Cât costă să te echipezi pentru odihna la munte

Dacă pentru unii concediul de vară se asociază cu soarele torid și litoralul, pentru alții aceasta e perioada când trebuie de mers la munte. Munții ademenesc prin natura pitorească, cascadele rapide și condițiile excelente pentru recreere. Și dacă anterior am calculat cât costă să te echipezi pentru odihna la mare, îți propunem să vezi cam de câți bani vei avea nevoie pentru odihna în munți.

În primul rând, în valiză ar fi bine să pui încălțămintea. Specialiștii recomandă pentru plimbările prin munți ghete de trekking, care fixează bine piciorul, sau bocanci de drumeție impermeabili, cu o talpă care asigură rezistență și aderență. În primul caz, prețul este unul destul de ridicat, de circa 3000 de lei. În cel de-al doilea caz, oferta magazinelor este destul de variată, prețul pornind de circa 780 de lei. Totodată, experții spun că dacă ți-ai cumpărat încălțăminte pentru drumeție, atunci ar fi bine să o porți cel puțin o săptămână prin oraș, înainte de plecarea la munte. În caz contrar, va trebui să-ți pui în bagaj și un set de plasturi pentru bătături.

Geaca impermeabilă. Jachetele moderne cu membrană sunt perfecte pentru drumețiile în munți. Însă nu uita – cu cât urci mai sus, cu atât temperatura va fi mai scăzută. Geaca va fi prietena ta bună în serile răcoroase și în excursii. Oferta cea mai mare o găsești pe platformele online specializate în haine de sport. Prețul pornește de la 300 de lei și ajunge până la 1900. Însă o geacă pe care ulterior o vei putea purta și la întoarcere te va costa costa în jur de 500 de lei.

Pelerina de ploaie. Te va proteja de ploaie atunci când umbrela este neputincioasă. Cea mai ieftină pelerină cu glugă costă 40 de lei. Dar este de unică folosință, deși producătorul susține că dacă e utilizată atent, aceasta poate fi purtată de mai multe ori. O pelerină mai rezistentă costă circa 120 de lei. 

S-ar părea că ochelarii de soare și crema de protecție solară ar fi indicată în primul rând pentru odihna la mare. Dar nu uita că la altitudini mai mari, soarele este mai activ. Prin urmare, ar trebui să-ți cumperi o cremă de protecție solară cu un factor de cel puțin 50 SPF. Prețul unei astfel de creme începe de la circa o sută de lei pentru o sticluță de 150 ml. Costul unei perechi de ochelari unisex este de 300  de lei. 

Soluție împotriva căpușelor și țânțarilor. Un flacon de 150 ml costă 180 de lei. Soluția poate fi pulverizată pe palme și aplicată pe zonele expuse ale corpului. De asemenea, cu un astfel de spray poți prelucra și hainele. Pentru protecția împotriva căpușelor, hainele trebuie tratate până la o ușoară umezire.

Chipiul sau pălărie de drumeție. Aceasta te va proteja de insolație. În munți, vara soarele coace nu mai rău decât în ​​stațiunile de pe litoral. Chipiul te va costa în jur de 250 de lei. Panama te va costa mai ieftin, în jur de 170 de lei.

Termos. Acest obiect este indispensabil activităților în aer liber. Pe vreme caldă, te vei bucura de termosurilor variază, cel mai ieftin începând de la 80 de lei. Însă aici ar trebui să fii atent la calitate, mai ales la materialul din care este făcut. Pentru a nu avea o surpriză neplăcută și să rămâi fără băutură, termosul trebuie să aibă un capac care se închide bine ermetic. Magazinele de electrocasnice propun termosurile metalice începând cu prețul de 180 de lei.

Astfel, avem următoarea listă:

  1. Încălțăminte – 780 lei
  2. Geacă impermeabilă – 500 lei
  3. Pelerina de ploaie – 120 lei
  4. Soluție împotriva căpușelor și țânțarilor – 180 lei
  5. Chipiu/pălărie de drumeție -170 lei
  6. Termos -180 lei
  7. Cremă de protecție solară și ochelari – 400 lei

Cost total – 2330 lei.

Pare un preț destul de ridicat, însă toate obiectele indicate îți vor prinde bine nu doar în drumețiile prin munți, ci și la întoarcere acasă. 

Sursă foto: Unspalsh/Tim Tiedemann

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.