Bride: Problema produselor moldovenești pe piața europeană nu este doar calitatea lor

Ministrul Economiei, Stephane Bride, spune, într-un interviu pentru Agora, că s-a întors de la Bruxelles “mai optimist decât a plecat”.

“Urmează să ne îndeplinim angajamentele şi să apăsăm acceleratorul pe implementarea reformelor incluse în agenda de Asociere”,  a spus acesta.

Bride spune că nu calitatea produselor moldovenești le împiedică să fie competitive pe piața europeană.

“Avem produse foarte bune şi destul de competitive pe pieţele externe. E adevărat că mai avem de muncit şi la aplicarea standardelor de calitate, însă nu în primul rând. Mai prost stăm la capitolul ambalare, marcare, prezentare. Şi vă dau un exemplu. Abia anul trecut am aprobat regulamentul cu privire la utilizarea unităților de măsurare legale precum kilogramul, metrul sau secunda. La fel, este şi cu utilizarea sticlelor ca recipiente de măsurare, sau oricare produse preambalate. Sticlele și produsele preambalate trebuie să ofere consumatorilor certitudinea că produsele comercializate corespund cantităţii indicate pe ambalaj. Volumul și cantitățile acestora trebuie indicate prin marcaje speciale, care să fie echivalente celor utilizate în UE, altfel prezentăm o informație inexactă despre cantitățile produselor. Un alt exemplu sunt fructele și legumele. Conceptul de calitate al fructelor și legumelor, conform standardelor europene, este determinat de aspectul comercial al lor, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare). La prima vedere acestea ar părea lucruri mărunte, însă anume acestea sunt barierele tehnice care îngrădesc accesul mărfurilor noastre pe pieţele externe. Şi în proporție covârşitoare acestea fac diferenţa dintre produsele noastre şi cele europene”, a explicat acesta.

În context, Bride spune că, în primul rând, antreprenorii moldoveni ar trebui să facă primele investiții în țara lor.

“Moldova nu-şi poate baza dezvoltarea durabilă şi un regim investiţional atractiv în mare parte pe condiţiile avantajoase din ZEL-uri şi forţa de muncă ieftină pe care o furnizează spre a crea valoare. Acesta constituie un avantaj competitiv doar pe termen scurt, este vremelnic şi extrem de fragil. Pe termen lung însă, va trebui să identificăm şi să dezvoltăm acele industrii care ne pot conferi avantaje competitive. Acestea derivă în principal din resursele ce le deţinem sau pe care le putem mobiliza, dezvolta, crea, atrage şi care vor trebui exploatate eficient. Gestionarea corectă, responsabilă, planificată strategic, eficientă a resurselor umane, intelectuale, de infrastructură, de producţie, de facilităţi, regenerabile sau consumabile, geografice, etc. trebuie să devină un scop imediat, bazată pe o viziune pe termen lung. Ceea ce avem de făcut este să identificăm ce industrii ni se potrivesc pe term lung, astfel încât ţara noastră să devină competitivă şi să joace un rol economic la nivel regional”, a adăugat acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.