Cât costă să faci răcoare în apartament

PE SCURT

A venit vara cu perioadele neplăcute de caniculă, așa că pe agenda multora a fost inclusă achiziția unui sistem de climatizare. Pe fondul îndemnurilor pandemice de a evita călătoriile și locurile aglomerate, achiziția aparatului de aer conditionat se pare că a devenit mai curând o necesitate, decât o îmbunătățire a condițiilor de trai. Reprezentanții agenților economici specializați în acest domeniu preîntâmpină că achiziția și instalarea unui aparat de aer condiționat nu este un lucru ieftin și pentru ca factura să nu te ia pe nepregătite, trebuia să urmezi regula de aur: „fa-ti iarna car și vara sanie” . 

 PE LUNG

Oferta de aparate de aer condiționat variază foarte mult, de la versiuni economice, până la modele de ultimă generație, iar consultanții din magazine îți oferă atât de multă informație, încât la un moment dat ai putea fi depășit/ă de situație. Dar, iată ce trebuie să știi înainte de a renunța la idee și a apela la metode mai tradiționale de a răcori locuința.

Angajații firmelor specializate în servicii de vânzare și montare a aparatelor de aer condiționat ne-au explicat că prețul acestora depinde în special de capacitatea de răcire a acestora, exprimată în BTU (British Thermal Unit), care variază între 9000 și 24000. Am întrebat care ar fi modelele optime pentru garsoniere sau apartamentele nu foarte mari de două camere, aceștia au spus că cele mai populare modele sunt aparatele de 12000 BTU. Acestea nu sunt zgomotoase și oferă confort termic. Totuși, acestea sunt concepute pentru o singură cameră. 

„Un aparat de 12000 BTU este recomandabil pentru o suprafață de circa 35 metri pătrați. De obicei, în apartamentele cu două odăi aparatele se instalează în salon și se poziționează în astfel fel încât să sufle și în coridor sau cealaltă cameră”, ne-a explicat reprezentantul unui agent economic. El ne-a mai spus că modelele de acest fel pot fi utilizate și primăvara sau toamna pentru încălzire. „Atunci când afară sunt înregistrate temperaturi de până la -5 grade C, ele vor sufla aer cald”. Pe piață prețul unor astfel de aparate variază destul de mult, de la 5700 lei și până 10400 lei. Totuși, agenții economici dau asigurări că prețul rezonabil pentru astfel de aparate ar fi de circa 6500 lei. 

În acest preț nu intră taxele de de instalare. Prețul final este stabilit de către meșter la fața locului în funcție de volumul și complexitatea lucrului. Instalatorii percep, de obicei, o taxă de 1200 lei pentru munca lor. În plus, ar mai trebui să știi că vei mai achita și costul celor două suporturi necesare pentru aparat – câte 190 lei. 

În plus, aparatul de aer condiționat se instalează pe peretele interior, iar condensatorul, pe peretele exterior. În cazul în care distanța dintre cele două unități este mai mare de trei metri vei scoate din buzunar încă câte 200 de lei pentru fiecare metru. Specialiștii ne-au spus că sunt rare astfel de cazuri, dar mai bine să fii pregătit și pentru o astfel de situație. 

Aparat de aer condiționat – 6500 lei

Munca instalatorului – 1200 lei

Suporturi – 380 lei

Preț final – 8080 lei

Dacă nu îți permit sau nu vrei să instalezi acum un aparat de aer condiționat și preferi o variantă mai avantajoasă economic, îți poți cumpăra un ventilator. Magazinele de profil oferă o gamă variată la acest capitol. Cel mai ieftin ventilator este vândut la prețul de 229 lei – este pe picior, are trei viteze și o putere de 40W. Dar ar trebui să știi că ventilatorul nu răcește aerul, doar îl mișcă. Însă, dacă instalezi în fața lui câteva pet-uri cu apă, pe care le-ai ținut la congelator, poți reduce temperatura din cameră.

Ai grijă de tine! 

Foto: clovis.ro

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.