Care e deosebirea dintre Întreprinderea Individuală, SRL și SA? Explicăm

Sigur ai auzit despre acronimele ÎI, SRL sau SA. Acestea sunt plasate după denumirea companiilor și fiecare arată forma organizatorico-juridică a acestora. 

Care e diferența dintre acestea? Și de ce unii optează pentru înregistrarea unei întreprinderi individuale, iar alții – pentru SRL? Care e diferența acestora față de SA? În acest articol îți propunem să afli principalele noțiuni despre cele trei feluri de organizare a afacerilor. 

Întreprinderea Individuală

Potrivit legislației naționale, întreprinderea individuală este întreprinderea care aparţine cetăţeanului, cu drept de proprietate privată, sau membrilor familiei acestuia, cu drept de proprietate comună. Deci, este o modalitate prin care o persoană fizică poate să desfășoare o mică afacere de una singură sau împreună cu membrii familiei sale. Apropo, întreprinderea individuală se echivalează cu întreprinzătorul individual. Cei care cel mai des apelează la astfel de forme de organizare a afacerilor sunt persoanele care lucrează de acasă, cum ar fi meșterii, producătorii de artizanat, pictorii, ș.a. Sunt cazuri când și avocații sau contabilii recurg la crearea întreprinderilor individuale.

Care e deosebirea dintre o Întreprindere Individuală și o Societate cu Răspundere Limitată sau o Societate pe Acțiuni? Legea spune că, spre deosebire de cele din urmă, Întreprinderea Individuală nu este persoană juridică şi se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică – întreprinzător individual. Deci, persoanelor care aleg această formă a afacerii li se eliberează un cod fiscal separat pentru activitățile antreprenoriale. În rest – acestea vor activa ca persoane fizice, neavând statut de persoană juridică. O altă deosebire interesantă – legea spune că patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile persoanele ale antreprenorului. Adică, odată ce a obținut certificatul de înregistrare, întreprinzătorul individual și membrii familiei – posesori ai întreprinderii individuale – poartă răspundere pentru rezultatele activităţii sale cu întreg patrimoniul lor şi al membrilor familiei sale. Acesta ar putea fi, de exemplu, autoturismul personal, casa sau contul bancar. Și a treia deosebire esențială este că Î.I. este obligată să organizeze și să țină contabilitatea în baza sistemului contabil „în partidă simplă”, o metodă de raportare fiscală simplificată. Spre deosebire de SRL, ÎI are posibilităţi reduse de atragere a capitalului străin și împrumuturilor.

Societatea cu Răspundere Limitată 

 Legislația spune că SRL-urile sunt societăți comerciale cu statut de persoană juridică, al căror capital social este divizat în părţi conform actului de constituire. Deci, este vorba despre un agent economic fondat de persoane fizice și (sau) persoane juridice, care şi-au asociat bunurile  pentru a desfășura în comun o activitate. Societatea cu Răspundere Limitată este cel mai răspândit tip de organizare a activităților de antreprenoriat din Moldova. Peste 55% din numărul întreprinderilor înregistrate din Moldova sunt SRL-uri. În cadrul SRL numărul angajaților poate varia de la câțiva până la câteva zeci de mii. În societăţile cu răspundere limitată numărul asociaţilor nu poate fi mai mare de 50 și poate desfășura majoritatea genurilor de activități de antreprenoriat. Pentru anumite genuri de activitate, SRL va trebui să obțină licențe necesare. 

Ce deosebește un SRL de o Întreprindere Individuală? SRL este persoană juridică şi poartă răspundere pentru obligaţiile asumate cu întreg patrimoniul lor. Însă, spre deosebire de întreprinderile individuale, fondatorii societăţii cu răspundere limitată poartă răspundere pentru obligaţiile întreprinderii numai în limitele valorii acţiunii (cotelor) care le aparţin. De exemplu, dacă o persoană deține 25% din acțiuni, această persoană va fi responsabilă de companie în proporție de 25%.

Deci, este vorba despre o răspundere limitată a asociaților. O altă particularitate care deosebește SRL-urile de întreprindere individuale ar fi că, potrivit legii, SRL trebuie să țină contabilitatea în baza sistemului contabil în partidă dublă – un sistem de înregistrare contabilă prin care fiecare tranzacție este înregistrată în cel puțin 2 conturi – cel puțin un cont de credit și unul de debit. Spre deosebire de ÎI, SRL au posibilităţi majore de atragere a capitalului străin și împrumuturilor. În plus, SRL nu sunt obligate să publice rapoarte financiare detaliate. Nu există un capital social minim pentru înregistrarea unei SRL. 

Societatea pe Acțiuni

SA ar putea fi caracterizată ca una dintre cele mai complicate forme organizatorico-juridice. În Republica Moldova doar circa 1% din toate întreprinderile au statut de Societate pe Acțiuni. De obicei acestea sunt băncile, companiile de asigurări, dar și întreprinderile mari, cum ar fi de exemplu Moldovagaz sau Moldtelecom. Parlamentul a aprobat încă în 1997 Legea privind societățile pe acțiuni, unde sunt descrise principiile de fondare și activitate ale acestora. Potrivit acesteia, societate pe acţiuni este societatea comercială al cărei capital social este în întregime divizat în acţiuni şi ale cărei obligaţii sunt garantate cu bunurile pe care le deține societatea. SA pot fi de tip  deschis sau închis. Ca și în cazul SRL, societatea pe acțiuni reprezintă o afacere fondată de două şi mai multe persoane juridice şi (sau) persoane fizice. Societatea pe Acţiuni, la fel ca și SRL, poate fi înfiinţată şi de o singură persoană juridică sau fizică. Și aici capitalul companiei este divizat în cote (părţi) și „aparțin” asociaţilor. Diferenţa o constituie faptul că în cadrul unui SA proprietarii se numesc „acţionari” şi deţin acţiuni, în vreme ce în cazul unui SRL aceştia sunt „asociaţi” şi controlează părţi sociale.

Spre deosebire de SRL, activitatea societăților pe acțiuni este reglementată de stat prin Comisia Națională a Pieței Financiare. Deci, SA în cele de tip deschis prezintă și publică rapoarte care reflectă activitatea acestora, spre deosebire de SRL-uri. În plus, capitalul social minim necesar pentru înregistrarea unei societăți pe acțiuni constituie 20 mii lei în Republica Moldova.  Administrarea SRL se realizează prin intermediul unuia sau mai multor administratori, în timp ce la SA se face de către un consiliu de administrație și de un comitet de directori. Spre deosebire de SRL, înființarea unei SA este mult mai complicată și costisitoare – pe lângă înregistrarea propriu-zisă a acesteia, mai este necesar să aibă loc organizarea emisiunii de acțiuni și înregistrarea de stat a acestora.

SA și SRL sunt persoane juridice şi poartă răspundere pentru obligaţiile asumate cu întreg patrimoniul lor. Acţionarii poartă răspundere pentru obligaţiile întreprinderii numai în limitele valorii acţiunii care le aparţin. Una dintre particularitățile Societăților pe Acțiuni este faptul că aceste de obicei sunt listate la Bursă. Totodată, acestea au o „durata de viață” mai mare în comparație cu alte forme organizatorico-juridice, datorită transmiterii libere a proprietății prin tranzacțiile de vânzare-cumpărare a acțiunilor. De asemenea, acestea au posibilitatea de atragere a resurselor financiare suplimentare prin emitere de obligațiuni,

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.