Ce este calendarul advent și cum o tradiție germană a ajuns și în Moldova

Calendarul advent te ajută să aștepți sărbătoarea

Numeri zilele până la Crăciun? Cu siguranță ești unul dintre entuziaștii calendarelor advent, care te ajută să aștepți mai ușor sărbătoarea. Deși calendarul advent a apărut încă în secolul 19, acesta devine tot mai popular în lumea întreagă, dar și în Moldova. Să aflăm împreună povestea acestuia.

Cum a apărut ideea calendarului

Advent (din latină adventus, înseamnă „sosire”) este în calendarul romano-catolic perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Era perioada când tot mai mulți copii își întrebau părinții câte zile au mai rămas până la Crăciun și când vor putea deschide cadourile. Pentru că cei mici nu au dezvoltată noțiunea timpului, în unele familii din Germania adulții desenau pe uși sau pereți 24 de bețișoare. Zilnic, cei mici puteau să șteargă sau să taie câte o linie. Asta îi ajuta să vizualizeze câte zile au mai rămas. 

Însă unii părinți au avut idei și mai ingenioase. Gerhard Lang era un copil curios, căruia îi plăcea foarte mult Crăciunul. De aceea, încă în luna noiembrie o întreba pe mama câte zile au mai rămas. Într-o zi, mama lui Gerhard a făcut 24 de cutii, le-a numerotat și prins de o scândură. În fiecare cutiuță a lăsat câte un biscuite pentru fiul ei, pentru fiecare zi până la Crăciun.

Acest lucru l-a inspirat, ulterior, pe Gerhard Lang. În 1908, a lansat o afacere de tipărire a acestor calendare de „așteptare”. Surprizele reprezentau 24 de desene colorate pe care, ulterior, le puteau lipi pe un suport de carton. După 1920, Gerhard Lang a modificat acest calendar, dotându-l cu niște ușițe, în spatele cărora puteau fi ascunse dulciuri sau ilustrate. 

Tot mai popular

Cele două războaie mondiale și-au spus cuvântul. Era prea multă durere ca oamenii să-și amintească de calendarele care creau iluzia scurtării perioadei de așteptare a unui miracol. Totuși, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Richard Zelmer, originar din orașul Stuttgart, a reînviat tradiția tipăririi calendarelor de Crăciun. 

Povestea s-a vândut cel mai bine. Iar acest calendar este o poveste legată de iarnă, Crăciun și de comorile pe care le descoperi în spatele fiecărui număr. Anume de aceea, calendarul, chiar și după un secol de la invenția sa, continuă să fie în topul preferințelor celor care vor să simtă atmosfera sărbătorilor. 

În zilele noastre, aceste calendare nu mai sunt destinate doar copiilor, ci și adulților, iar prețurile pot varia de la un dolar până la zeci de mii. 

Mișcare de PR și fidelizare

Astăzi, consumatorii pot achiziționa calendare advent pline cu tot felul de produse de cofetărie, lumânări, șosete sau chiar și alcool. Cu toate acestea, unele dintre cele mai populare sunt calendarele advent cu produse de înfrumusețare. Pentru multe companii, calendarele advent au devenit o mișcare bună de marketing, prin care își atrag  noi clienți, îi fidelizează pe cei existenți și își sporesc veniturile. 

Potrivit unui articol Vogue din 2018, companiile de produse cosmetice au înregistrat o creștere a vânzărilor cu 15 – 20% după ce și-au creat și vândut propriile calendare advent. 

Eșecul Chanel

Atrasă de această idee a fost anul trecut și casa de modă Chanel care a creat un calendar advent propriu. Prețul acestui calendar era de 825 de dolari, un preț mult prea mare comparativ cu majoritatea celorlalte care nu depășeau 500 de dolari. Asta i-a făcut pe clienți să aibă așteptări mari. Motiv pentru care, când au descoperit etichetele de parfum, autocolante, sticluțele mult prea mici de parfum și brelocuri, au fost extrem de nemulțumiți. 

Pe internet au apărut comentariile clienților dezamăgiți. Spiritele s-au încins și mai mult după ce Chanel a blocat contul unei internaute care a postat pe TikTok nemulțumirea sa, prezentând „surprizele” din calendarul advent semnat de Chanel. Peste câteva săptămâni, casa de modă a venit cu un comunicat de presă în care au anunțat că data viitoare au să fie mai atenți la alegerea produselor. 

Așteptarea este o artă

Un preț astronomic de 112 mii de dolari pentru calendarul advent a fost afișat de casa de bijuterii Tiffany, care în 2019, a pregătit un dulap cu 24 de bijuterii, unele dintre acestea împodobite cu diamante. 

Iar în 2008 vitrina showroom-ului unei sucursale Mercedes din München s-a transformat într-un calendar advent uriaș. În fiecare zi, până la Crăciun, era descoperită una dintre cele 24 de uși în spatele căreia se afla câte o mașină germană veche sau nouă din colecția companiei. 

Psihologul american Walter Mischel susține că anticiparea este foarte importantă pentru sănătatea noastră mintală. De asemenea, aceasta ajută la dezvoltarea copilului. La această concluzie a ajuns după ce a făcut faimosul experiment numit „Cine va mânca bezeaua”. 

Zece ani mai târziu, copiii care au participat la experiment au fost intervievați. S-a stabilit că cei care au rezistat să mănânce bezeaua au performanțe mai mari,  o concentrare mai bună și obiceiuri de lucru mai eficiente.

„Copiii care învață cum să-și amâne satisfacția sunt în multe privințe mai bine pregătiți pentru viață”, spune psihologul american. Iar Crăciunul este o „așteptare” minunată. 

Dacă nu ai reușit să cumperi un astfel de calendar pe care-l poți găsi și în magazinele mari sau online de la noi, poate e timpul să încerci să faci unul chiar tu pentru cei dragi. Un model simplu de calendar ar putea fi acesta

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.