Cât costă să construiești un buncăr pentru o familie

mymodernmet.com

După invazia Rusiei în Ucraina, fiecare dintre noi, probabil, s-a întrebat cel puțin o dată unde se află cel mai apropiat adăpost anti-bombă sau unde se poate ascunde în cazul unor situații imprevizibile. Întrebările nu și-au găsit răspuns în comunicarea autorităților care, nici la aproape 3 luni de la invazia rusă în statul vecin, nu au anunțat unde se află aceste adăposturi. Nici încercările presei în acest sens nu s-au soldat cu noutăți bune, arătând că acestea fie nu mai există, fie că sunt într-o stare deplorabilă. 

Experții militari atenționează că oamenii se pot adăposti în cazul unor eventuale bombardamente în subsolurile blocurilor sau, cei care au case la sol, în beciuri. Dar aceste adăposturi sunt de maximă urgență. Cele mai indicate ar fi, totuși, adăposturile specializate, altfel, oamenii riscă să fie prinși sub dărâmături.

Moldova.org și-a propus să afle cât costă să construiești un buncăr cu forțele proprii și care sunt momentele esențiale la care trebuie să atragi atenția la edificarea unei astfel construcții. Prețurile afișate în articol sunt orientative, întrucât costul final va depinde de suprafața viitorului buncăr, de materialele de construcție utilizate, dar și de prețul negociat cu meșterii care vor efectua lucrările.

Patru elemente obligatorii care trebuie respectate la construcția unui buncăr

Un militar din cadrul forțelor armate ale Republicii Moldova (care a preferat să-și păstreze anonimatul) ne-a declarat că, dacă persoana a decis să construiască un buncăr, atunci ar trebui să respecte patru elemente importante:

  • Buncărul trebuie să aibă cel puțin două ieșiri 

„Căile de acces în niciun caz nu trebuie să fie una lângă alta. Acestea trebuie să fie în direcții opuse”, atenționează expertul.

  • Pereții trebuie să fie din beton cu armătură de oțel

„Pereții trebuie să fie foarte rezistenți ca să poate să reziste la o magnitudine puternică” , zice militarul.

  • Buncărul trebuie să aibă cel puțin 1 metru de pământ deasupra lui 

„Acesta trebuie să fie construit la o așa adâncime, încât să aibă și un strat de pământ consolidat deasupra. Stratul de pământ va fi ca o zonă de amortizare, iar construcția nu va primi lovitura primară”, spune militarul. 

  • Trebuie să existe căi de ventilare

„Orice persoană care face un buncăr trebuie în mod obligatoriu să proiecteze și să construiască căi de ventilare. Chiar și o construcție solidă de acest gen va fi inutilă dacă nu va exista oxigen în aceasta”, a mai zis expertul.

Etapele de construcție și cât costă

Buncărul trebuie să aibă câte 3 metri pătrați pentru fiecare persoană planificată să-și găsească refugiul acolo. Astfel, pentru o familie cu patru membri, suprafața unei astfel de buncăr va fi de 12 metri pătrați. Înălțimea recomandată a adăpostului este de 2,2 metri. 

Săpăm cavitatea

Pentru a construi un buncăr de 12 m.p. la o adâncime de 3,2 metri este necesar de a face o cavitate cu un volum de 38,4 metru cubi. Calculăm cheltuielile pentru săpătura manuală de pământ. Un metru cub săpat costă 180 lei. 

38,4 m.c x 180 lei = 6 912 lei

Fundația

O atare construcție mai trebuie să aibă o fundație cu o înălțime de 25 de centimetri, dintre care 10 cm va fi acoperită cu piatră spartă, iar 15 cm cu beton.

Cheltuielile pentru săpătura a încă 25 centimetri:

12 m.p. x 0,25 = 3 m.c. X 180 lei = 540 lei

Acum calculăm volumul pietrei sparte necesar pentru fundație: 1,2 metri cubi (12 m.p.*0,1 h). Prețul unui metru cub de piatră variază mult, în funcție de producător, dar cel cu fracția de 20*40 cm poate fi achiziționat cu 350 lei. 

1,2 m.c. X 350 lei = 420 lei

După ce piatra este compactată în fundație, următorul pas este armarea fundației cu plasă sudată. Specialiștii spun că cea mai indicată pentru această etapă ar fi cea de tipul VR-1. Pentru consolidarea construcției este nevoie de două rânduri de astfel de plasă. Un metru pătrat se poate cumpăra cu 54 lei.

12 m.p. X 2 = 24 m.p. X 54 lei =1 300 lei

Următorul pas este turnarea unui strat de beton de 15 cm. Calculăm volumul necesar și cheltuielile necesare. Prețul unui metru cub de tipul B15 este 1 700 lei.

