. Vlad Filat a recunoscut că din toate câte le-a gustat carnea de cârlan pregătită pe grătar l-a dat gata.

Premierul s-a arătat încântat de desfăşurarea Festivalului „Ceaunul şi Grătarul”. De asta a şi hotărât să mai dea o mie de euro, pe lângă banii organizatorilor, pentru premierea câştigătorilor. Vlad Filat susţine că deşi nu este un puşcaş şi nici pescar înrăit preferă să meargă la vânătoare şi la pescuit. "În acest an voi merge la vânătoare. Deocamdată, nu am decis când şi unde, dar, sigur, voi merge", a afirmat Premierul.

Pe lângă faptul că au fost pregătite şi gustate bucate alese, participanţii la Festivalul „Ceaunul şi grătarul” au avut posibilitatea să admire expoziţii de arme de vânătoare, dar şi pictură, păsări şi animale împăiate.

Organizatorii promit că Festivalul va deveni o tradiţie, iar ca bucătăria vânătorească şi pescărească din spaţiul dintre Prut şi Nistru să fie cunoscută de publicul larg va fi editată o carte de reţete. Festivalul "Ceaunul şi Grătarul" a fost organizat de Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Molova. În prezent ONG-ul are peste 15 mii de membri, printre ei personalităţi din politică şi cultură.

 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.