Ce efecte are revolta militară Wagner pentru Ucraina și regimul lui Putin. Explicăm

Colaj de Dana Dubălaru Colaj de Dana Dubălaru

Revolta militară de pe 24 iunie a liderul grupării Wagner, Prigojin, pare să nu se fi soldat cu… nimic. După un început și un final la fel de neașteptate am rămas doar cu foarte multe întrebări. Iar cea mai importantă este – ce efecte aduce după sine rebeliunea lui Prigojin? 

În acest articol am încercat să rezumăm ce urmează pentru regimul lui Putin, pentru Ucraina, dar și pentru liderul grupării Wagner. 

Ce îl așteaptă pe Prigojin și gruparea Wagner?

La o zi după evenimente, în seara de 26 iunie, Evghenii Prigojin a venit cu prima declarație după încheierea rebeliunii, în care însă nu a spus unde se află el și membrii grupării sale. Prigojin a declarat, într-un mesaj audio, că așa numitul „marș al dreptății” a avut loc pentru a opri lichidarea grupării Wagner. Ministerul rus al Apărării anunțase acum câteva săptămâni că membrii grupării Wagner vor fi obligați să semneze contracte cu armata rusă până la 1 iulie 2023. 

După retragerea trupelor Wagner, soarta formațiunii și a liderului ei rămâne incertă. Conform declarațiilor oficiale, Prigojin a acceptat propunerile președintelui Lukașenko de a se retrage în Belarus, unde ar urma să fie dislocate trupele Wagner. 

Liderul mercenar Wagner, Evghenii Prigojin, în timp ce Wagner părăsește orașul Rostov-pe-Don/ Aleksandr Yermochenko/Reuters
Liderul mercenar Wagner, Evghenii Prigojin, în timp ce Wagner părăsește orașul Rostov-pe-Don/ Aleksandr Yermochenko/Reuters

Vladimir Putin a declarat luni că își va ține promisiunea și va permite luptătorilor Wagner să se mute în Belarus. Celelalte opțiuni sunt să se întoarcă la familiile lor sau să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării. Pe un ton sever, Putin a spus că revolta Wagner ar fi fost zdrobită de forțele de securitate ruse dacă nu ar fi înaintat spre Moscova. 

Publicația britanică Telegraph scrie, citând surse din serviciile de informații britanice, că Putin planifică să transfere unitățile Wagner sub comanda Ministerului Apărării și să-i demită pe actualii comandanți. 

Ce se va întâmpla cu dosarele penale deschise?

În dimineața zilei de 27 iunie FSB-ul rusesc a anunțat că dosarul penal pentru organizarea unei rebeliuni împotriva lui Prigojin fost închis. În timpul rebeliunii luptătorii Wagner au distrus câteva unități de aviație militară, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 13 soldați ruși. Cu toate asta FSB nu a raportat inițierea unor dosare cu privire la aceste decese.

Tot astăzi, Ministerul rus al Apărării a declarat că tehnica grea a formațiunii Wagner va fi transferată forțelor armate ruse. 

Este clar că Putin percepe rebeliunea lui Prigojin ca o trădare, din asta rezultă și refuzul de a negocia direct cu liderul Wagner, despre care vorbesc mai mulți experți. Iar asta ar putea avea urmări pentru Prigojin. 

Washington Post scria, făcând referință la declarațiile anonime ale unui oficial occidental, că totul ar putea să nu se încheie la retragerea în Belarus. Oficialul face aluzie la faptul că Prigojin ar putea fi ucis sau va continua să atace conducerea militară rusă aflându-se în Belarus. 

Slăbirea regimului lui Putin 

Revolta fără precedent a lui Prigojin este cea mai gravă provocare cu care s-a confruntat Putin în cei 23 de ani de conducere. Vladimir Putin s-a adresat astăzi Ministerului Apărării, FSB, Gărzii Naționale Rusești și Ministerului de Interne cu mulțumiri, pentru că au oprit „în esență, un război civil”. 

Vladimir Putin în fața membrilor unităților militare ruse / SPUTNIK/Reuters
Vladimir Putin în fața membrilor unităților militare ruse / SPUTNIK/Reuters

De asemenea, par să fie întreprinși pași pentru a consolida securitatea Kremlinului. Astfel, Victor Zolotov, şeful departamentului Gărzii Naționale Rusești, a declarat astăzi că unitatea va fi dotată cu  arme grele şi tancuri. Potrivit lui Zolotov, această problemă a fost deja „discută cu președintele”.

Rebeliunea demonstrează că sistemul autoritar construit de Putin, bazat pe corupție și influența oligarhilor, e mai șubred decât pare la prima vedere. De asemenea, Prigojin a scos la iveală diviziunile interne cu privire la gestionarea de către Putin și conducerea militară a războiului în Ucraina, ceea ce ar putea influența atmosfera pe câmpul de luptă. 

Noi fisuri în fortăreața lui Putin

Viteza cu care s-a mișcat gruparea Wagner a accentuat și alte slăbiciuni ale regimului, inclusiv faptul că Rusia nu dispune practic de tehnică militară grea pe teritoriul său, pentru a se apăra din interior. 

Acțiunile lui Prigojin ar putea să-l determine pe Putin să se îndoiască de cei care îl înconjoară, inclusiv de elita militară. 

Evenimentele din ultimele zile „demonstrează că țara nu se mișcă în direcția bună”, a spus Serghei Markov, un consultant politic asociat Kremlinului. „Dacă nu se va schimba nimic, cu siguranță se va întâmpla din nou”.

Mercenarii Grupului Wagner se retrag sâmbătă de la sediul districtului militar de sud din Rostov-pe-Don/ Reuters
Mercenarii Grupului Wagner se retrag sâmbătă de la sediul districtului militar de sud din Rostov-pe-Don/ Reuters

The New York Times scria ieri că Constantin Remciukov, redactorul unui ziarului Nezavisimaya Gazeta, legături la Kremlin, a declarat într-un interviu telefonic că imposibilul a devenit posibil: apropiații lui Putin ar putea încerca să-l convingă să nu candideze la viitoarea cursă prezidențială. Odată cu evenimentele de sâmbătă, a spus el, Putin și-a pierdut definitiv statutul de garant al bogăției și securității elitei.

„Stabilitatea”, unul dintre pilonii pe care se bazează puterea lui Putin, ar putea să nu mai fie un argument pentru următoarele alegeri. 

Rebeliunea a afectat direct și reputația lui Putin. Faptul că Prigojin și Wagner aparent au scăpat basma curată, fără să fie pedepsiți, știrbește din reputația lui Vladimir Putin, ca lider hotărât, care nu tolerează trădarea.

Efectele pentru Ucraina 

În emisiunile de duminică dimineață oficiali americani și-au reiterat hotărârea de a sprijini Ucraina. Tot în aceeași zi, președintele Joe Biden a discutat cu președintele Volodymyr Zelensky despre contraofensiva ucraineană, dând asigurări de sprijin. 

Revolta militară se pare că a fost utilă și contraofensivei ucrainene. Trupele ucrainene au continuat operațiunile și au avansat în cel puțin două sectoare ale frontului începând cu 26 iunie. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar și imaginile localizate geografic au confirmat că trupele ucrainene au capturat Rivnopol, al nouălea sat pe care l-a eliberat luna aceasta. Maliar a declarat, de asemenea, că forțele ucrainene au recucerit 130 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul Ucrainei de la începutul contraofensivei ucrainene. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.