12 m.p X 0,15 h  =1,8 m.c  X 1 700 lei = 3 060 lei

După turnarea betonului, spun experții, este indicat o pauză de 10-15 zile pentru ca acesta să se întărească și să devină durabil.

Pereții

Experții militari spun că grosimea pereților unui buncăr trebuie să fie de circa 20-25 cm. 

Pentru clădirea pereților este necesar inițial să calculăm volumul necesar de cărămidă.  Deci, lungimea tuturor pereților este de 14 metri liniari. Acum înmulțim lungimea acestora cu înălțimea de 2,2 metri și grosimea cărămizii de 25 cm și obținem un volum de 7,7 metri cubi de cărămidă. Într-un cub de cărămidă intră 394 de bucăți.

384 bucăți X 7,7 m.c. = 3 033 bucăți

Reieșind din prețurile de piață de acum (mai 2022), prețul unei cărămizi este de 3,5 lei. Pentru 3 033 bucăți vom plăti 10 615 lei. Important: la construcția pereților, meșterul va face armarea zidurilor – la fiecare trei rânduri de cărămidă va pune armătură. Experți în construcții ne-au dat asigurări că volumul de cărămidă achiziționat va fi suficient și pentru ridicarea în interiorul buncărului a unui perete, pentru a face o cameră tehnică de 2-3 metri pătrați, unde va fi pus generatorul electric și veceul biologic.

Nu uităm nici de remunerarea muncitorilor. Pentru clădirea unui metru cub de cărămidă, meșterii încasează de la 700 lei (prețul poate varia).

7,7 m.c X 700 lei = 5 390 lei

Acoperișul

Următorul pas este construcția acoperișului. Mai bine zis, planșeul metalic ce va acoperi buncărul. Pentru aceasta sunt necesare profiluri metalice pe care se va pune acoperișul. Astfel de profiluri mai sunt numite de experții în construcție drept „sveler”. Un expert de la o companie de construcții a calculat pentru Moldova.org că pentru acoperirea unui buncăr cu o suprafață de 12 m.p. vor fi necesari 32 de metri liniari. Fiecare metru are o greutate de 14,2 kg. Deci, volumul de profiluri metal necesar va fi de 454,4 kg (31 metri liniari*14,2 kg).

O tonă de metal costă 32 mii de lei, deci pentru achiziționarea profilelor metalice se va plăti 14540 lei (454,4 kg*32 000).

Peste construcția edificată se va așeza și suda o tablă metalică cu o grosime de 2 mm. Pentru acoperirea totală vom achita 25 141 lei (14 m.p.*1 795 lei/m.p).

Peste acoperiș se va așterne material hidroizolant de tip ruberoid. Potrivit expertului în construcție, pentru aceasta vor fi necesare încă cel puțin 500 de lei.

Sistem de ventilare

În timpul construcției nu uităm și de sistemul de ventilare. Expertul în construcției la care am apelat a explicat că pentru acesta va fi suficient un tub cu diametrul de 110 mm cu o lungime de 4 metri + un deflector (dispozitivul pentru ventilația naturală din încăpere). Acestea pot fi cumpărate cu 500 de lei.

Scara metalică și ușa

Pentru că este vorba despre o construcție specială, scara metalică și ușa vor trebui făcute la comandă. Prețul final al acestora va depinde de greutatea metalului utilizat la fabricarea lor. Calculele făcute de specialist arată că cea mai simplă scară pentru o încăpere cu o înălțime de 2,2 metri, cornere pentru ușă și ușa-capac vor cântări 56 de kg și va costa 1792 lei (56 kg*32 lei/kg). Respectiv două cele două căi de acces vor costa 3 584 lei.

Acoperirea cu pământ

După ce am făcut buncărul, îl acoperim un strat de un metru de pământ.

Lucrările de săpătură 2 160 de lei (180 lei*12 m3). Tot aici, cel mai probabil, vei trebui să achiți 1 300 de lei pentru transportarea solului rămas. În caz contrar, va trebui să distribui solul rămas în grădină.

În final, calculăm suma aproximativă pe care o vom cheltui pentru construcția buncărului:

Lucrările de săpătură –  6 912 lei

Săpătura fundației – 540 lei

Piatra spartă – 420 lei

Ciment – 1 300 lei

Cărămida – 10 615 lei

Zidirea pereților – 5 390 lei

Profilele metalice – 14 540 lei

Tabla metalică – 25 141 lei

Hidroizolarea acoperișului – 500 lei

Scara+ușa-capac – 3 584 lei

Aerisirea – 500 lei

Astuparea cu pământ – 2 160 lei

Evacuarea solului – 1 300 lei

Cost final – 75 962 lei.

În următorul articol îți vom spune cât costă să amenajezi buncărul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.